Lucas knuffades framför tåget – överlevde mirakulöst

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Lucas Sjölund Jurado, 26, knuffades ner framför tunnelbanan när han var på väg hem från universitetet.

Nu vill han hylla brandmännen Nils Lundberg och Roger Wikström som räddade hans liv.

– Utan deras insats hade jag inte stått här i dag.

Lucas Sjölund Jurado och hans fru var på väg hem efter en kväll med studier på universitetet den 31 maj 2016. En stor tenta väntade dagen efter. När de stod på perrongen vid T-centralen och tunnelbanan som skulle ta dem hemåt rullade in på stationen förändrades deras liv på ett ögonblick. En man dök upp bakifrån och knuffade Lucas framför tåget.

– Min första tanke var att nu är han död. Jag såg tunnelbanan köra och jag tänkte att nu är han död. Jag minns att jag bara skrek rakt ut, säger frun Victoria Sjölund Palomino.

”Vi insåg att han var vid liv”

Strax efter gick larmet till polisen och räddningstjänsten. Brandmännen Nils Lundberg och Roger Wikström fick uppdraget att krypa ned under tunnelbanan och leta efter vad alla trodde var en död person.

– Vi arbetade oss snabbt fram utmed tåget och plötsligt upptäckte vi Lucas, och att han gjorde ljud ifrån sig. När vi insåg att han fortfarande levde blev situationen plötsligt en helt annan, säger Nils Lundberg.

1 av 2 | Foto: Övervakningskamera / bild ur förundersökningen
Gärningsmannen puttar oprovocerat ner Lucas Sjölund Jurado framför tunnelbanan.

”Trodde inte han skulle överleva”

Lucas var livshotande skadad. Han hade brutit nacken, hade mängder av frakturer i kroppen och hade drabbats av två hjärnblödningar.

– Även om han rörde på sig så trodde vi nog ändå inte att han skulle överleva, för han var så svårt skadad. Men självklart gjorde vi allt i vår makt för att få ut honom vid liv, säger Nils Lundberg.

Räddningsarbetet kom igång snabbt.

– Vi fick ner en bår från perrongen. Utmaningen var att han låg mellan spåren så vi behövde få ut honom till kanten på ett säkert sätt innan vi kunde dra fram honom, och det var många skador att ta hänsyn till, säger Roger Wikström.

Hela tiden kämpade de mot målet att Lucas mirakulöst skulle kunna överleva.

– Jag höll Lucas huvud hela vägen ut och försökte att mata honom med positiva ord. Jag upprepade gång på gång att ”häng i du ska inte dö nu”, säger Nils Lundberg.

1 av 5 | Foto: PRIVAT
Lucas Sjölund Jurado på intensivvårdsavdelningen dagen efter mordförsöket.

Minns ingenting av händelsen

Efter två veckor i koma vaknade Lucas Sjölund Jurado upp på sjukhus.

– Jag kommer inte ihåg någonting från själva händelsen. Det första jag tänkte när jag vaknade var att jag skulle till skolan och skriva tenta. Jag var väldigt borta av morfinet.

Det svåraste för Lucas har varit att högra foten är amputerad.

– Eftersom jag är fotbollsspelare så var det tuffast mentalt. Jag reagerade på att jag hade förlorat foten fem, sex gånger. Det blev en chock varje gång.

Kampen tillbaka har varit svår med flera operationer och rehabilitering. Frun Victoria har funnits med honom hela tiden.

– Jag visste inte vilket liv han skulle få, och veckorna han låg i koma var fruktansvärda. Men det första han gjorde när han vaknade var att försöka ge mig en puss och då kände jag att vi skulle klara det här, säger hon.

Även för Victoria Sjölund Palomino, som minns hela förloppet i detalj, har det varit en tuff tid.

– Till en början klarade jag inte av tåg eller tågperronger. Jag hade massor av tankar kring det som hade hänt och funderade på om jag hade kunnat göra något annorlunda för att upptäcka och stoppa mannen innan han puttade Lucas.

”Hans familj är också offer”

På bilderna från övervakningskamerorna, som användes som bevisning i rättegången, kan man se att allt gick på bara några sekunder. Det var ett vansinnesdåd och mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård.

–Jag är glad att jag inte minns någonting, det är värre för Victoria som behövde uppleva allt, säger Lucas Sjölund Jurado.

Vid rättegången fick paret kontakt med familjen till mannen som senare dömdes för mordförsöket.

– Det tjänar ingenting till att gå omkring och vara arg. Han var sjuk och jag önskar att psykiatrin hade lyssnat på hans familj och tagit sjukdomen på allvar innan det här hände. Hans familj är på sätt och vis också offer i det här.

1 av 5 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Victoria Sjölund Palomino, Nils Lundberg, Lucas Sjölund Jurado och Roger Wikström första gången de träffas efter kvällen för mordförsöket.

Till våren tar Lucas Sjölund Jurado sin universitetsexamen. Fotbollsspelandet har ersatts av golf och han kan idag gå i princip obehindrat med käpp. Det enda kvarvarande problemet är synen, att han ser dubbelt.

– Att träffa Nils och Roger och få höra dem berätta om vad som hände har känts som sista pusselbiten som jag behövde få på plats, och att få tacka dem för det de gjorde. Det här har betytt väldigt mycket.

Svenska hjältar är på plats när Lucas träffar sina livräddare för första gången. Brandmännen Nils och Roger säger att mötet betyder mycket även för dem.

– Jag hade aldrig trott att det skulle sluta såhär bra, att han skulle kunna stå här tillsammans med oss på perrongen och vara i princip helt återställd. Det var ett mirakel som vi fick vara med om den kvällen, säger Nils Lundberg.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.