Nicolas blev hemlös som tonåring – tvingades sova i skolan

Uppdaterad 2022-12-17 | Publicerad 2022-12-16

Som verksamhetsledare för organisationen Helamalmö arbetar Nicolas med att fånga upp barn i riskzon tidigt.

Svenska hjältar-galan hyllades han som Årets medmänniska och där berättade han om sin svåra uppväxt.

Som 19-åring dog Nicolas mamma – och han blev hemlös.

På Svenska hjältar-galan prisades Nicolas Lunabba som Årets medmänniska. Han har arbetat i utanförskapsområden i Malmö i över 20 år och sett ungdomarbåde mörda och mördas.

Som verksamhetsledare för organisationen Helamalmö jobbar han med att fånga upp barnen i riskzon tidigt.

I ett inslag som spelades upp på galan berättade Nicolas om sin egen tuffa uppväxt.

– När jag var fyra år gammal lämnade pappa familjen. Då hade jag mamma att klamra mig fast vid. Hon var min stora trygghet i en annars ganska kaotisk tillvaro, sade han i inslaget.

Mötte många socialt utslagna

Han och mamman bodde i ett miljonprogramsområde i östra Lund. De levde på existensminimum med konstant stress för framtiden.

– Jag växte upp i område där det va många socialt utslagna människor. Det var en miljö som gjorde att jag kände mig allmänt otrygg. Där våldet låg i luften, berättade Nicolas.

Sov i fysiksalen på en skola

Samtidigt upplevde han att vuxna inte mötte honom i hans känslor. Han anser att pedagoger och tränare hade kunnat engagera sig mycket mycket mer känslomässigt i honom. Nicolas beskriver att han var i stort behov den varan från vuxenvärlden.

– Mamma var ett undantag, men väldigt få andra. Mamma dog i cancer när jag var 19 år. Det innebar att det jag hade fruktat i hela mitt liv och det jag hade förberett mig för hände: Att jag till slut blev helt ensam.

Nicolas har tidigare berättat för Aftonbladet att han saknade skyddsnät eller släkt som fångade upp honom efter mammans död.

Nicolas Lunabba blev Årets medmänniska på Svenska hjältar-galan 2022. På scenen hyllades han av Elijah Clarence, som är en han hjälpt.

– Jag kontaktade en vaktmästare på en gammal skola jag hade gått på. Jag visste att hon var snäll och hon lät mig sova i fysiksalen ett tag, sade Nicolas då.

En del barndomsvänner hamnade på den kriminella banan. Att det gått bra för Nicolas Lunabba menar att han delvis beror på basketen.

– De gav mig ett sammanhang och genom kontakterna där lyckades jag få olika ströjobb och andrahandskontrakt för boende.

Nicolas: ”Vi är tacksamma för det här”

Att han nu har fått utmärkelsen på Svenska hjältar-galan betyder mycket för honom och Helamalmö.

– Att vi i Helamalmö lyfts i ett sådant här stort och folkligt sammanhang gör att vårt arbete vinner legitimitet och det behöver vi mycket av. Vi har jobbat i det tysta så länge utan att få det erkännande som vi känner att vi förtjänar. Vi är tacksamma för det här, har Nicolas sagt.