Kenneth och hunden Zigge har hittat 22 försvunna personer

Uppdaterad 2023-04-11 | Publicerad 2022-03-26

Hunden Zigge, 7, är ingen vanlig hund.

Av husse Kenneth Edström, 69, från Trollhättan har han tränats att söka efter mänskliga kvarlevor.

Totalt har de nu hittat 22 försvunna personer.

Kenneth Edström och den portugisiska vattenhunden Zigge har under åren lyckats hitta 22 försvunna personer.

Kenneth Edström berättar om en insats där han och Zigge nyligen kunde hjälpa till med att hitta en försvunnen person. Efter att han själv avgränsat området med hjälp av Zigge kunde han ganska snart tillsammans med en båtförare och en grupp dykare lokalisera den försvunna personen.

– Jag vill verkligen framhäva de här jätteduktiga dykarna. De gjorde det absolut svåraste jobbet och har lagt ner mycket tid på det här, säger Kenneth.

När dykarna väl lokaliserat kvarlevorna kontaktades sjöpolisen. Kenneth understryker att han och de ideellt arbetande dykarna inte själva flyttar på något, om inte polisen ber om det.

– Vi fick väldigt fin respons från polisen. Och veckan efteråt hittade vi en till försvunnen person. Då ringde samma polis upp och tackade igen. Det kändes väldigt bra.

Kenneth Edström berättar att det var lätt att lära upp Zigge. ”Det var inte svårare än att träna en hund att göra något annat”, säger han.

Ett detektivarbete

Ofta tar Kenneth, som är pensionär, och gör detta helt på ideell basis, själv initiativ till sökinsatser. Men det händer även att anhöriga kontaktar honom och ber om hjälp.

– Det är det värsta som finns att hamna i den situationen, att inte veta något om vad som hänt med en anhörig. Det är drivkraften för mig.

Men det är inte alltid insatsen ger önskat resultat, och för Kenneth är det viktigt att inte inge några falska förhoppningar.

– Sedan märker jag ju att det betyder oerhört mycket till och med när vi inte hittar kroppen, bara att vi ger en känsla att de inte är övergivna i den här bedrövelsen.

För Kenneth är arbetet utmanande. Det kräver logiskt tänkande och det välkomnar han.

– Det är en slags detektivarbete. Det är inte bara att springa ut, man måste försöka få reda på bakgrund. Vad är det som har hänt? Var kan det ha hänt och varför? Sedan behöver man ha en sökstrategi.

Förutsättningarna i sökarbetet varierar. Väderförhållanden spelar in och såklart även miljön som kan vara utmanande.

– När man söker i vatten behöver man ta hänsyn till strömmen. Och den går och strömmar på ett sätt som du inte ser på ytan. Sedan har du vinden med doftpartiklar som snurrar runt i luften, med turbulens uppåt och i sidled.

Allt det behöver han ta med i beräkning när Zigge markerar.

– Det kan vara en kilometer till kroppen därifrån. Nu har jag samlat på mig mycket erfarenhet så jag förstår när jag tänker fel. Man får på olika sätt begränsa sökområdet när Zigge markerar, gå i sidled mot vinden närmare där man tror att kroppen finns. Då krymper sökområdet successivt.

Tränade själv Zigge att söka

Kenneth är inte helt bekväm med att bli intervjuad. Men han gör det, för han vill att andra ska bli inspirerade att göra små och stora insatser för andra i vårt samhälle, precis som han själv blev inspirerad en gång i tiden.

– Jag var med och startade upp en lokal Missing People-avdelning där jag bor. Då kom jag i kontakt med en person som har en sån här hund och efter det första fallet så fortsatte han och jag att söka efter andra människor.

De hittade kvarlevor efter fler försvunna personer. Kenneth blev fascinerad av arbetet med hunden. Så fascinerad att han bestämde sig för att själv skaffa sig en hund och träna.

– När Zigge var elva månader började jag, och det var inte svårare än att träna en hund att göra något annat.

Kenneth använde sig av material som smittats med liklukt. Han började med att träna Zigge i att känna igen doften och markera. När Zigge markerade belönades han rejält. Allt eftersom utökade Kenneth området att söka av och snart kunde Zigge sniffa upp en tygbit med liklukt som gömts flera hundra meter bort.

Hur många har ni hittat, du och Zigge?

– Totalt har vi hittat 22 personer och vi planerar att fortsätta några år till med det här om vi orkar och kan.

Fakta / Portugisisk vattenhund:

  • Är en mellanstor hund. En vuxen hund väger mellan 16 och 25 kilo. Mankhöjd för hanar är 50 till 57 cm och för tikar 43 till 52 cm.
  • Portugisiska vattenhundar användes ursprungligen av fiskare längs den portugisiska hunden. Det är en ras som är duktig på att simma. Att den har simhud mellan tårna är förstås en fördel i det sammanhanget.
  • Till Sverige kom de första vattenhundarna i slutet av 1970-talet. De är intelligenta och aktiva sällskapshundar som tycker om att arbeta.

Källa: Svenska Kennelklubben

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas i december.

Nominera din hjälte här nedan!

LÄS VIDARE