Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

”Mina kompisar tyckte att jag smörade”

Skådespelaren Chris Mhina: Jag var lillgammal i nian

Chris Mhina.
Chris Mhina.

Vem var du när du gick i nian?

Högstadiet var en väldigt känslig period. Man la mycket tid på det yttre och vem som var coolast i klassen men inte så mycket på det inre. Jag var lättpåverkad och väldigt osäker i mig själv. Utåt sett var jag jokern rätt och slätt, det var jag som sprang runt i klassrummet och såg till att stämningen var på topp. Jag var lillgammal och hade en bra relation med lärarna så all skit som jag gjorde kompenserades av min personlighet, att jag var trevlig. Mina kompisar hatade det och tyckte att jag smörade, men det gick ju hem.

Vad önskar du att du hade vetat när du gick i nian?

Om jag skulle kunna snacka med mig själv så hade jag sagt åt mig att vara mig själv och sluta bära på mitt skal eftersom det tyngde ner mig mer än räddade mig. Du ska ta dina egna värderingar och resonemang på lika mycket allvar som det din chef, din mamma eller din kompis säger.  Jag har förstått på senare dagar att vi alla är lika när vi föds och att vi borde behandla varandra efter det också. Om man tar det lugnt och är sig själv slipper man bära på den där ångesten. 

Har du gjort något modigt någon gång?

Det första som kom upp i mitt huvud är den gången när jag sa åt min pappa att han inte såg mig. Jag tog mod till mig att säga det till honom och det ledde till stora förändringar i vår familj och för mig. Jag var nog 15 år och kände att jag ville att han skulle se mig mer, intressera sig mer för mitt liv. Det var ett djupt ögonblick, han såg mig i ögonen och såg att jag menade allvar. Han förstod mig och det behövde inte sägas så mycket mer. Det är det modigaste jag har gjort.

Vem är din hjälte?

Mina hjältar är Michael Jackson och Bob Marley för de representerar mina värderingar, främst att vi alla är ett. Det är det som har sjunkit in på sista tiden och det jag försöker leva efter, att det inte är någon skillnad på oss egentligen även fast vi kanske ser olika ut och tänker olika. Vi har alla lika mycket känslor. Jag tycker att de förmedlar det budskapet på ett bra sätt inför en stor publik. Det vill jag också kunna göra.

Om du kunde få en superhjältekraft, vilken skulle det vara?

Att kunna vara sig själv i alla lägen, den superkraften är den starkaste man kan ha. Alla som har känt att de kan vara sig själva någon gång, med en kompis eller med sin familj, vet hur bra det känns. Tänk att kunna vara det hela tiden, vilken underbar känsla. Då tror jag att man kan klara av livet mycket bättre och sluta fokusera på vad alla andra tycker och tänker.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.