Josselin: ”Jag blev som en mamma åt mina syskon”

Uppdaterad 2020-11-09 | Publicerad 2020-10-22

Josselin Freytes Peña var 14 år när hennes pappa dömdes till åtta års fängelse för narkotikabrott. Sedan reste hennes mamma till Venezuela.

Kvar blev Josselin och hennes tre småsyskon, det yngsta var bara tio månader gammalt.

Under lång tid höll hon uppe fasaden. Men en dag rämnade den.

– Att coacha andra har hjälpt mig både mentalt och fysiskt, säger hon.

Det första man lägger märke till hos Josselin Freytes Peña, 44, är hennes varma leende och skratt. Det andra är hennes tuffa yttre. Skjortärmarna är uppkavlade och blottar armar täckta av tatueringar. Där syns jungfru Maria, Jesus och ”hela Venezuelas historia”, som Josselin beskriver det. Fingrarna pryds också av tatueringar. På högra handen står det spanska ordet ”amor” som betyder kärlek. På andra handen står det ”mala” som betyder dålig.

– De symboliserar mina två sidor. Jag är en glad person men när jag var ung var jag arg, jag kunde vända snabbt i humöret. Det är en påminnelse om det, förklarar Josselin.

Kanske hängde humöret samman med de påfrestningar Josselin utsattes för. Som fjortonåring hände något dramatiskt i hennes liv.

– Vi åt middag när det ringde på dörren. Jag öppnade och utanför stod det två män och en kvinna. De visade sina polisbrickor och frågade om min pappa var hemma.

Ensam med syskonen

Barnen och föräldrarna delades upp i olika rum. Josselin frågade den kvinnliga polisen vad som hände.

– Hon sa att min pappa var misstänkt för ett allvarligt brott.

Pappan eskorterades från hemmet i Husby i handklovar och även Josselins mamma fick följa med. Det slutade med att pappan blev dömd till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott. Inledningsvis var även Josselins mamma misstänkt för brott, men hon släpptes och fick ett stort skadestånd.

Men lugnet blev inte långvarigt.

– Hon var hemma i två veckor. Sen sa hon ”Josselin, jag måste åka till Venezuela” och ”tror du att du kan vara hemma med sina syskon?”.

Josselin, 14, fick hand om syskonen själv. En tioårig lillebror, en treårig lillasyster och minstingen Jennifer som var tio månader gammal.

– Jag var själv ett barn och vet inte riktigt vad jag tänkte, men jag trodde att hon kanske bara skulle vara borta en eller två veckor.

På Josselins högra hand står det spanska ordet ”amor” som betyder kärlek. På andra handen står det ”mala” som betyder dålig. ”De symboliserar mina två sidor”, förklarar Josselin.

Bytte blöjor och fixade kalas

Josselin gjorde allt för att hennes syskon skulle få en trygg tillvaro. Pengar hade hon för mamman hade lämnat ett betalkort laddat med pengarna hon fått i skadestånd.

– Jag tog mina syskon till förskolan, lagade mat, bytte blöjor, badade dem och fixade så de var i ordning till förskolan. Jag hjälpte min bror med läxorna. Varje gång det kom en lapp som föräldrarna skulle skriva under, skrev jag på.

Ständigt fick hon hitta på ursäkter till varför mamma inte var där. Utåt såg allt okej ut, men Josselin mådde inte bra och på kvällarna drack hon ibland alkohol för att döva smärtan.

– När hon ringde var min enda fråga ”när kommer du mamma?” och hon svarade ”jag kommer snart”.

Emellanåt kom mamman på besök till Sverige men hon reste alltid tillbaka till Venezuela. Hela tiden var Josselin tvungen att dölja situationen för omvärlden.

– Pappa sa till mig att att det måste stanna inom fyra väggar. Jag kunde inte berätta för någon.

Josselin var 14 när hon lämnades att ta hand om sina syskon ensam. ”Jag tog mina syskon till förskolan, jag lagade mat, bytte blöjor, badade dem och fixade så de alltid var i ordning till förskolan”, berättar hon och visar några privata bilder från den tiden.

Syskonskaran splittrades

Det tog två år innan sociala myndigheter förstod att allt inte stod rätt till. Då var Josselin sexton år.

– Jag tror det var personalen på förskolan som till slut fattade misstankar.

Syskonskaran splittrades och Josselin hamnade i ett familjehem i Märsta där hon vantrivdes. Det var en stor lättnad när mamman återvände till Sverige. Äntligen fick syskonen vara tillsammans igen!

Men även nu blev lugnet kortvarigt. Det slutade med att Josselin och mamman greps, misstänkta för narkotikabrott. Josselin var livrädd för att historien skulle upprepa sig.

– Jag tog på mig hennes brott och sa att jag hade planerat allt.

Josselins lögn ledde till att hon satt häktad i sex månader, utan kontakt med omvärlden.

– Jag dömdes till tre års fängelse och mamma fick nio år. Men min advokat var ihärdig och sa ”du är ju oskyldig till det här, du kan inte sitta i fängelset”.

I hovrätten frikändes Josselin.

Äntligen återförenade. Hos pappa i Rimbo kunde syskonen till slut återförenas, efter att han släppts ur fängelse och Josselin frikänts från brott. ”Att få se dem där alla tre, och få krama om varandra var den mest fantastiska känslan”, berättar Josselin med tårar i ögonen.

Återförenades med sina syskon

När Josselin kom ut var det första hon tänkte på sina småsyskon som hon inte hade sett på ett halvår.

Samtidigt hade hennes pappa släppts ur fängelset i förtid och fått vårdnaden om syskonen. När Josselin berättar om mötet med syskonen blir hon tårögd.

– Att få se dem där alla tre, och få krama om varandra var den mest fantastiska känslan!

Josselin stannade kvar där hos pappa. Det var räddningen för henne.

– Vid den tiden ville jag bara försvinna. Inte dö, men försvinna med droger. Hade jag inte haft mina syskon, vet jag inte var jag hade varit i dag.

Samtidigt var hon arg på sin pappa.

– Jag tyckte att allt som hade hänt var hans fel. Jag fick psykbryt och skällde ut honom.

De talade ut och Josselin fick en bättre förståelse för vad som hade hänt.

– Det var viktigt för mig att förlåta för att själv kunna gå vidare.

I dag har hon en bra relation med sina föräldrar.

Det märks att Faten Ali, 34, Josselin Freytes Peña och Fatma Dridi, 54, trivs på Yalla Rinkeby.

Boxas och jobbcoachar

Det händer många roliga saker i Josselins liv. Hon driver en boxningsklubb för kvinnor, håller föredrag och arbetstränar kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Vi möts på hennes jobb Yalla Rinkeby, ett arbetsintegrerat socialt företag som driver café, catering och konferens. I köket skojar och skrattar hon med Fatma Dridi, 54 och Faten Ali, 34.

– Vi har utbildningar i kökskunskap, hur man beter sig och jobbar i kök, hur man förbereder sig inför en beställning, kundmottagande, allt sådant där.

Allt är inte bara jobb. Det finns tid över för gemenskap med.

– Här är vi fria. Vi är bara kvinnor här och vi dansar och har kul.

Josselin har arbetat större delen av sitt vuxna liv i köket. Hon rör sig vant där och har koll på rutinerna. Nu kan hon dela med sig av den erfarenheten med andra på Yalla Rinkeby.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!