Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Filippas uppmaning till alla män – gör något!

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Filippa Sandqvist i Åkersberga tröttnade på att kvinnor känner sig rädda när de rör sig ute själva på kvällarna.
Nu hyllas hennes tjejskjuts på Svenska Hjältars tv-sända gala på Cirkus i Stockholm.
– Männen måste också agera! säger Filippa.

Efter flera överfall och våldtäkter i Åkersberga fick Filippa Sandqvist nog. Hon vägrade acceptera att kvinnor inte kan känna sig trygga när de rör sig utomhus på kvällarna. Hon startade ”Tjejskjutsen Åkersberga” som en Facebookgrupp och den har i dag över 1800 medlemmar.

Den kvinna som känner rädsla eller oro kan få skjuts hem på kvällen eller ett telefonsamtal som trygghet under tiden som man är ensam utomhus.

På kort sikt vill Filippa att fler ska inspireras till att starta tjejskjutsar. Men på lång sikt är målet att tjejskjutsarna inte ska behöva finnas.

– Jag önskar att män också tar sitt ansvar och visar att de är förbannade över att kvinnor inte vågar gå ut ensamma. Man måste agera också och vara en förebild för andra män, säger Filippa.

När Filippa Sandqvist kliver upp på Cirkus scen i Stockholm för att ta emot Svenska Hjältars pris ”Årets skyddsängel” anar hon inte vad som väntar.

Filippa Sandqvist tar emot Svenska Hjältars pris ”Årets skyddsängel” som delades ut av Anders Bagge och Marika Carlsson.
Foto: Pontus Orre
Filippa Sandqvist tar emot Svenska Hjältars pris ”Årets skyddsängel” som delades ut av Anders Bagge och Marika Carlsson.

Förutom publikens jubel och applåder får hon ett väldigt speciellt pris av Svenska Hjältars jurymedlem Anders Bagge.

– Vi har ju något gemensamt du och jag. Du är en jättestor djurvän precis som jag, säger Anders Bagge och syftar på Filippas stora intresse för hästar och ridning.

Som tack för sina insatser för att göra tjejer och kvinnor tryggare får hon en helg för två på Strömsholms ridskola med tillgång till de bästa hästarna och instruktörerna.

– Jag har ridit sedan jag var fem, sex år gammal. Jag känner att jag är lite otränad för att åka dit, säger Filippa med ett varmt skratt och lägger till att det är ett jättehäftigt pris.

Dessutom får Filippa Sandqvist ett bidrag på 20 000 kronor från Ramudden till sitt initiativ ”Tjejskjutsen Åkersberga”.Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.