Edvin, 11, räddade biologiska mångfalden på sommarlovet

Uppdaterad 2022-08-12 | Publicerad 2022-08-08

Edvin Kronberg, 11, och jämnåriga kompisen Otto upptäckte en uttorkad bäck med döda fiskar och musslor i.
– Vi blev väldigt ledsna och arga och funderade över om vi kunde göra någonting åt det, säger Edvin Kronberg som ägnat hela sommarlovet åt att återställa ekosystemet och förhandla med ansvariga för vattenkraftverket.

Edvin Kronberg, 11, har ett stort intresse för djur, biologisk mångfald och fiske. Han har läst böcker och tittat på många videos på Youtube om hur vi i Sverige behandlar våra älvar och fiskar. I våras anmälde han sig till en studiecirkel, som egentligen främst riktade sig till vuxna, för att få lära sig ännu mer.

– Läraren var en fantastisk limnolog som lärde mig väldigt mycket om vad fiskarna behöver för att må bra, han var otroligt duktig, säger Edvin Kronberg.

Med den kunskap han bar med sig reagerade han därför starkt när han gick utmed älven Voxnan i maj med en kompis, i närheten av hemmet i Runemo utanför Alfta.

– Vi såg den torkade bäcken där det låg döda musslor och fiskar. Det var väldigt sorgligt att se och det gör mig arg hur vi behandlar våra vatten längst älvarna och hur djuren lider.

Edvin förstod att det var den låga vattennivån i älven som gjorde att det inte längre kom in vatten i bäcken som hade sitt utlopp längre ner i älven. Han började tillsammans med kompisen Otto att undersöka om det fanns något de kunde göra för att påverka vattenflödet.

– Vi gick raka vägen hem och hämtade spade och sen började vi gräva upp inloppet till bäcken från älven, så att det skulle komma in vatten.

”Ta med en kompis och bara kör”, lyder Edvins råd.

Grävde 40 meter

De grävde och grävde under helgen och på all sin lediga tid efter skolan. Edvin hade under tiden kontakt med sin lärare från studiecirkeln, limnologen Tommy Vestersund, för rådgivning. Till en början var fullt fokus på att göra den gamla bäcken djupare

– Jag och Otto höll på i någon vecka för det område vi har grävt upp är väl mellan 35 och 40 meter långt och 70 centimeter djupt. Så det var väldigt tungt och svårt att gräva för det är bara grus och tunga stenar där i bäcken.

Det grus de grävde upp la de en bit bort.

– Sen när vattnet började rinna in använde jag en del av det vi grävt upp för att göra lekplatser till öring i bäcken, för grus leker väldigt gärna öring i.

Kompisen Otto åkte iväg på sommarlov, och Edvin ägnade hela sommarlovet åt att fortsätta bygga upp den biologiska mångfalden i bäcken. Men trots att vattnet började rinna in var Edvin inte helt nöjd. Vid flera tillfällen upptäckte han hur Fortum, som äger vattenkraftverket högre upp i älven, ströp vattentillförseln.

– Då rann det så lite vatten i älven att vattennivån var lägre än inloppet till bäcken. Så jag kontaktade Fortum både på mejl och på telefon flera gånger.

Såhär såg bäcken ut innan Edvin och kompisen Otto började bära bort sten och gräva ut ett djup på 70 centimeter.

”De blev lite förvånade”

Fortum bjöd in Edvin till ett möte vid bäcken.

– De blev lite förvånade över att jag bara är 11 år, och de var väldigt imponerade av det arbete som jag och Otto gjort vid bäcken med att gräva upp och hur jag arbetat för den biologiska mångfalden.

Edvin blev lyssnad på och mötet gav resultat.

– De lovade mig att släppa minst 5 kubik vatten, istället för 0,5 kubik som det varit innan. Och det är ju en bra start att öppna upp från lite vatten till mer vatten. Men innan jag är nöjd ska fiskarna kunna vandra fritt. Det är självklart att det ska rinna vatten i våra älvar och bäckar.

I dag porlar vattnet fritt i bäcken och öring, aborre, löja och andra arter leker i vattnet på de platser som Edvin byggt upp. Han fortsätter sitt arbete och ser hur fiskarna blir allt fler. Han har bland annat sett till så att det finns några större stenar för fiskar att vila bakom, och döved på botten.

– Det är viktigt för små yngel, att de kan gömma sig där och ta skydd. Ute i älven är vattnet så strömt och miljön så steril så det finns ingenstans där för dem att ta skydd.

I dag flödar bäcken fritt mellan inloppet i älven och ett utlopp längre ner. Fiskarter som aborre, löja och öring leker där.

Experten: ”Jag blev helt lyrisk”

Edvins arbete med bäcken har fått spridning genom artiklar i media och responsen beskriver Edvin som ”enorm”. Det största för honom var dock när läraren på studiecirkeln, limnologen Tommy Vestersund, kom på besök till bäcken.

– Jag blev helt lyrisk av att se vad han skapat för det han gjort är otroligt viktigt för den biologiska mångfalden. För att få människor att förstå hur viktiga bäckar är brukar jag beskriva det som en förskola för fiskar, att det behövs för arternas överlevnad. Att skapa den här biotopen som Edvin gjort är otroligt imponerande och något inte många hade klarat av. Det var stort att få se vad han åstadkommit, och framför allt att höra hur han tänkt, säger Tommy Vestersund, limnolog på Bollnäs kommun.

Om några veckor börjar Edvin i årskurs 5, och då kommer underhållsarbetet med bäcken fortsätta på fritiden. Hans framtida drömyrke vet han precis vad det är.

– Jag drömmer om att bli limnolog precis som Tommy. Att plugga på universitetet och lära mig mer för att kunna skapa bättre förhållanden för våra vatten och fiskar.

Projekt för biologisk mångfald

1. Skaffa kunskap. Det kan du hitta i böcker eller gå en studiecirkel precis som Edvin gjorde.

2. Prata med markägaren och berätta vad du skulle vilja göra. Kontakta Länsstyrelsen i området det gäller för rådgivning.

3. Tips från Edvin: Ta sen med en bra kompis och bara kör. Det kan vara tungt men ge inte upp för det är värt det.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!