Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

61-årige Mikael hann inte gå på bussen – det räddade hans liv

Av: Angelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

UMEÅ. Mikael Blomqvists hjärta stannade när han väntade på bussen. Bredvid stod en akutläkare och en HLR-instruktör som var på väg hem.

Tack vare deras snabba agerande klarade sig Mikael utan men.

– Hade jag fått hjärtstopp några minuter senare, när jag gått på bussen, hade jag nog inte varit här nu. Då hade nog alla bara trott att jag somnat.

Mikael Blomqvist, 61, hade varit på lungmottagningen på Norrlands universitetssjukhus och väntade på bussen hem till Boliden. Det var den 3 april och blåste en kall vind ute. Några minuter senare skulle bussen komma.

– Jag lutade mig in i busskuren eftersom det blåste. Och då kände jag att jag blev varm från benen och uppåt. Jag har aldrig känt något sådant förut och hann tänka vad händer, eftersom jag precis innan varit så kall, säger Mikael Blomqvist.

Plötsligt slutar han att andas

Precis bredvid stod läkaren Lisa Borin Jakobsson och väntade på bussen.

– Då såg jag att det låg en man på marken i busskuren och att en kvinna i sjukvårdskläder satt på knä bredvid honom. Samtidigt hörde jag att en annan person ringde 112.

Lisa frågade om hon kunde hjälpa till och stannade kvar för att invänta ambulansen.

– Då plötsligt ser jag att han slutade andas, vilket betyder att han fått ett hjärtstopp. Jag kommer ihåg att jag sa högt att vi måste påbörja kompressioner. Och precis då kom Elin springande från andra sidan och påbörjade hjärt-lungräddning.

Elin Asplund är biomedicinsk analytiker och jobbar på hjärtcentrum på sjukhuset. Hon är också instruktör i hjärt- lungräddning (HLR) och visste precis vad hon skulle göra, även om hon aldrig tidigare gjort det i skarpt läge.

– Så fort jag uppfattade vad som hände sprang jag fram och satte mig på knä bredvid honom och började med bröstkompressioner. Sedan bytte den andra kvinnan av mig och jag sprang in på sjukhuset för att hämta en hjärtstartare.

Mikael Blomqvist tillsammans med Elin Asplund och Lisa Borin Jakobsson som räddade hans liv.
Foto: Stefan Edlund
Mikael Blomqvist tillsammans med Elin Asplund och Lisa Borin Jakobsson som räddade hans liv.

Lisa Borin Jakobsson och kvinnan som först uppmärksammat att Mikael hade fallit ihop turades om att göra bröstkompressioner. Under tiden hann Elin Asplund springa tillbaka till busshållplatsen, med hjärtstartaren, innan ambulansen kommit till platsen.

– Medan de höll på med HLR-kompressionerna så satte jag fast klisterplattorna så att vi kunde defibrillera, säger Elin Asplund.

Mikael Blomqvist vaknade till efter defibrilleringen.

– Jag förstod inte alls varför jag låg där på marken, eller varför andra stod runt omkring mig utan att hjälpa mig upp, säger Mikael Blomqvist.

Ingen förklaring till hjärtstoppet

Mikael Blomqvist kördes med ambulans några meter till sjukhusets akutmottagning. Han var vaken hela tiden.

– De sa att jag hade haft ett hjärtstopp men jag tror inte riktigt att jag förstod det. De hade ringt min fru så hon och mina barn kom.

Det var först när Mikael Blomqvist såg sin äldsta dotter som han förstod att det som hänt var allvarligt.

– Hon såg så orolig ut. Jag frågade vad hon gjorde där på sjukhuset, och hon sa att det ju var självklart att hon skulle vara där. Det var nog då jag tog in det hela.

Läkarna hittade inget fel på Mikaels hjärta. Dagen efter opererade de in en pacemaker och hjärtstartare, ifall det skulle hända igen.

– De gjorde en kärlröntgen och ett ultraljud på hjärtat och det visade att allt var helt normalt. Läkaren sa att det hade blivit ett elfel.

1 av 5 | Foto: PRIVAT
Mikael Blomqvist tillsammans med Elin Asplund på sjukhuset två dagar efter hjärtstoppet.

Efterlyser tredje kvinnan

Mikael Blomqvist beskriver Elin och Lisa som änglar som räddat hans liv, och han efterlyser den tredje kvinnan som var först att uppmärksamma att något var fel.

– Jag hade en enorm tur som fick mitt hjärtstopp på precis rätt plats. Om hjärtat hade stannat någon minut senare, och jag hunnit gå på bussen, hade nog alla bara trott att jag somnat i sätet. Då hade jag nog inte levt idag.

Lisa Borin Jakobsson och Elin Asplund uppmanar alla som får möjlighet att lära sig hjärt-lungräddning.

– Det här är egentligen bara ett bevis på att om människor kan HLR så kan man rädda liv. Det handlade inte om att vi alla tre var sjukvårdsutbildade utan om att vi kunde HLR, och det kan alla lära sig, säger Lisa Borin Jakobsson.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.