Årets första färskpotatis skänktes till vårdens hjältar: ”Jättetrevligt”

Uppdaterad 2020-05-07 | Publicerad 2020-05-06

Vanligtvis auktioneras årets första färskpotatis ut dyrt till affärer och restauranger.

I år skänktes dyrgriparna till vårdhjältar på S:t Görans sjukhus.

– Det var jättetrevligt och uppskattat bland de som ätit, säger Magnus Ingvarsson, vårdenhetschef.

Pia Hultman och Magnus Ivarsson tog emot färskpotatis på S:t Görans sjukhus.

I år blev det potatis- och grönsaksodlaren Ted Ivarsson som kammade hem den delade förstaplatsen. Han och en annan odlare skördade samtidigt årets första färskpotatis.

I tisdags den 28 april plockade Ted upp pluggen ur jorden på sin gård i Förslöv, norr om Helsingborg.

– Visst är det kul att vara först i Sverige. Men färskpotatis brukar komma i månadsskiftet april-maj så det var inget konstigt, säger Ted Ivarsson.

Sill nubbe och midsommar

Vanligtvis brukar Sveriges första färskpotatis auktioneras ut till restauranger och affärer genom organisationen Svensk Potatis. Dyrgriparna brukar då kosta mellan 1 000 och 3 000 kronor kilot.

Men den här gången ville organisationen göra på annat sätt.

– Vi vet hur mycket vårdpersonal kämpar på sjukhus runt om i Sverige just nu. Därför ville vi skänka potatisen till dem, säger Anna-Karin Hamilton, marknadschef på Svensk Potatis.

Hon menar att färskpotatis är en fin gåva, eftersom den betyder mycket för svenskar.

– Många går i spinn. De tänker på midsommar, sill, nubbe och det vattnas i munnen, säger hon.

85 kilo fraktades till Stockholm

Svensk Potatis köpte 30 kilo färskpotatis av vardera odlare. På det skänkte Ted Ivarsson ytterligare 25 kilo, eftersom han också ville stötta vårdpersonal under coronakrisen.

– Livet går ut på att ge. Kan man hjälpa så ska man, säger Ted.

Ted Ivarsson, potatis- och grönsaksodlare.

Anna-Karin har en kompis vars dotter arbetar som läkare på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Genom henne kontaktade Svensk Potatis sjukhuset och frågade om de ville dela ut färskpotatisen till personalen.

– På natten mellan tisdag och onsdag fraktades 85 kilo färskpotatis till S:t Görans sjukhus, säger Anna-Karin.

Delades ut till personalen

Godsakerna var fördelade på 336 kassar och delades ut till all personal som ville ha. En som avstod från potatis var Magnus Ingvarsson. Han är vårdenhetschef på S:t Görans sjukhus.

– Eftersom jag är chef beslutade jag att inte ta någon påse. Jag tyckte att det var viktigast att potatisen skulle räcka till de andra, säger Magnus.

Han berättar att kollegorna på sjukhuset blev glada över de ätbara gåvorna. De som har hunnit smaka har inte blivit besvikna.

– Det var jättetrevligt och uppskattat bland de som ätit, säger Magnus Ingvarsson.