De har gjort tågsemester hett igen: ”Undviker snabb smittspridning”

Uppdaterad 2021-05-17 | Publicerad 2020-07-12

STOCKHOLM. Tågsemester har fått ett uppsving de senaste åren.
Ur en Facebook-grupp startad i frustration växte en folkrörelse.
– Vi vill fokusera på det positiva med tågsemester och få människor att förstå att det här är framtiden, säger initiativtagaren Susanna Elfors.

Allt började med att ingenjören och hållbarhetsforskaren Susanna Elfors åkte på tågsemester till Italien år 2014. Hon var glad över upplevelsen men frustrerad över att det var så svårt att hitta information. Hon startade Facebookgruppen Tågsemester för att kunna få tips från andra inför kommande resor.

–Jag hade aldrig kunnat tro att intresset skulle vara så här stort och att gruppen skulle växa så enormt med tusentals medlemmar, säger hon.

Vid skrivbordet bredvid Susanna på kontorskollektivet i Bagarmossen satt projektledaren Andreas Sidkvist.

– Hon berättade om sin facebookgrupp och jag såg utvecklingspotential. Så vi kom överens om att vi skulle samarbeta och på en fikarast köpte jag domänen Tågsemester.nu, berättar han.

Det var år 2018 och efter det har allt gått väldigt snabbt.

–Susanna hade en idé om att hon ville ha ett event i en källarlokal i Bagis, men jag övertygade henne att vi skulle kolla på en större lokal i stan.

Andreas Sidkvist och Susanna Elfors vill få fler att åka tåg i sommar.

Andreas bokade en sal för 500 personer, men det räckte inte. Biljetterna sålde slut direkt.

–Det var så häftigt, och lite stressande. Vi fick göra om hela planen dagen innan och dela upp det i två träffar så att totalt 1000 personer skulle kunna delta, säger Andreas.

”Testar olika spår”

Facebookgruppen har i dag över 113 000 medlemmar och den växer hela tiden.

– Majoriteten av medlemmarna är medelålders eller yngre, och ungefär 70 procent är kvinnor. Vissa som är med är vana tågluffare och de har många bra tips som de kan dela med sig av till nybörjarna, säger Susanna Elfors.

Drömmen för tågsemesterduon är att skapa en inspirations- och bokningsportal för att underlätta planering av semesterresor med tåg.

– Vi har testat olika spår sedan vi började arbeta tillsammans med detta. Gruppresor med tåg till Italien och Norge, event för tjänsteresor med tåg, lansering av en tågsemesterklubb och marknadsföring av tågdestinationer, säger Andreas.

Målet är att inspirera fler att ta tåget på semestern och i tjänsten. Visionen är att tåget ska vara förstahandsvalet för de flesta när de tänker på att semestra eller åka på konferens i Europa.

– Men för att vi ska lyckas uppnå det så behöver det bli lättare att boka och resa med tåg ut i Europa. Eftersom järnvägen har eftersatts i 40 år till förmån för flyg och vägar så finns en del att fixa innan tågen går som på räls igen, säger Andreas.

”Har sett en Greta-effekt”

Innan pandemin tredubblades tågresandet från Sverige ut i Europa på två år, enligt statistik från Interrail.

– Vi har sett en Greta-effekt i gruppen, eller rättare sagt en Malena Ernman-effekt. När Malena tackade nej till turné på Nya Zeeland med hänvisning till att hon inte ville flyga var det många som hittade till oss, säger Susanna.

Utomlands har initiativet Tågsemester väckt stor uppmärksamhet. De har varit med i japansk och tysk TV och blivit intervjuade av BBC.

– De fascineras av folkrörelsen som blivit här i Sverige och hur människor inspirerar varandra att resa mer klimatsmart, säger Andreas.

Framåt tror han att tåg kommer bli ett mer självklart transportmedel.

– Att coronaviruset kunde spridas så snabbt över världen beror ju på vårt flygande. Jag tror att pandemin har blivit en ögonöppnare för människor, att den får fler att tänka efter innan de reser långt bort.

Målet för tågduon är en egen bokningsportal och tågcharter till Medelhavet.

Coronasäker hemester med tåg

Både Andreas och Susanna planerar tågsemester inrikes i sommar.

– SJ har gjort anpassningar så att det ska vara säkert, att man sitter på varannan plats och så. Till skillnad från flygplan så finns det många ingångar på ett tåg så det är ett begränsat antal människor som passerar. Det viktiga att tänka på vid en tågresa just nu är kanske att ta med egen mat, så att man slipper eventuell kö i restaurangvagnen, säger Susanna.

Om man vill åka längre bort rekommenderar Andreas Sidkvist att man bokar en egen sovkupé, och inte delar med andra.

– Jag ska själv på semester till södra Lappland och hälsa på min sambos föräldrar. Vi brukar ta nattåget dit och det är väldigt mysigt.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!