Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Här får de äldre påskmysa – med nykläckta kycklingar

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

För att skänka glädje till de äldre på omsorgsboendet har undersköterskan Karolina sett till att det kläckts kycklingar – lagom till påsken, skriver SVT Blekinge.

– Det här väcker mycket minnen, många av de har själva haft kycklingar eller haft far- eller morföräldrar som haft det, säger hon till Aftonbladet.

1 av 8 | Foto: Privat.
Här får de äldre fira påsk med kycklingar. Här sitter Ingrid Segerhorn, 97, och Karolinas sexåriga dotter och myser med de små kycklingarna.

I 21 dagar har 18 ägg legat på kläckning på omsorgsboendet Vitus Elena i Karlskrona. Och lagom till skärtorsdagen fick de äldre sällskap av sex små kycklingar. Initiativtagaren Karolina Eitrem, undersköterska på boendet, begav sig till jobbet när hon fick höra att äggen höll på att kläckas.

– Det var jätteroligt. Två till är på gång, avslöjar Karolina och fortsätter:

– Det här väcker mycket minnen, många av de har själva haft kycklingar eller haft far- eller morföräldrar som haft det. En av de boende tog upp kycklingarna i handen och pussade på dem.

”Blivit en mysig stund”

Karolina har tidigare jobbat på ett annat äldreboende där de födde upp kycklingar. Efter att chefen godkänt att de kunde göra samma sak på detta boende tog Karolina med en äggkläckningsmaskin.

– Så passade vi på att göra det så att äggen skulle kläckas till påsk.

De boende har fått vara med under processen – som att kontrollera fukten. Äggen finns i aktivitetsrummet där alla kan ta del av dem och de nykläckta kycklingarna.

– I dag har tre damer varit uppe och hälsat på dem. Sen har vi tagit ned kycklingarna till de som bor här. Och vi har alla suttit samlade så att det blivit en mysig liten stund.

”Här för att glädja de äldre”

Djur framkallar ett lugn, att bara sitta och klappa är rena terapin, menar Karolina.

– Barn och djur bringar fram något i de äldre som vi som jobbar här inte kan.

Kycklingarna kommer få bo kvar på boendet i tre veckor till – sen kommer de att flytta tillbaka till gårdsbutiken de kom ifrån. Där ska de växa och själva bli äggproducenter.

– De är endast här för att glädja de äldre, säger hon.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.