Årets Skyddsängel

PRESENTERAS AV

Tröttnade på skräpet – tog saken i egna händer

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

På mindre än en timme plockade Sara, Nora och Nova tre kassar fulla med skräp i Matfors i Sundsvall.

En sysselsättning som fler borde ta upp, tycker Sara.

– Fast om alla bara tog reda på sitt eget skräp skulle ju ingen behöva plocka upp det, säger Sara Svedin.

När de enorma snömängder som fallit över Sundsvall under vintern börjat töa bort bestämde sig Sara Svedin, 35, för att ta en efterlängtad vårpromenad med barnvagnen, vilket Sundsvalls Tidning först skrev om.

Det som göms i snö kommer upp i tö, vilket dessvärre gäller även skräp.

– Det var ju bedrövligt. Det var skräp överallt. Det märks ju så tydligt nu också, när snön äntligen börjar försvinna, säger Sara Svedin som bor i Matfors.

Senare samma dag föreslog hon för dottern Nora, 8, att de skulle ge sig ut och plocka upp lite av det skräp som folk kastat på marken.

– Det var ju så fint väder, så jag sa till min dotter ”ska du inte följa med ut och gå, vi kan plocka skräp?” och det var hon alldeles begeistrad över, tyckte det lät jätteroligt, berättar Sara Svedin.

1 av 2 | Foto: Privat
Efter skräpjakten firade Nora, 8, och Nova, 9, med en glass i vårsolen.

När Noras kompis Nova, 9, hörde av sig, ville hon mer än gärna hänga med på skräppromenaden. Med varsin mataffärskasse i sina handskbeklädda händer gav de sig av, på jakt efter fimpar, flaskor och glasspapper.

– Det blev tre fulla Ica-kassar och vi var inte ens ute en timme, kanske trekvart. Så det finns ju bra mycket skräp att plocka, säger Sara Svedin.

Bra familjeaktivitet

Sara la ut en bild på tjejerna i en lokal grupp på Facebook för att påminna invånarna om att ta hand om de gemensamma gatorna. Reaktionerna har varit många och positiva, och Sara hoppas på att fler ska inspireras att ägna sig åt skräpplockning som en trevlig aktivitet med barnen.

– Man får röra på sig, man kommer ut, är det fint väder så är det ju faktiskt mest bara behagligt. Det enda man behöver är en påse och några handskar, sedan är det bara att plocka på. Det är ju fort gjort.

Fast helst av allt hoppas hon att människor från första början skulle använda sig av de många offentliga papperskorgar som finns i många städer.

– Om alla bara tog reda på sitt eget skräp skulle ju ingen behöva plocka upp det, varken kommunen eller privatpersoner, säger Sara Svedin.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.