Ericas pappa missbrukade – nu hjälper hon andra i samma sits

Uppdaterad 2021-01-14 | Publicerad 2020-10-03

När Erica var liten missbrukade hennes pappa samtidigt som han var ledare i fotbollslaget.

Nu utbildar hon föreningar för att hjälpa barn i samma sits.

– Föräldrars missbruk är inte barnens match. Deras match är på planen, säger hon.

Erica Hellberg växte upp i Falköping och när hon var nio år gammal separerade hennes pappa från sin sambo. Det var först då Erica upptäckte att något inte stod rätt till med pappan. Men eftersom hon aldrig såg någon alkohol i hemmet var det först fler år senare som hon förstod att hennes pappa var alkoholmissbrukare.

– I bland när jag kom hem från skolan satt han däckad i soffan utan att jag kunde få liv i honom. I bland skakade och svettades han okontrollerat, säger Erica.

Hon bodde varannan vecka hos mamma och och varannan hos pappa. Under pappaveckorna blev tillvaron oförutsägbar. Mellan varven gick han in i en dålig period – Erica visste inte när en sådan skulle inträffa.

– Jag var orolig för att förlora min pappa. Jag hade svårt att koncentrera mig i skolan och på träningar, säger hon.

Erica spelade fotboll som barn och hennes pappa var ledare i laget.

Sneda blickar från tränare

Erica spelade fotboll och under en period var hennes pappa ledare i laget. Hans närvaro på träningar och matcher var ett stressmoment för henne. Hon visste aldrig vad han skulle säga eller göra.

Hela tiden försökte hon täcka upp för pappa så att ingen skulle märka att något var fel.

– Jag kunde inte fokusera på spelet. Jag fick hålla koll på pappa och vad som hände vid sidan av planen.

En händelse som utspelade sig när Erica var 11 år ledde till att pappa fick sluta som ledare. Han skulle hålla i uppvärmningen inför en match och sprang över fotbollplanen med spelarna efter sig.

Erica kände på sig att han hade en särskilt dålig dag. Plötsligt ramlade pappa. Blixtsnabbt kastade sig även Erica ner på backen och rullade runt.

– Lagkamraterna skrattade. Det blev en rolig grej. Men när jag tittade på sidlinjen såg jag de sneda blickarna från andra tränare och föräldrar.

Föreningen plockade bort pappa från laget. Ett beslut hon förstod helt, men hon kände skamkänslor över att folk nu visste att han inte mådde bra.

– Ingen följde upp hur jag mådde. Ingen frågade om jag behövde stöd, trots att jag ju behövde mer stöd än någonsin just då, säger hon.

Ericas pappa blev nykter när hon var 12 år gammal. Det var först efter hans nykterhet som hon kunde acceptera att det var hans alkoholism som var orsaken till de stormiga åren.

Erica Hellberg driver projektet Inte min Match tillsammans med Fredrik Björck.

Nu hjälper hon andra

I dag är Erica 28 år gammal. Hon har studerat psykologi, missbrukspsykologi och är verksam som idrottspsykologisk rådgivare.

Sedan 2018 driver hon projektet ”Inte min Match” tillsammans med den tidigare allsvenska fotbollsspelaren Fredrik Björck. Han har precis som Erica vuxit upp med en missbrukande pappa.

– Inte min Match jobbar för maskrosbarn inom idrottsföreningar. Vi vill utbilda föreningar i att bli ett bättre forum för barn med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar.

Projektet står på två ben: Föreläsning och podcast. På föreläsningarna berättar Fredrik och Erica för idrottsföreningar, skolor och företag bland annat om hur man kan stötta dessa barn.

I podcasten bjuder Erica in kända artister eller idrottare som på något sätt haft missbruk omkring sig.

– När jag var liten trodde jag att jag var ensam i hela världen om att ha en pappa som betedde sig på det här sättet. Om artister och idrottare berättar får barn och ungdomar i samma sits veta att de inte alls är ensamma.

Vad är målet med Inte min Match?

– Vi vill att alla föreningar ska ha en handlingsplan för hur de ska agera om en spelare har det tufft hemma. Det ska vara ett krav.

– Föräldrars missbruk är inte barnens match. Deras match är på planen, säger Erica Hellberg.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!