Familjen Örtegren bantade sitt sopberg med 90 procent

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-11-12

Tio kilo sopor.

Så mycket slänger ett genomsnittligt villahushåll i Stockholm varje vecka.

Men familjen Örtegren i Tyresö ligger med råge under det. De har nämligen minskat sitt sopavfall med 90 procent.

– Det gäller att fundera på vad som kommer in, vad man köper in till hushållet, säger pappa Robert Örtegren.

250 familjer i Sverige tävlade under ett år om att skapa så lite avfall som möjligt. Familjen Örtegren från Tyresö kom in på andraplats i den nationella tävlingen ”Minimeringsmästarna”.

– Vid första tvåveckorsvägningen av vårt avfall blev det ungefär 17 kilo. Vid den sista vägningen kom vi ner i 1,53 kilo totalt avfall på två vuxna och tre barn, berättar mamma Ida Örtegren.

Familjen var lite kaxig innan tävlingen drog igång. De var ju redan så bra på att återvinna – hur mycket kunde de egentligen lära sig?

– Det visade sig att det fanns väldigt mycket mer man kunde göra , konstaterar Robert.

Ett familjeprojekt

Tillsammans minskade årets deltagare av Minimeringsmästare avfallet med 45 procent, vilket får ses som en otrolig prestation. Men familjen Örtegren lyckades alltså kapa sitt avfall med cirka 90 procent. Hemligheten stavas engagemang och gemenskap.

– Vi har faktiskt varit med allihop i det här och haft det väldigt roligt och lärt oss mycket.

Och det märks verkligen att hela familjen är engagerad. Alma, 8, visar upp de fina klänningarna som mamma sytt till hennes av pappas avlagda skortor. Storasyster Clara är nöjd med de smarta och personliga godispåsarna som barnen fått sy själva av stuvbitar och som de använder när det är dags att köpa lördagsgodis.

– Godispåsarna i affären är gjorda av papper. I stället kan man sy egna av tyg och använda många gånger, tipsar hon.

Återbruk är grejen för familjen Örtegren. Clara visar upp sin hemsydda godispåse och Alma är så nöjd med klänningen mamma sydde av pappas gamla skjorta.

Träffade Greta Thunberg

Storebror Allan, 12, berättar om en stor händelse i hans liv – när han 2020 fick träffa Greta Thunberg. Han efterlyser mer action i klimatfrågan.

– Många tänker mycket på klimatet men det är få som gör något åt det.

Och visst har han rätt. Om alla skulle göra som familjen Örtegren, och minska sitt hushållsavfall med 90 procent så skulle det nog märkas rejält. Och det finns flera vinster med att vara miljövänlig.

Allan Örtegren träffade Greta Thunberg 2020, flickan som två år tidigare blivit världskänd för sin skolstrejk för klimatet.

Robert och Ida berättar att de sparat mycket pengar vad gäller mat, genom att handla smart och ha koll på kylskåpet, så inget blir dåligt.

– Vi har också gjort jättemycket restsmoothies när ett barn kanske har ätit ett halvt äpple. Då tar man det och en banan och lite yoghurt och gör en smoothie, säger Robert och tipsar om att grytor och soppor också är bra mat att laga av grönsaksrester.

Ida Örtegren konstaterar att huset har blivit mer lättstädat nu när de har rensat ut, sålt och skänkt vidare. De köper mycket färre saker nu och när de shoppar väljer de i första hand att köpa begagnat.

– Skönt att inte äga så mycket saker och ha det lite rensat hemma i stället.

En sak som familjen tipsar om är att byta ut de syntetiska disktrasorna som sällan håller länge till några disktrasor av lin.

– I sexton år har vi haft den här disktrasan. Den är av lin så när den blir äcklig så kokar man den bara så blir den fräsch igen. Vi har nog sparat in uppemot 800 wettextrasor på det här, säger Robert.

Allan visar upp den 16 år gamla trasan av lin. De är kokbara och blir fräscha igen på direkten, försäkrar pappa Robert Örtegren.

Familjens bästa tips för att minska sopberget:

  • Källsortera allt avfall nitiskt.
  • Tänk över vad som kommer in i hushållet – som förpackningar och prylar.
  • Planera maten i förväg, för att undvika svinn och onödig konsumtion.
  • Ha koll på ditt kylskåp så det inte står någon överbliven rest som blir dålig.
  • Använd överbliven frukt och grönsaker och gör smoothies, soppor och grytor