Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Hon räddade livet på Samantha, 5 – nu söker Annica efter hjälten

Av: Tove Björnlundh

Publicerad:
Uppdaterad:

Sommardagen på Junibacken höll på att sluta i tragedi när 5-åriga Samantha fick en allergisk chock och var nära att kvävas.

Tack vare en okänd läkares hjälp lever hon i dag.

Nu söker mamma Annica Magnusson efter hjälten:

– Jag vill tacka henne. Jag vågar inte tänka på vad som skulle ha hänt om ambulansen kommit senare.

Det var dagen efter midsommar 2018 som familjen befann sig i Stockholm. Pappa Micke jobbade så Annica tog med sig deras tre döttrar till Junibacken. Efter lek och Pippi-teater var det dags för lunch. Barnen åt köttbullar men ville smaka på Annicas mat.

– Direkt sa Samantha att det började klia i halsen. Läpparna svullnade upp, hon fick ont i magen, svårt att andas och ögonen svullnade, säger Annica.

De hade anat att hon var allergisk mot vissa kryddor och flera nötter. Men de visste inte att hon var allergisk mot rosépeppar som fanns i marinaden av Annicas kött.

– Det första jag gjorde var att ta tag i barnen och väskorna och springa ut för att få mer luft och komma bort från allt folk i matsalen.

Greps av panik

Samantha fick allt svårare att andas och greps av panik. Det fick Annica också. Men hon försökte att hålla sig lugn och samla tankarna för att fundera ut vad hon skulle göra.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
Samantha var sövd i ett helt dygn.

Då kom en kvinna fram och frågade om de behövde hjälp. Hon var där med sin dotter och sina föräldrar, och hon berättade att hon var läkare från Skåne. Hon bad sina föräldrar att passa Annicas andra barn, Mary, i dag 5 år, och Ebba, i dag 3 år, och frågade om Annica hade någon medicin och ordinerade astmamedicinen varannan minut.

Sedan ringde hon 112.

– Jag har en hörselskada så jag hörde inte vad ambulanspersonalen sa på högtalartelefon. Men hon satt med hela tiden till ambulanserna kom och hjälpte och höll oss lugna.

När skriken tystnade steg oron

Samantha fick en adrenalinspruta och kortison. De två andra döttrarna fick åka i ena ambulansen och Annica fick följa med fram i den ambulans som körde Samantha.

– Att höra henne skrika av skräck är en sorts rädsla. Men skräcken när hon tystnade i ambulansen var ännu värre.

Ambulansen förde Samantha Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. När Samantha fördes in i akutrummet var hon knappt vid medvetande.

– De fick intubera henne för att hon skulle kunna andas.

När det värsta var över blev hon inlagd på barnintensiven och låg nedsövd i ett dygn.

Pappa Micke, som kom direkt till sjukhuset, fick ta med sig flickorna hem medan Annica vakade vid Samanthas sida. Dagen efter vaknade hon med ett ryck och efter ännu ett dygn fick familjen komma hem.

Letar efter okända hjälten

Annica är otroligt tacksam för hur väl de blev omhändertagna och hur snabba och proffsiga ambulanspersonal, läkare och sköterskor var. Men framförallt vill hon tacka den okända skånska läkaren.

– Att hon ville hjälpa till och att hon var där hela tiden gjorde att det ändå gick så bra som det gick. Hade jag inte haft henne hade ambulansen kommit senare. Tack vare att hon såg oss så fort och hjälpte till… Hade vi väntat fem minuter till så hade det inte blivit den här utgången.

I dag mår Samantha hur bra som helst. Men hon är väldigt medveten om vad hon kan och inte kan äta, och en väska med akutmediciner är med vart hon än går.

Nu efterlyser Annica familjens hjälte:

– Jag vet inte ens vad hon heter. Bara att hon var läkare från Skåne, hade en liten dotter och var där med sina föräldrar som turist. Jag vill verkligen tacka henne.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.