Därför startar Aftonbladet insamling

Fem misstänkta kvinnomord på bara några veckor. Femton barn som förlorat sin mamma.

Raseriet och engagemanget är stort hos Aftonbladets läsare, ja, i hela samhället.

Politikerna uttrycker ilska. Bestörtning. Lovar krafttag.

Men hur agerar de i praktiken?

För mindre än ett halvår sedan larmade elva kvinnojourer i Stockholm om att staten och kommunerna har nedprioriterat stödet till kvinno- och tjejjourerna de senaste åren.

Justitieminister Morgan Johansson säger till Aftonbladet att “varje fall är ett misslyckande för samhället” och vill vidta åtgärder för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Flera förslag ligger på bordet. Annie Lööf, Ulf Kristersson – alla politiker är ute i frågan.

Men stödet till de som hjälper och de drabbade behövs nu. I dag.

Aftonbladets uppdrag är att granska makthavare och de konsekvenser deras beslut får för samhället och oss medborgare. Det gör vi även i frågan om mäns våld mot kvinnor.

Vår reporter Kerstin Weigl har under mer än ett decennium räknat varje kvinna som mördats av en man de haft en nära relation till. De är 315. Den flerfaldigt prisade granskningen ”Dödade kvinnor”, som Kerstin gjort tillsammans med Kristina Edblom, hittar du här.

Här hittar du granskningen ”Dödade kvinnor”

De senaste veckorna har vår reporter Linda Hjertén och hennes kollegor varit nyhetsledande kring den våg av kvinnomord som drabbat vårt land. Aftonbladet har ställt justitieminister Morgan Johansson till svars, vi har varit på plats och rapporterat om chock, sorg och ilska i de drabbade samhällena, vi har intervjuat forskare och experter, vi har talat med anhöriga till offren och synat de misstänkta gärningsmännen. Vi har berättat om de dödade kvinnorna.

Mäns våld mot kvinnor är en fråga som vi kommer fortsätta att lägga mycket kraft på att bevaka.

Men vi vill också försöka ta till vara på det stora engagemang som Aftonbladets läsare visat de senaste veckorna. Många hör av sig och vill göra något för att stötta, för att hjälpa.

Därför startar Aftonbladet nu en insamling till Unizon och Roks. Unizon är ett riksförbund för över 130 kvinno-, tjej- och ungdomsjourer, Roks är riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige.

En kvinna i i 45-årsåldern mördades av en man i 40-årsåldern i en gångtunnel mellan perrongerna på centralstationen i Linköping.

En insamling löser inte problemet, de här organisationerna behöver mer än punktinsatser. För att kunna förvalta den kunskap och erfarenhet man byggt upp och ge utsatta kvinnor det bästa stödet – och skyddet – behövs långsiktigt stöd från samhället.

Insamlingar i kvällspressen handlar ofta om skriande behov av mat och skydd i krigszoner världen runt. Den här gången handlar det om mat och skydd till kvinnor och barn i Sverige.

Att det är så i Sverige 2021, bästa justitieministern, är ett misslyckande för samhället. Aftonbladet kommer att granska, berätta och ställa till svars. Det är vårt uppdrag.

Som engagerad läsare, medmänniska, vän eller företag så kan du stötta de som hjälper.

Gör det.

Lyssna på podden ”Dödade kvinnor” här! ⬇️
 
 På Acast  På Spotify