Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Lars smarta insats räddade livet på männen i isvaken

Av: 

Jonas Sylvén Möller

SVENSKA HJÄLTAR

Två män gick igenom isen och blev liggande i kalla vattnet.

Lars satte genast igång en avancerad räddningsinsats som innehöll en skoter, en båt, en kniv och spännband.

– Jag förstod att de inte skulle klara sig så länge i det kalla vattnet, säger Lars.

Den 14 maj förra året skulle två män, varav den ene i 70-årsåldern och den andre i 80-årsåldern, pimpla röding i Svensele norr om Strömsund. Runt klockan 16 satte sig vännerna på snöskotern och gav sig ut på den istäckta fjällsjön.

– På förmiddagen hade vi borrat i isen och lagt ut 45 stycken maskkrokar. Efter det åkte vi hem och fikade. På eftermiddagen skulle vi ut igen, säger mannen i 70-årsåldern som vill vara anonym.

De gasade 300 meter ut på sjön. Sedan brast isen. Snöskotern sjönk 18 meter ner till sjöbotten och de två männen blev liggande i isvattnet.

– Vi hamnade i vattnet med ryggen mot isen. Vi kunde ha armbågarna mot isen, säger mannen.

Lars Tallqvist räddade livet på männen i isvaken.

Lars handlade snabbt

Den här dagen var 61-årige Lars Tallqvist på sitt landställe i Svansele tillsammans med sina barn Wilma och Dennis. Lars och Dennis högg ved på tomten samtidigt som Wilma satt på altanen och blickade ut över fjällsjön.

– Rätt vad det var kom Wilma springandes och skrek att vi skulle komma fort, eftersom hon hade sett att några kört igenom isen, säger Lars.

Han tänkte att dottern kanske menade att några kört fast på isen och tog därför inte så allvarligt på saken. Men när Wilma ropade en gång till gick Lars snabbt till altanen. Då såg han mycket riktigt två huvuden sticka upp ur en isvak några hundra meter ut på sjön.

– Det blev bråttom. Jag förstod att de inte skulle klara sig så länge i det kalla vattnet. Jag sade åt sonen att ringa 112 också sade jag åt dottern att följa med mig till båthuset som ligger 200 meter ner mot sjön, säger Lars.

På väg ner till båthuset knackade Lars och Wilma på hos en granne. Lars sade till grannen vad som hänt och att hjälp behövdes.

Väl framme vid båthuset förberedde Lars snabbt för räddningsinsatsen: Han knöt en kälke efter en snöskoter, tog fram spännband och en stege.

– Men snabbt kom jag på att det inte skulle fungera. Jag såg det på sjön. Jag förstod att jag behövde ha båten med mig ifall isen skulle brista.

”Det var för tungt”

Lars lossade kälken från skoterns bakdel och knöt istället på den sex meter långa plastbåten. Han slängde ner spännbanden och stegen i båten, satte på sig flytväst och gasade iväg ut på sjön.

Efter att han kört ungefär 100 meter gick isen sönder och snöskotern gick igenom.

– Det var en jävla tur att jag tog på mig flytväst. Jag låg i vattnet och försökte ta mig upp i båten, säger han.

Samtidigt hade grannen som Lars bett om assistans också gett sig ut på sjön på sin skoter. När han såg att Lars gick igenom isen stannade han sitt fordon för att inte själv göra samma sak.

Istället började grannen promenera de 150 meterna som var kvar till Lars.

– Efter en stund kom han fram till mig. Vi satte oss båda i båten. Men vi kunde inte ta oss någonstans eftersom min skoter hängde i ett rep från båten ner i vattnet. Det var för tungt.

Lars skar av repet – offrade sin skoter

Repet till skotern skar Lars av med en kniv som han hade i sina arbetsbyxor. Han och grannen hängde sig med överkropparna på varsin sida av båtens reling. Benen använde de för att skjuta ifrån den is-, snö- och vattenblandade sörjan som omgav båten.

– Vi hade ungefär 100 meter fram till gubbarna som låg i isvaken. De låg och skrek att vi skulle skynda oss, säger Lars.

När han och grannen hade ungefär 15 meter kvar till gubbarna slutade de förflytta båten. Istället kastade de fram spännbandet som Lars tagit med. Mannen i 80-årsåldern fattade tag i bandet och Lars och grannen drog upp honom ur isvaken.

Därefter skedde samma procedur med mannen i 70-årsåldern.

– Vi låg i vattnet i ungefär 45 minuter innan vi kom i båten. Det kändes bra när vi kunde lämna vattnet. Jag ansåg hela tiden att om vi bara höll oss lugna så skulle allt gå bra. Min kompis var mer orolig, säger mannen i 70-årsåldern.

Bilden visar båten ute på fjällsjön som blev de äldre männens räddning.

Ett problem återstod

Men ännu var inte den svåra situationen avklarad. Kvartetten skulle ta sig 300 meter in till land också. De ville inte promenera utan båt eftersom isen var svag.

Lars dirigerade grannen och de två männen till att sätta sig i ena änden av båten för att sedan på egen hand ta sig upp på isen och försöka dra båten framåt.

Men han upptäckte snabbt att det var för tungt. Grannen hoppade ur båten ut på isen och hjälpte Lars att dra.

– Tillsammans fick vi båten framåt. Vi siktade på grannens skoter som han lämnat på isen, säger Lars.

En stund senare var båten framme vid grannens skoter. Båten knöts då fast i fordonet med spännbanden.

– Jag tänkte att nu kör vi järnet med skotern till båthuset också får det bli som det blir.

”Han var jävligt duktig”

Isen höll hela vägen in till land. Tio minuter senare kom två ambulanshelikoptrar, två ambulanser och polisen till platsen.

Mannen i 80-årsåldern fick flyga till Östersunds sjukhus. Mannen i 70-årsåldern ville inte ha sjukvård.

– Jag hoppade in i en dusch och mådde ändå ganska bra. Jag fick upp värmen ganska snabbt. Min kompis hade 32 grader i kroppstemperatur, säger mannen i 70-årsåldern.

Han är tacksam över Lars insats.

– Han var jävligt duktig som förstod att han behövde ha med sig båten ut. Annars hade det nog inte lyckats. Om inte Lars dotter hade sett att vi gått igenom hade vi nog drunknat. Det var helt klart en livräddande insats. Man ska inte vara ute på vårisar, säger mannen i 70-årsåldern.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Victor låg livlös under bil – Michelle och Liselott fick oanade krafter

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Båtar

Skoter

Strömsund

Fiske

Svenska hjältar