Diana startade en teater för nyanlända barn

Teater Glädjen stärker barnens självförtroende

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:

Diana Jowiead hjälper nyanlända barn och ungdomar att komma in i det svenska samhället.
Genom teatergruppen Glädjen får de bättre självförtroende och en härlig gemenskap.
– Jag vill att barn med svåra upplevelser ska få känna glädje igen, säger Diana.

Att vara helt ny i Sverige kan vara tufft. Språket saknas och kanske även vänner och ett sammanhang. Men genom teater, musik och dans har Diana Jowiead lyckats hjälpa många nyanlända barn och unga att känna glädje och självförtroende igen. Hennes teatergrupp Glädjen på Tjörn lockar numera inte bara nyanlända barn utan även svenskar som gillar att spela teater.

Flydde själv från Syrien

Diana flydde från Syrien för fyra och ett halvt år sedan. Hon vet precis hur det är att komma till ett nytt land utan det sociala nätverk man hade hemma.

– Min flykt till Sverige var farlig, precis som för alla andra som tvingas fly sitt hemland på grund av krig, säger Diana.

I Syrien läste hon bland annat litteratur, regi och journalistik vid universitetet. Hon var lärare i arabiska, och jobbade även som regissör och reporter och var människorättsaktivist. Hon ledde en teatergrupp för ungdomar i Syrien.

Diana Jowiead startade teatergruppen Glädjen i Tjörns kommun. Där kan barn och unga få ett sammanhang och få bättre självförtroende.
Foto: Privat
Diana Jowiead startade teatergruppen Glädjen i Tjörns kommun. Där kan barn och unga få ett sammanhang och få bättre självförtroende.

Lärde sig svenska på egen hand

– När jag var tvungen att lämna mina elever i Aleppo, som var jätteduktiga på att spela teater, dog en del av mitt hjärta. Jag glömmer aldrig deras namn och ansikten. Nu jobbar jag med barn och ungdomar i Sverige, säger Diana.

Hon lärde sig svenska på egen hand och fick snabbt ett jobb på Tjörns kommun. Hennes första uppgift var att hjälpa till med integration av nyanlända. Hon blev länken mellan nyanlända familjer och kommunen, skolor och socialkontor.

När hon för fyra år sedan startade teatergruppen Glädjen hittade hon ett sätt att på allvar stärka barn och ungas tro på sin egen förmåga.

– Jag märkte att barn från krigsdrabbade länder behövde muntras upp, eftersom de bar på svåra minnen. De behövde också integreras i det svenska samhället och teatern är det lättaste sättet för de nyanlända. Man dansar, sjunger och spelar. Barnen får kontakt med andra barn, vilket underlättar integrationen. Teater bäddar för lek och skoj och kanske även för livslånga vänskaper. Det utvecklar barns språk och rörelseförmåga och får fantasin att flöda, säger Diana.

Barnen vill hjälpa till

I teatergruppen engagerar sig både nyanlända och svenska barn, och de föräldrar som vill kan få hjälpa till.

– I början har vi vuxna skrivit pjäserna, men numera vill barnen skriva manus tillsammans med oss. Det utvecklar deras språk och fantasi, säger Diana.

Teateruppsättningarna har fått stor uppmärksamhet och flera kommuner har frågat om teatern kan spelas hos dem.

– Min dröm är att sprida tro, hopp, och kärlek till alla genom teatern, inte minst till de som på grund av krig tvingats fly sitt hemland. Min förhoppning är att verksamheten ska kunna få spridning. Jag är stolt över alla barn och det som de gör i Glädjegruppen. Det är härligt att se deras självförtroende växa, säger Diana.

Diana har börjat producera ett tv-program som handlar om hedersbrott och barns och kvinnors rättigheter. Och hon skriver även på en bok om de svårigheter som nyanlända möter i det nya landet.

– Barn är livets glädje och alla länders framtid. Alla kan vi göra något litet för att öka interkulturell förståelse och göra världen bättre. Att se barns glädje är det bästa som finns. Barn är vår framtid. Jag brukar säga till mina barn: ” Du vill, du kan, du gör det!”.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.