Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Utsatta barn får stöd – från motorklubben

Av: Christina Nordh, Mary Mårtensson

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

De har lädervästar och kallar sig President, Sgt. At Arms, Grumpy och Sotarn.

De älskar motorcyklar och fräcka åk – men det är de mest sårbara de ömmar för: Barnen.

– Det är ett mycket råare samhälle i dag. Ungarna är mycket grymmare mot varandra, säger Tomas ”Dansken” Mathisen, President Sweden.

Nu har Svenska Hjältars jury utsett Daca till Årets Medmänniskor 2017.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Det är bara runt ett och ett halvt år sedan Daca, Drivers Against Child Abuse startade. Då var de tio medlemmar. Sedan dess har de hjälpt cirka 300 barn.

– I dagsläget har vi 30 fasta skyddslingar som vi jobbar med kontinuerligt. Jag har tre stycken själv som jag stöttar och hjälper, så det är lika mycket telefon med dem och deras föräldrar i veckorna som det är med övriga organisationen, säger Tomas Mathisen.

– Vi ser i dag att skolvärlden är mer brutal än när vi växte upp. Skolvärlden har extremt mycket kvar att jobba på för att nå hela vägen ut. Men det är ju inte bara i skolorna, det är ju utanför skolan också. I dag sitter ungarna och kommunicerar med varandra via sociala medier – bredvid varandra – istället för att prata med varandra.

Insatserna som Daca gör kan handla om att stödja barn som mobbas, hjälpa familjer ekonomiskt och hjälpa till i kontakter med myndigheter.

Förra julen blev det en god jul för 650 barn, de fick julklappar av Daca, flera familjer fick också matkassar och en familj fick en efterlängtad tvättmaskin.

–  Vi ville göra något kring jul. Det finns de som inte har möjlighet att fira jul, varken ekonomiskt eller praktiskt, säger en av medlemmarna .

Foto: HENRIK HANSSON
Göran ”Gubben” Andersson, som är fadder till svårt sjuka Julia Jansson, Annika och Fredrik ”Grumpy” Ström. Julia lider av två allvarliga sjukdomar, dels en mitokondriell sjukdom – en ämnesomsättningssjukdom – dels en tarm­motorisk rubbning som gör att tarmarna inte kan arbeta.

”Våra hjältar är Maskrosbarnen”

Medlemmarna vill inte ­se sig själva som hjältar, ­utan hjältarna är kvinnor, som trots fysisk och ­mental misshandel av män, ändå orkar ­värna om sina barn.

– Våra hjältar är också de maskrosbarn som reser sig och går vidare i livet. Ett ­litet leende och en kram från dessa härliga ungar är vår betalning för det jobb vi lägger ned.

Vad betyder det för Daca att ni har utsetts till Svenska Hjältar?

– Det är otroligt fantastiskt att vi efter en så kort tids verksamhet har blivit utsedda till någonting så här stort, säger Tomas Mathisen.

– I dag är vi 67 medlemmar och växer fortfarande. Vad det kommer att betyda för oss är vi i grunden egentligen lite rädda för – för vi har fortfarande växtvärk vad gäller nya medlemmar som vi måste. Så det är skräckblandad förtjusning kan man säga, framför allt en rädsla om vi får ett väldigt stort tryck av nya hjälpsökande, hur vi ska kunna hinna med att stötta allihop?

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Foto: BJÖRN LINDAHL
Motorföreningen Daca har utsetts till Årets Medmänniskor 2017. Thomas Mathisen, President Sweden, längst fram till vänster.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.