Årets medborgare

Linda hjälper hundratals barnfamiljer med mat i coronakrisen

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

VÄNERSBORG. Sedan år 2013 har Linda Hellquist och Giving People hjälpt familjer som hamnat i akut ekonomisk kris.
Med coronaviruset har behovet ökat explosionsartat.
– Många ansökningar är desperata. Där är läget akut, säger Linda Hellquist.

Coronakrisen märks tydligt i ansökningarna till välgörenhetsorganisationen Giving People. Den första stora ökningen kom strax efter sportlovet, när många gymnasieskolor stängde.

– Det handlar om familjer som ofta hade det ansträngt ekonomiskt redan innan, ofta med en ensamstående förälder där man förlitat sig på att barnen ska få lunch i skolan, säger Linda Hellquist som är generalsekreterare för Giving People.

Under de senaste sju åren har hon och organisationen hjälpt tusentals barnfamiljer som av olika anledningar fått det svårt att gå runt ekonomiskt och som inte kan vända sig någon annanstans.

– Precis som tidigare är de som kontaktar oss i en akut kris. Barnen kanske plötsligt behöver äta alla måltider hemma under en längre tid samtidigt som föräldern som jobbar på timmar fått sina arbetspass indragna.

För att möta det ökande behovet har Giving People startat insamlingar till ”kriskassar” – ett presentkort där barnfamiljer får 300 kronor var att köpa mat för.

– Tanken är att familjerna ska kunna köpa hem extra basvaror som pasta, mjöl, olja, konserver och annat som de kan leva på tills de får pengar nästa gång.

Linda Hellquist, generalsekreterare Giving People, ser ett ökat behov av hjälp hos barnfamiljer
Linda Hellquist, generalsekreterare Giving People, ser ett ökat behov av hjälp hos barnfamiljer

Ny grupp hjälpsökande

I och med coronakrisen beskriver Linda Hellquist att de har fått en helt ny målgrupp.

– Det är de timanställda som i vanliga fall går runt ekonomiskt utan problem men som nu har fått alla sina arbetspass indragna med väldigt kort framförhållning och som inte haft möjlighet att ordna upp en buffert.

Varje dag kommer det in omkring 20 nya ansökningar om hjälp, och Linda Hellquist tror att det kommer att öka.

– Många skriver att de aldrig trodde att de skulle hamna i den här situationen. Att de tidigare varit givare hos oss men nu själva behöver hjälp. Så vi har definitivt en utmaning framför oss.

För att möta det ökade behovet av hjälp har Giving People tagit in ännu fler volontärer som hjälper till att samordna hjälpen och svara på meddelanden. Några av ansökningarna läggs ut på Giving Peoples facebooksida där privatpersoner kan anmäla sig för att hjälpa familjen.

– Det är helt fantastiskt att se engagemanget, hur många som hör av sig och vill hjälpa sina medmänniskor.

I vanliga fall bygger Giving People just på att de som söker hjälp ska få träffa någon i sin egen hemstad som vill hjälpa dem. För att undvika spridningen av coronaviruset har de dock fått lätta på just den delen.

– Nu får givaren och mottagaren själva bestämma hur man vill göra. Att man exempelvis lämnar matkassen utanför ytterdörren. Bakgrunden till att vi i vanliga fall vill få till ett möte är att de hjälpsökande ska få prata några minuter med en medmänniska som inte dömer en.

Undvika långvariga problem

Även om antalet ansökningar ökar hela tiden känner Linda Hellquist hopp.

– Jag kände oro för några veckor sedan när coronakrisen precis briserade men nu när vi ser vilket fantastiskt gensvar vi får från medmänniskor och civilsamhället känner jag att vi kommer att klara det här.

Hon jobbar själv kvällar och helger för att få allt att gå runt.

– Men alla extra timmar just nu gör inte så mycket. Det är så fantastiskt och inspirerande att se allt vi kan göra tillsammans. Ofta räcker det att vi går in och gör en snabb akutinsats för familjerna, i väntan på att de ska få pengar från en arbetsgivare, Försäkringskassan eller A-kassa.

Målet är att familjerna att komma ur sina akuta kriser så snabbt som möjligt.

– Vi vill motverka att man hamnar i en långsiktigt svår situation, som det kan bli om man till exempel tar att sms-lån istället. Hos oss kan man få hjälp med några matkassar eller kanske ett par skor till barnen så att man klarar sig tills nästa gång man får pengar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Är du redo för en större uppgift? Sök till polisutbildningen i dag!

Polisen

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ambulansvårdaren Ferhat vädjar till svenska folket

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Coronaviruset

Svenska hjältar

Välgörenhet

Ekonomisk utsatthet

Giving People