15-åriga Moas gripande tack till hunden: Du räddade mig

Av: Christina Nordh

Publicerad:
Uppdaterad:

Alla fina hjältar till trots, den som kniper allas hjärtan är Maximus.

Staffordshire bullterriern får vittring på Moa i bister kyla på en öde idrottsplats – det räddar 15-åringens liv.

Nu intar han scenen med en närmast djurisk självklarhet.

– Utifrån Maximus beteende så är han otroligt glad, säger husse Christian Raimondi.

För att hylla Maximus hjälteinsats skänker Agria Djurförsäkring en livstids hundrasförsäkring. Dessutom får Christian och Maximus en utlandsresa tillsammans. 
Foto: MAGNUS SANDBERG
För att hylla Maximus hjälteinsats skänker Agria Djurförsäkring en livstids hundrasförsäkring. Dessutom får Christian och Maximus en utlandsresa tillsammans. 

Följ Svenska Hjältar på Facebook


Årets Djurhjälte är ute på promenad med sin husse under trettonhelgen i år. Det är isande kallt och knappt någon annan ute än de två. Vid en nedsläckt idrottsplats släpper Christian Maximus – som direkt får upp vittringen på något och springer iväg. Inte hemåt, utan åt ett helt annat håll. Då och då stannar han till och kollar så att husse följer efter.

Några hundra meter bort hittar Maximus den berusade Moa sovande i en snödriva. Hon är tunt klädd i kylan, kvicksilvret är på väg ner mot 20 minusgrader.

– Maximus knuffar och buffar på henne för att få henne att vakna, jag försökte värma henne samtidigt som jag ringde 112, säger Christian.

Där hon ligger, omgärdad av skog och åkrar, kan ingen ambulans komma fram. Det finns en låst grind som sätter stopp. Christian lyfter då upp den medvetslösa flickan och bär henne flera hundra meter till ambulansen.

Svävade i livsfara

När Moa kommer in till mottagningen Maria ungdom har hon 34 grader i kroppstemperatur.

– När kroppstemperaturen kommer ner mot 34 grader ökar risken tydligt för medvetandeförlust och organskador, speciellt i samband med alkoholintag. Det är klart att den här tjejen svävade verkligen i stor fara, säger specialistläkaren och Svenska skidlandslagets läkare Per Andersson.

Moa klarade sig utan men – tack vare att Maximus kände på sig att något var fel och letade upp henne.

I går klev han nyfiket ut på scenen på Cirkus. Han hälsade glatt på Mark Levengood innan han spanade in kändisarna som stod upp och applåderade. Och visst såg det ut som att han sträckte sig lite extra?

– Han var kolugn och Mark hade han ju träffat innan och det kändes som att de var tjenis också redan från början, säger Christian.

Foto: MAGNUS SANDBERG
– Jag är så oerhört glad över att du och Maximus hittade mig, säger Moa när hon överlämnar statyetten för Årets Djurhjälte till husse Christian Raimondi.

En tagen Moa överraskade Maximus och Christian på scenen och överlämnade Svenska Hjältar-statyetten till Christian.

– Jag vill dela ut det här priset till dig för jag är så oerhört glad över att du och Maximus hittade mig och räddade mig så att jag överlevde, säger hon.

”Smartare och modigare än vi”

Anders Bagge har bara gott att säga om den fyrbente hjälten.

– Jag har alltid tyckt att hundar inte bara är smartare, snällare, snyggare – men de är dessutom mycket modigare än vi människor. Det är Årets Djurhjälte Maximus verkligen ett levande bevis på, säger jurymedlemmen Anders Bagge.

– Christian och Maximus är verkligen två obeskrivliga hjältar, måste jag säga. Tänk vad mycket kärlek de ger en, säger han och busar med Maximus.

Foto: MAGNUS SANDBERG
– Hundar inte bara är smartare, snällare, snyggare – de är dessutom mycket modigare än vi människor, säger Anders Bagge.

Mark Levengood passar också på att skicka en allvarlig hälsning:

– Till alla er tonåringar som är där ute, jag vet att ni inte kommer att lyssna på mig om jag säger att ni inte ska dricka. Men OM ni dricker så se för guds skull efter varandra så att ingen ska behöva bli liggande i en snödriva.

På efterfesten såg Maximus ut att njuta av sin hjältestatus. Han kilade omkring bland de inbjudna gäster och lät sig villigt klappa. Han ställde också tålmodigt upp på bild med alla som ville – och de stod stundtals i kö.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Foto: BJÖRN LINDAHL
För att hylla Maximus hjälteinsats skänker Agria Djurförsäkring en livstids hundrasförsäkring. Dessutom får Maximus och hans husse Christian Raimondi en utlandsresa tillsammans.
1 av 6 | Foto: MAGNUS SANDBERG
1 av 3 | Foto: MARCUS ERICSSON

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.