Kajsa och Karl-Axel odlar mitt i stan – på hyresvärdens mark

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2022-10-01

Det började med två pallkragar.

Sen blev det fyra.

I dag odlar hyresgästerna Karl-Axel och Kajsa Zander Persson grönsaker och blommor på en hundra kvadratmeter stor yta.

– Vi har kunnat skörda flera hundra kilo grönsaker i år, säger Karl-Axel Zander Persson, 30.

Den som strosar på Norrmalm i Borås kan stöta på oväntad blomsterprakt och bin som surrar. Då är det nog universitetsadjunkt Karl-Axel och hustrun Kajsa Zander Perssons köksträdgård man ser. Här växer vitlök, grönkål, kålrabbi och annat gott men också blommor som lockar till sig både vilda och tama bin.

Att ha en köksträdgård och vara biodlare är kanske inte så ovanligt. Men en sak gör Karl-Axels och Kajsas projekt lite mer ovanligt; de bor i stan och är hyresgäster. De äger alltså inte marken de odlar på.

– Vi frågade vår hyresvärd om det var okej att använda den gemensamma trädgården för att odla och fick grönt ljus, säger Karl-Axel.

Kajsa Zander-Persson sköter om kålodlingen som skyddas av en tunnel. Annars är risken stor att kålen drabbas av ohyra. Ofta stannar nyfikna förbipasserande och ställer frågor till paret.

På den vägen är det. Hundra kvadratmeter gräsmatta som låg i rätt väderstreck har förvandlats till en frodig köksträdgård som levererar allt som paret behöver i grönsaksväg. Bikuporna fick de tillstånd att ha på granntomten.

– Kajsa och jag har en vision om att i framtiden leva på en gård. Men det var roligt att kunna förverkliga det här redan nu, säger Karl-Axel.

Kajsa och Karl-Axel Zander Persson njuter av sin köksträdgård som bland annat levererat tomater i massor och över 50 kilo gurka.

Framgångar och bakslag

Kajsa berättar att hon alltid har tyckt om att arbeta med händerna.

– När jag fick upp ögonen för ekologisk mat för ungefär fem år sedan, väcktes också tanken på att odla själv, berättar hon.

Att börja i liten skala och sedan utöka sin odling, var en viktig nyckel. Inspiration hämtade paret bland annat från tv-program och försökte sedan tillämpa det inne i stan. Karl-Axel och Kajsa får odla gratis på marken, under förutsättning att de tar hand om marken så länge de brukar den och återställer den om ingen annan vill ta över odlingen.

Vissa saker är mer lättodlade än andra. Lök, vitlök och kål är sådana exempel, tipsar Karl-Axel som själv älskar kålrabbi.

– Vi är självförsörjande på vitlök. Och kål är lättodlat förutsatt att man har en sådan här kåltunnel för annars kan det bli så tråkigt när larverna kommer och äter upp allting.

Har ni haft några bakslag?

– Denna våren var vi lite heta på gröten och satte ut några tomatplantor lite för tidigt och så kom det frost ett par dagar senare. Men det var ingen katastrof.

Karl-Axel älskar kål som han menar är lättodlat. I köksträdgården samsas också sockerärtor på rad med pumpor, lök och mycket annat gott.

Nyfikna vill se och lära

Karl-Axel berättar att de satt upp som mål att odla och skörda minst 100 kilo grönsaker.

– Det har vi nog passerat flera gånger om här. Speciellt om vi räknar med pumporna som väger flera kilo styck. Och vi hade väldig tur med gurkorna, där blev det minst 50 kilo. Så hundratals kilo får vi nog säga att det blev.

För att ta tillvara på allt som odlas, krävs det ett visst engagemang och arbete. Paret har köpt både tryckkokare och torkugn för att bättre kunna bevara det som odlats.

– Om vi kör på nu med konserveringen kan man nog säga att vi är självhushållande på grönsaker om vi är lite disciplinerade i vinter och äter av det konserverade och kålen som vi odlat.

Många förbipasserande är nyfikna och visar intresse för deras stadsodling. Och om paret har tid så visar de gärna sin köksträdgård. Den som inte kan se den på plats, kan titta in på Kajsas instagramkonto Gräsmattemat som hon hoppas ska inspirera andra.

– Vi tycker det är viktigt med självhushållning ur ett beredskapsperspektiv. Småskalig matproduktion är en bra del av det. Vi kallar oss inte själva för preppers men vi är väl beredskapsmedvetna, säger Karl-Axel.

Odlingen skänker glädje

Sedan finns det också en annan viktig aspekt som inte nog kan framhållas i sammanhanget; det är bra för själen att vistas ute i det fria och arbeta med sina gröna fingrar.

– Jag mår definitivt bra av att odla! Det är belönande, roligt och känns viktigt. Det tar mycket tid i anspråk, men ger tillbaka mer än alla andra intressen jag haft, säger Kajsa.

Hon menar att kunskap om odlandet av mat är livsviktig och kommer bli mer och mer aktuell med tiden.

– Vi har gjort en omställning i våra liv där vi försöker lägga vår tid på att göra saker som bygger upp oss, fyller på med kraft, energi och självförtroende. Vi vill kunna rå om oss, och hjälpa andra göra samma sak.

Från fönstret kan Kajsa se Karl-Axel pyssla i köksträdgården, medan hon själv gör storkok i köket.

Fakta: Kajsas och Karl-Axels bästa odlingstips!

  • Börja i liten skala och pröva dig fram med exempelvis pallkragar. Om du vill odla på någon annans mark – fråga först.
  • Satsa på sådant som är lättodlat, exempelvis sockerärter, spenat, sallat och smultron. Välj sorter som passar på den plats där du odlar. Glöm inte att vattna och gödsla.
  • Skapa en odling som lockar många arter, desto större chans att det blir balans i systemet. Då kan du slippa alltför stora problem med ohyra.
  • Mördarsniglar och kållarver är återkommande utmaningar som vi angriper manuellt. Vi har haft nät över kålen, plockat larver och slängt till
    fåglarna vid fågelmataren och klippt sniglarna.
  • Tänk ekologiskt och se det som en investering i dig och matens framtid. Vi måste sluta se jorden som en resurs som vi har rätt att styra över och
    kontrollera med gift. Det behövs inte mängder av prylar, odling är i grunden en överlevnadskunskap. Lär dig att odla frö, bygga jord och samla regnvatten.
  • Tänk igenom hur du ska ta hand om det du skördar. Kanske konservera eller torka det du inte hinner äta färskt. Hur ska det förvaras?

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!