Hunden Temper svalde träspett – räddades av Svenska Djurambulansen

Uppdaterad 2022-02-08 | Publicerad 2022-02-01

Svenska Djurambulansens volontärer har räddat nödställda djur och djurägare i över tio år.

För familjen Anderssons hund Temper blev transporten skillnaden mellan liv och död.

– Jag tycker att det är jättebra att Svenska Djurambulansen finns, säger Marie-Louise Andersson.

En söndagskväll i oktober förra året satt Marie-Louise Andersson hemma vid köksbordet med sin familj i Landvetter utanför Göteborg. De åt kycklingspett till middag.

Plötsligt hoppade familjens fyrbenta medlem – 3-åriga Golden retrievern Temper – upp mot bordet. Djuret snappade åt sig ett 25 centimeter långt kycklingspett i trä och svalde.

– Jag ringde till veterinären som sade åt mig att avvakta. Spettet kanske skulle komma ut den naturliga vägen, säger Marie-Louise.

Hunden verkade må bra under kvällen och familjen gick och lade sig. Men klockan fyra på morgonen började Temper att spy.

– Jag hörde av mig till en djurklinik direkt. De tyckte att vi skulle åka in, säger Marie-Louise.

Hunden Temper och Marie-Louise Andersson fick hjälp av Svenska Djurambulansen.

Temper fick livshotande skador

Problemet var att familjen inte hade någon bil. Och eftersom det pågår en pandemi i världen, samtidigt som hela familjen Andersson är riskgrupp, var inte heller kollektivtrafiken något alternativ.

– Jag kom då att tänka på Svenska Djurambulansen, som jag har fått hjälp av en gång förut med vår katt.

Marie-Louise ringde och Svenska Djurambulansen var snabbt på plats. Det skulle snart visa sig att Temper hade livshotande skador.

Grundades 2008

För Svenska Djurambulansen började allt år 2008. Då var William Wright ute och körde bil I Göteborg. Han såg en påkörd katt på vägen och ringde till polisen och andra instanser, men ingen ville ta ansvar för det skadade djuret.

Det slutade med att William själv körde katten till en djurklinik.

– Han insåg att det fanns ett hål i samhället, en funktion som saknades. Han grundade djurambulansen som en liten lokal förening, säger Camilla Larsson som i dag är generalsekreterare för Svenska Djurambulansen.

I början utgjordes initiativet bara av William. Han körde skadade djur i Göteborg i sin egen bil. Men efter ett tag anslöt fler volontärer och organisationen växte.

Camilla kom in som volontär år 2011.

– Drivkraften för mig i början var att jag själv hade hund och kände mycket för djur. Jag ville hjälpa till och göra en samhällsinsats, säger hon.

Camilla Larsson, generalsekreterare på Svenska Djurambulansen.

Hjälper djur och djurägare

Sedan starten har Svenska Djurambulansen utvecklats mycket. I dag har organisationen över 100 volontärer – hälften chaufförer, hälften administratörer.

Fem personer är anställda.

– Alla våra volontärer är utbildade internt. Dels i körutbildning, dels i akut djursjukvård. Men vi är inga veterinärer eller djursjukvårdare som kan göra medicinska insatser. Vi hjälper djur och djurägare i nöd med transport till djurklinik eller viltrehabiliterare, säger Camilla.

Svenska Djurambulansen finns i både Stockholm och Göteborg, med fyra ambulanser i vardera stad. Målet är att bli rikstäckande.

– Vi vill finnas i hela Sverige, men då krävs en större ekonomi än den vi har nu.

100 larmsamtal – varje dag

Förra året åkte Svenska Djurambulansen på 3 300 larm. På sommaren har organisationen som mest att göra. Då kan över 100 samtal inkomma dagligen.

De flesta som ringer är privatpersoner. Lika många av larmsamtalen handlar om vilda djur som om husdjur.

– Det kan till exempel vara en hund som har brutit benet i skogen, en katt som börjar kräkas mitt i natten eller en fågel som har blivit påkörd. Ibland blir vi kontaktade av polisen som behöver hjälp vid exempelvis bilolyckor, säger Camilla.

Svenska Djurambulansen kör inte alla vilda djur utan bara fåglar, igelkottar och ekorrar. De djuren har organisationen nämligen tillstånd att transportera och viltrehabiliterare som kan ta emot.

– Vi tar inte betalt från någon. Vi ber om bidrag från privatpersoner och sponsorer. Vi vill inte att det ska vara en fråga om pengar i akuta fall, säger Camilla.

Spettet som Temper svalde kom ut genom operation.

Marie-Louise: Jättebra att de finns

Svenska Djurambulansen körde hunden Temper hemifrån Landvetter till en djurklinik i Mölnlycke. Väl framme konstaterade personalen att träspettet riskerade att riva upp hundens inre organ vilket kunde innebära döden.

Redan samma dag opererades Temper.

– Temper öppnades upp och spettet plockades ut. Vi fick stanna över natten, säger Marie-Louise.

I dag mår hunden bra och matte känner stor tacksamhet.

– Jag tycker att det är jättebra att Svenska Djurambulansen finns. Operationen var livsviktig för Temper. Jag vet inte vad som hade hänt om inte operationen blivit av, säger Marie-Louise.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!