Brandmännens fina gest – hjälper utsatta barn

Uppdaterad 2019-02-19 | Publicerad 2018-10-20

SUNDSVALL. De jobbar som brandmän och har hjärtan som brinner för de utsatta.

Ilona Lindkvist och Linnéa Ingmar startade tillsammans stiftelsen Brandhjärtan för att hjälpa barn och unga som har det tufft i livet.

– Allra helst vill vi nå dem som inte vågat söka hjälp, säger de.

Fembarnsmamman Ilona Lindkvist har alltid känt att hon vill hjälpa barn och unga som har det svårt. I vardagen såg hon bland annat att det fanns missbruk, psykisk ohälsa och utanförskap som gör att barn far illa.

– Det finns unga som drabbas själva men också genom sina familjer och som kanske inte orkar eller vågar be någon om hjälp.

När Ilona utbildade sig till brandman och började jobba på Medelpads räddningstjänst tog hennes tankar och idéer fastare form. 

Hon skickade ett mejl till arbetskamraterna om att göra något konkret. 

– Jag ställde frågan om vi som brandmän kunde göra något för unga på fritiden? Jag och flera andra är ju ute och träffar barn och unga hela tiden så det känns som en bra plattform, säger Ilona Lindkvist.

”Det kändes viktigt att hjälpa till”

Flera ville vara med och stötta men Ilona hittade så småningom en bra samarbetspartner i kollegan och heltidsbrandmannen Linnéa Ingmar som direkt erbjöd sig att hjälpa till praktiskt.

– Det var ett jättebra initiativ som jag ville vara med på. Det kändes viktigt bland annat eftersom så många unga mår dåligt i dag, säger hon.

De två har olika roller och kompletterar varandra i arbetet med stiftelsen. Ilona bubblar av idéer medan Linnéa är realisten.

I juni 2018 föddes stiftelsen Brandhjärtan som vänder sig till barn och unga från hela landet.  De som vill ha hjälp kan ansöka hos stiftelsen fram till februari 2019.

Den som söker ska vara mellan 0 och 18 år och skälen kan variera. Brandhjärtan är en liten stiftelse och vill ha in många olika ansökningar för att inte behöva välja bort någon.

– Det kan till exempel handla om att man vuxit upp i missbruk, varit med om en olycka, en brand eller förlorat någon närstående, säger Linnéa Ingmar.

Fångar upp de som har det svårt

Vilken hjälp som ges kommer också att variera beroende på behovet men syftet är främst punktinsatser, att ge uppmuntran eller avlastning från något svårt.

– Om man till exempel har förlorat någon i familjen så kan det betyda mycket för resten av familjen att få göra något roligt tillsammans, säger Ilona.

Kollegor från andra räddningstjänster i landet har erbjudit sig att hjälpa till. Stiftelsen är även tänkt att fungera som ett nätverk och fånga upp unga som har det svårt genom samarbete mellan olika instanser. Ilona är regelbundet ute och föreläser på skolor.

– Genom ett nätverk har vi även kontakt med socialtjänst, polis och präst. Vi är själva inga proffs men kan förhoppningsvis skapa kontakt om någon inte vet vem de ska vända sig till, säger Ilona Lindkvist.

Insamlingen ska drivas med hjälp av donationer från privatpersoner och företag samt genom egna aktiviteter.

– Jag ordnade ett motionslopp med namnet: ”Spring för livet” i Vilhelmina där jag växte upp. Det gav bra respons och det ska vi göra igen och kanske även utöka det till att gälla andra städer, säger Ilona.

Hjälpte cancersjuka 11-åringen

Hittills har Brandhjärtan bara gjort några mindre punktinsatser där läget varit akut.

De har också bidragit till att 11-årige Alexander i Örnsköldsvik som drabbades av en hjärntumör fick uppfylla en punkt på sin Bucket-list.

– Jag läste om honom och såg att han ville besöka Jamtli i Östersund och eftersom jag är från Jämtland så tog vi tag i det, säger Ilona.

Nu väntar Ilona och Linnéa på ansökningar från unga. De betonar att de har tystnadsplikt och att alla som söker behandlas konfidentiellt.

– Vi vill speciellt nå de som inte sökt hjälp men som kanske behöver det allra mest och vi hoppas att de ska våga söka sig till oss, säger Ilona.

Varför kan det vara svårt att söka hjälp?

– De kanske inte vill såra föräldrarna eller de kanske skäms eller vet inte hur och var man ska vända sig, säger de.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!