De vill få barn och vuxna att leka mer – tillsammans

Publicerad 2020-01-24

HALLUNDA. I tio år har Tillitsverket arbetat ideellt för att skapa möjligheter till lek för barn och unga.

De ordnar lekdagar för familjer, läger för nyanlända och utbildningar för pedagoger.

– Leken behövs extra mycket just nu när det är oroligt i samhället, säger Stina Balkfors, en av initiativtagarna.

När portarna öppnas på Folkets hus i Hallunda rör sig barnen till en början försiktigt in och runt i de färgglada rummen, osäkra om de får röra något.

– Åh vad fint det är! utbrister flera barn.

Från bakom ett draperi dansar en volontär från Tillitsverket fram i drömlika kläder.

– Kom, så springer vi! ropar hon och barnen är snabba att följa efter.

Det stora rummet fylls av stoj, skratt och rörelse. Barnen springer i kringelkrokar genom lokalen och i vad som ser ut som en skog tar sig några fram genom en hinderbana.

Tillitsverket har förvandlat Folkets hus i Hallunda till en färgglad värld.

Under några dagar har stiftelsen Tillitsverket skapat ett rum där barnen står i centrum. Nästan allt arbete har skett ideellt.

– Vi har skapat en värld som är till för barnen, och som bjuder in till lek och skapande aktiviteter, säger Stina Balkfors som är en av initiativtagarna till Tillitsverket.

Det är hus i olika färger, mjuka kuddar att vila på, stora springutrymmen och garderober med utklädningskläder. Hundratals barn får under några dagar utforska lekutställningen som Tillitsverket reser runt med i Sverige. Här inbjudna av Botkyrka kommun.

– Det är fantastiskt att få se förundran i barnens blick när de upptäcker lokalen, och sen självklarheten när de förstår att den här världen är gjord för dem, säger Stina Balkfors.

Öka tilliten till samhället

När Svenska hjältar besöker Folkets hus i Hallunda är några förskoleklasser där för att leka. Barnen sätter igång direkt när de kommer in i rummet.

– Vartenda barn har förutsättningarna i sig för att leka. Sen är det världen och vi vuxna runt barnen som måste se till att skapa möjligheter för dem att göra det, säger Stina Balkfors.

– Samhället är i dag alldeles för resultatinriktat och ofta alldels för stressigt. Man måste skapa miljöer och tid där barn och vuxna kan mötas och utforska.

Tillsammans med ett femtontal andra personer var hon år 2009 med och tog initiativet till Tillitsverket, för att få människor att öka tilliten till sig själva, till sina medmänniskor och till samhället. Utifrån forskning om empati, tillit och lek ordnar de lekdagar, skaparläger, workshops, utställningar och utbildningar. Målet är vad de själva kallar mänsklig hållbarhet.

– De flesta som är engagerade i Tillitsverket gör det helt ideellt på sin fritid, och har andra jobb till vardags. Engagemanget kommer ur en övertygelse om att det här är något de kan göra med sitt liv för att skapa en bättre värld, säger Stina Balkfors.

Lekläger för nyanlända barn

Efter en inledande lek med kurragömma och några omgångar Följa John samlas barnen för att se dockteater. Tillitsverkets lekpedagog Lisa Björfors Freudendahl spelar ”Snövit och de sju dvärgarna” – och efter teatern är det barnens tur att klä ut sig och välja vilken karaktär de vill vara.

– Jag är en riddare och och jag ska rädda er alla! ropar en tjej när hon springer genom lokalen iklädd lager på lager med utklädningskläder.

Volontärerna från Tillitsverket är ute och leker med barnen i lokalen, utklädda även de och inne i sina roller. Om något barn behöver stöd, eller fastnar i leken på något sätt, hjälper de till.

– Även vuxna behöver leka och gå utanför sin trygghetszon. Men framför allt handlar det om att vuxna måste bli medvetna om lekens betydelse för barn, säger Stina Balkfors.

Ett av målen med lekdagen är att så många barn som möjligt ska komma tillbaka till lekutställningen under helgen tillsammans med sina föräldrar för att visa dem lekens värld – och leka tillsammans.

– Leken behövs extra mycket just nu, när det är oroligt i samhället. Vi måste tro på att en ny värld är möjlig och i fantasin kan man få erövra det, att allt är möjligt och det finns hopp. Gång på gång kan man skapa en ny värld.

Förra året ordnade Tillitsverket lekläger för nyanlända barn och ungdomar, där de tillsammans med lekpedagoger fick utforska olika miljöer och uttryckssätt. Varje månad har de öppna lekdagar i sin utställning i lokalerna på Royal Park i Stockholm och de erbjuder utbildningar för förskolepedagoger och näringslivet.

– Vår verksamhet bygger till 95 procent på ideella krafter och vi jobbar som sjutton på att få till finansiering, för att få mer muskler och kunna göra ännu mer, säger Stina Balkfors.

Tillitsverket har även en trädgård de bedriver verksamhet i på Ingarö utanför Stockholm och ett vedugnsbageri där de tar emot hemmasittande ungdomar som mår psykiskt dåligt.

– Det är en stor efterfrågan, många föräldrar ringer oss och ber om hjälp och vi försöker hinna i den mån vi kan. Vi har många idéer kring vad vi skulle vilja göra, om det fanns finansiering. Just nu söker vi stöd för att kunna genomföra ett projekt för högkänsliga barn.

Fram tills det blir verklighet fortsätter Tillitsverkets volontärer sitt ideella arbete.

– I alla underbara möten med barn, unga och vuxna som deltar i våra verksamheter skapas framtidshopp och det är det vi brinner för!

Det centrala i leken hos Tillitsverket är att man gör saker tillsammans.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!