Beatrice räddade fem skadade ekorrungar – blödde ur nosen

Publicerad:

SVENSKA HJÄLTAR

DANDERYD. Vid städdagen i bostadsområdet skulle en familj fälla ett träd på sin tomt. För sent upptäckte de att en ekorrfamilj byggt bo där, och att fem nyfödda ungar fallit till marken.

– Jag hörde att grannarna ropade att de hittat ekorrar och då sprang jag dit direkt för att hjälpa till, säger Beatrice Moberg.

Beatrice Moberg, 56, från Enebyberg i Danderyd har flera gånger ryckt ut för att hjälpa djur som är skadade eller på villovägar. Men att områdets städdag skulle avslutas med en räddningsinsats för fem ekorrungar hade hon inte väntat sig.

– När jag såg ekorrungarna där på marken visste jag inte vad jag skulle göra för de var så små och försvarslösa. Så jag skrev ett inlägg i två lokala grupper på Facebook för att be om hjälp, säger Beatrice Moberg.

Snabbt fick hon flera förslag på vart hon kunde vända sig. Grönskans Viltrehabilitering, som drivs helt ideellt av Anders Fredblad på Ingarö utanför Stockholm, sa att de skadade ekorrungarna var välkomna dit.

1 av 2 | Foto: Beatrice Moberg
De fem skadade ekorrarna låg stilla nära varandra när de transporterades i en skål till Grönskans Viltrehabilitering på Värmdö.

– Och då blev ju frågan hur vi skulle lyckas transportera dem. En granne kom springande med en stor skål, och boet låg ju där i resterna av trädet så jag tog delar av boet och la i skålen, säger Beatrice Moberg.

Sedan påbörjades resan mot Ingarö, med ekorrungarna som låg alldeles stilla i skålen.

– Jag satte på sätesvärmaren i bilen för att de skulle hålla sig varma. Ungarna låg tillsammans i en liten hög, säger hon.

Drabbats av hjärnskakning

På Grönskans viltrehabilitering togs de emot direkt av Anders Fredblad som driver verksamheten.

– Ekorrungarna var väldigt traumatiserade och chockade. Tre av dem blödde ur nosen vilket indikerar att de slagit i huvudet när de fallit ned i asfalten, säger Anders Fredblad.

En hjärnskakning kan leda till att ekorrarnas hjärna sväller mot skallbenet och ger dem neurologiska skador och kramper.

– En ekorre var tyvärr så svårt skadad att vi behövde låta den somna in. Men de andra fyra ungarna har repat sig bra, säger han.

Matas med mjölk ur spruta

Anders Fredblad har matat ungarna med spruta under en och en halv vecka. Till en början var de skeptiska, men efter hand kände de mer tillit. Nu har de kunnat släppas ut i den stora ekorrburen.

– Där har de fjorton andra ekorrkompisar som jag också tar hand om, säger Anders Fredblad.

1 av 2 | Foto: Grönskans viltrehabilitering Värmdö

När ungarna från Danderyd är sju till åtta veckor gamla är det dags för dem att börja utforska naturen på Ingarö.

– Då öppnar jag frisläppningsluckan i buren, vilket innebär att de kan gå ut på äventyr när de vill men sen komma tillbaka och äta och sova här så länge de behöver.

Oftast flyttar ekorrarna iväg för gott efter några veckor, ibland till någon av ekorrholkarna i närheten.

”Mamman är förvirrad”

I Danderyd har ekorrungarna blivit en stor snackis. Danderyd direkt var först att rapportera om nyheten. Beatrice Moberg har hållit kontakt med Anders Fredblad och fått regelbundna uppdateringar. Filmklippen han har sänt över har gjort succé i gruppen på Facebook.

– Det är verkligen ett helt enormt intresse för de här ekorrungarna och det är väldigt kul, säger Beatrice Moberg.

Ekorrmamman hemma i Enebyberg är dock förvirrad.

– Hon springer runt och letar efter sina ungar, det gör ont i hjärtat att se. Men ungarna kan inte flytta tillbaka eftersom de är skadade, de skulle inte klara sig här.

Mamman kommer så småningom att kunna gå vidare. Men Anders Fredblad skickar med en viktig uppmaning till alla tomtägare runt om i landet.

– Fäller man stora träd den här årstiden så kan man räkna med att det finns djurungar i dem. Så det är bra att tänka på att fälla träd på hösten, säger han.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.