Lotta har jobbat på kvinnojour i 23 år: ”Jag är så satans rasande”

Uppdaterad 2021-04-23 | Publicerad 2021-04-21

På tre veckor har fem kvinnor dödats i Sverige.

Lotta Molander Shanti som har jobbat på kvinnojourer i 23 år kräver förändring.

– Fler och fler behöver hjälp, säger hon.

Lotta Molander Shanti har i halva sitt vuxna liv engagerat sig i frågor som rör mäns våld mot kvinnor och barn.

Hon har svårt att formulera sig när hon tänker på den senaste tidens händelser: Att på tre veckor har fem kvinnor dödats i Sverige. I Höör, Linköping, Huddinge, Alvesta och Älta.

Och i alla fallen är den misstänkte gärningspersonen en man kvinnorna hade, eller hade haft, en relation med.

Swisha din gåva till kvinnojourerna:

– Jag är så satans rasande att jag har inga ord för det. Jag har pratat om de här frågorna i 23 år, men vad har egentligen blivit bättre? Inte mycket, säger hon.

Vi ska återkomma till Lottas raseri kring mäns våld mot kvinnor. Men först ska hon berätta om sitt engagemang och hur landets kvinnojourer mår i dag.

Lotta Molander Shanti ser att hjälpbehovet ökar.

”Alla samhällsklasser”

För Lotta började det år 1998 med att hon blev tillfrågad om att dra igång en barnverksamhet på en kvinnojour på Södermalm, då man ville utveckla barnperspektivet.

– Barnperspektivet var inte så utvecklat då. Min roll blev att träffa barn, tala med barn, leka med barn, trösta barn och stärka barn. Men jag fanns där för kvinnorna också, säger hon.

I dag jobbar Lotta på Unizons kvinnojour i Huddinge. Där finns plats för sju kvinnor och deras barn. De anställda är tre till antalet.

Lotta berättar att en kvinnojour gör många olika saker. Till exempel hjälper den till med praktiska saker som bostadsköer, uppehållstillstånd och skilsmässopapper.

– Men den främsta uppgiften är att erbjuda skydd för de våldsutsatta barnen och kvinnorna.

Under sina år har hon stött på alla typer av kvinnor.

– Det finns inte en kvinnosort som jag inte har mött. Jag har sett kvinnor från alla yrkesgrupper, religioner och samhällsklasser söka hjälp, säger hon.

Bästa sättet att stötta: Civilkurage och medlemskap

Hon menar att Sveriges kvinnojourer är under hård press just nu, mycket på grund av coronapandemin.

– Telefonsamtalen utifrån har ökat. Det är fler och fler som behöver hjälp. Vi kan mekanismerna. Till exempel: Om en förövare och en utsatt jobbar hemifrån blir det såklart sämre för den utsatta, säger hon.

Samtidigt tycker hon att kvinnojoursrörelsen är stark. Hon jämför den med idrottsrörelsen, en av de största folkrörelserna i Sverige.

Kvinnojoursrörelsen har många ideellt arbetande volontärer, som alla har genomgått skräddarsydda utbildningar.

– Vi fajtas för att behålla vår kunskap och vår syn på mäns våld mot kvinnor.

Enligt Lotta finns det många sätt att stötta kvinnojourer på. Det allra bästa är att öka sin kunskap, ta ställning och ha civilkurage i vardagen.

– Man säger stopp och nej om man ser att någon blir utsatt. Men man kan också stötta med medlemskap eller saker. Vi lägger ut önskemål om behov på vår hemsida. Den vägen har vi fått barnvagnar, kläder, leksaker och biocheckar.

Lotta föreläser om våld och hot i nära relationer.

”Jag vill sända ut hopp”

Med anledning av de fem dödade kvinnorna undrar Lotta varför inte mer görs för våldsutsatta kvinnor. Hon tycker att förövarna får diktera villkoren.

– Jag skulle vilja ha ett svar på hur det kan se ut så här 2021? Jag undrar varför förövaren ofta får sitta kvar i orubbat bo medans kvinnor och barn tvingas gömma sig.

Lotta Molander Shanti är i dag 67 år gammal och ska snart gå i pension. Det känns jobbigt att lämna kvinnojouren när situationen ser ut som den gör. Samtidigt garanterar hon att mycket har gjorts och att mycket görs.

– Jag vill sända ut hopp. Det finns många tuffa tjejer som tar vid efter mig.

Ansöka om att bli volontär

Unizon är ett riksförbund för över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer. För att ansöka om att bli volontär på någon av Unizons jourer kan man navigera sig fram och hitta sin lokala jour här.
 
Roks är riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, med runt 100 verksamheter runt om i landet. För att ansöka om att bli volontär på någon av Roks jourer kan man navigera sig fram och hitta sin lokala jour här.