Leas smarta knep gör spräpplockningen rolig

Uppdaterad 2022-02-15 | Publicerad 2021-06-06

Med starkt engagemang, kamratskap och kanelbullar tar tonåringen Lea Heed upp kampen mot nedskräpningen.

Hon har startat en Facebookgrupp och bjuder in till event där deltagarna samlas för att plocka skräp – och fika.

– Det började med att jag och mina kompisar pratade om ”tänk om vi var fler människor som plockade skräp”. Det känns så hopplöst när man är ensam. För det är så här mycket skräp och så är man en person med en liten påse, säger Lea och gestikulerar.

Lea Heed från Sigtuna är bara 17 men har många järn i elden. Hon pluggar till singer/songwriter på gymnasiet i Hammarby sjöstad och på fritiden har hon ett brinnande miljöengagemang.

– Jag har alltid älskat naturen. Och jag har alltid blivit väldigt upprörd när jag ser skräp i naturen, berättar hon.

För att skapa medvetenhet och engagemang kring problemet startade Lea skräpplockargruppen ”Untrash Sigtuna” på Facebook. I skrivande stund är de 42 medlemmar.

– Jag har märkt på de här skräpplockarträffarna att det verkligen känns som att vi gör någonting när vi är i en grupp. Vi kan plocka mer och det blir större.

Hur gjorde du när du började?

– Jag googlade ”ungdomscoach” och ”Sigtuna kommun” och då hjälpte hon mig. Hon heter Nike och är jätteduktig. Det har hjälpt mig så mycket att ha någon som jag kan bolla idéer med!

Utrustning och fika

Med hjälp av en ungdomscoachen utvecklade Lea idén om skräpplockning och sedan sökte hon pengar av kommunen för att förverkliga idén.

– Pengarna används till skräpplockarpinnar, påsar och fika. Sedan började jag göra förfrågningar om folk ville följa med och sedan startade jag Facebookgruppen. Och då var det folk som gick med i den.

Där i Facebookgruppen lägger Lea upp sina event där medlemmarna möts, plockar skräp och fikar. Tips på var man kan plocka skräp får Lea av en kontakt på kommunen.

– Sen får komma med förslag på var vi ska vara och då tar vi oftast naturområden. När folk kommer till platsen har vi all utrustning där, sen sprider alla ut sig och plockar skräp i typ en timme och sedan är det fika!

Det bjuds på kaffe, saft, bullar och kakor.

– Vi tar en massa bilder också från eventet som vi lägger upp. Och sedan kommer kommunmänniskor och hämtar påsarna och återvinner dem.

En rörelse som sprider sig

Lea och hennes gäng plockar bara skräp i Sigtuna kommun. Men hennes koncept börjar sprida sig.

– Nu ska vi faktiskt öppna i Älvsjö också. En av mina kompisar som bor där vill starta ett ”Untrash Älvsjö”. Då kommer vi samarbeta och kanske ha tävlingar men framför allt stötta varandra!

Lea välkomnar andra att skapa ”Untrash-grupper” runtom i Sverige och säger att det går bra att ta kontakt via Facebook-gruppen ”Untrash Sigtuna” om man vill ha tips.

Har du några tips till oss som i vardagen går runt och stör oss på allt skräp och tycker det känns hopplöst?

– Jag förstår att man kanske inte har tid, kanske inte orkar och kanske tycker det är äckligt. Och man kan ju inte plocka upp allt på en promenad. Men jag skulle säga ta lite grann! För det gör skillnad.

Lea tipsar om att det är bra att ta en bild på skräpet och lägga upp det, så man kan inspirera andra.

– För det är ju farligt med plast i naturen. Inte bara för djuren, även om det är de som drabbas i första hand och ekosystemet. Men även i människor blir skadade när vi förstör vår egen miljö. Och jag tror man förstår det om det syns att det finns människor som bryr sig.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!