Krut upptäcker levande begravda i fjällen

Uppdaterad 2023-04-12 | Publicerad 2023-04-06

När en lavin gått rycker schäfern Krut ut.

Med sin fenomenala nos lyckas han sniffa upp doften av levande begravda flera meter under snömassorna.

– Det Krut kan hjälpa oss med är helt ovärderligt, säger fjällräddaren Rickard Svedjesten.

Krut, 10 år, är en specialutbildad fjällräddningshund som jobbar i Oviksfjällen i Jämtland. Under sina åtta år i tjänst har han ryckt ut på över 100 larm.

Hans superkraft är att söka efter försvunna personer under och ovan snö. Tack vare sitt skarpa luktsinne och sin väldiga energi är en han mycket viktig resurs för fjällräddarna. När Krut får vittring efter en människa springer han i riktning mot spåret i ilfart.

– Det är väldigt tillfredsställande att få vara med sin hund och göra skillnad, berättar hundföraren och fjällräddaren Maria Häggblom.

Schäfern Krut har ett väldigt vasst luktsinne och älskar att jobba. Han har tävlat inom spår och sök. Hemma har Maria två schäfrar till, och nu tränas även dem för att bli fjällräddningshundar.

Till vardags jobbar Maria som djursjukskötare på en veterinärmottagning i Östersund. Men när larmet går rycker hon ut som fjällräddare tillsammans med sin fyrbenta kollega. Maria är själv född och uppvuxen i området och känner terrängen väl. I över 25 år har hon tjänstgjort som fjällräddare för att trygga sitt lokalsamhälle.

Och de senaste åtta åren har hon haft schäfern Krut vid sin sida på de tuffa uppdragen. De är kontrakterade av polisen för att hjälpa till vid laviner och olika typer av eftersök.

– Krut är min närmaste kollega. Han är en kamrat som aldrig säger nej, och vi har alltid roligt när vi jobbar. Det finns inget roligare än att träna hund, säger Maria.

Flygs ut i helikopter

I dag finns det bara 18 fjällräddningshundar i Sverige, så Maria och Krut behöver täcka ett stort område. Ofta blir ofta hämtade med helikopter till andra län.

– Det ena larmet är aldrig det andra likt. Så man kan aldrig riktigt veta vad man kommer till och hur man ska förbereda sig mentalt, även om vi kan följa via polisradion vad som händer, berättar Maria.

Förhållandena på fjället kan variera i ett rasande tempo, vilket kan överraska även den mer erfarne skidåkaren.

Maria berättar om en insats där en hund lyckades få vittring efter en person som låg begravd på nio meters djup under snön. I dagens övning söker Krut efter en person som ligger nedgrävd i en snögrotta.

Ylar och vill ut

Krut hänger med på i princip alla larm. Idag sitter han i sin låda på ett släp bakom skotern när Maria far upp på fjället för en lavinövning. Hans uppdrag är att försöka leta rätt på en så kallad figurant, en person som ligger nedgrävd i en snögrotta.

Och det råder verkligen ingen tvekan om hur mycket Krut älskar att jobba. Så fort han släpps ut uppe på fjället börjar han att yla och försöker ivrigt att ta reda på hur han kan hjälpa till.

– Krut gör allt han kan i alla lägen, och han älskar att springa, använda sin näsa och gräva, säger Maria.

När Krut får upp ett spår far han iväg som ett skott över snön. I dagens övning tar det bara några sekunder innan han är framme vid stället där figuranten ligger nedgrävd. Han ser sig om efter Maria, skäller och gräver frenetiskt för att hjälpa till att få fram den nödställde.

”Helt ovärderligt”

Med på dagens övning är också Rickard Svedjesten, som är fjällräddare i Marias lag och även ördförande för Svenska fjällräddarnas riksorganisation.

– Krut är helt fantastisk som kollega till oss i den här enheten. Det Krut kan hjälpa oss med i en räddningsinsats är helt ovärderligt, säger Rickard och fortsätter:

Till vardags är Rickard är vd för Bydalens fjällanläggning. Men när larmet går rycker han och Maria ut som fjällräddare. Tilliten i gruppen är väldigt viktig för att de ska kunna fungera som ett lag under svåra förhållanden. ”Vi får ju åka ut när alla sitter inne, säger Rickard och skrattar.

– Det hundar kan göra som människor inte kan är att använda sitt fantastiska luktsinne. När vi varken ser eller kan känna oss fram så kommer hunden alltid till hjälp. I de riktigt tuffa förhållandena, när vi har provat allt annat, och hunden kommer på plats så ser man verkligen vilken oerhörd resurs hunden är och vilken kapacitet den har.

Detaljen i din jacka som räddar liv

Rickard och Maria har jobbat i samma fjällräddarlag i 25 år. De känner varandras styrkor och terrängen väldigt väl. Larmen de får kan handla om allt från att någon har gått vilse till olycksfall på fjället och skoterolyckor.

Det är alltid polisen som avgör när fjällräddare ska kallas in. Uppdraget är att hitta den skadade, uppehålla livsviktiga funktioner och inte förvärra skadan, för att sedan ta ned den skadade till närmaste bilväg där en ambulans kan möta upp.

– När en lavin har gått får jag ett larm på min mobil. Det står vart jag ska åka och jag behöver knappa in hur lång tid det tar innan jag är där. Ibland åker jag bil första biten och möter sedan upp någon på skoter eller i helikopter, berättar Maria.

Kylan, mörkret och de stora avstånden är tre faktorer som alla innebär stora utmaningar. Vid en lavinolycka har de alltid med sig en så kallad Reccosökare, en räddningsutrustning som kan ta emot signaler. I många av de skidkläder som säljs i dag finns insydda Recco-sändare, som kan skicka ut signaler och är till stor hjälp om du hamnar i en lavin eller annan nödsituation. Reccosökaren hängs under helikoptern, och så sitter räddningsstyrkan och söker efter en signal.

Tiden är väldigt avgörande när det handlar om lavinolyckor.

– Om du inte slagit emot träd och stenar eller brutit nacken på vägen ned så lever 9 av 10 efter femton minuter. Men därefter går livskurvan väldigt snabbt ner. Om du inte har fått någon luftficka så klarar du dig inte mer än en halvtimme, berättar Rickard.

Han säger att det behövs fler fjällräddningshundar i de svenska fjällen, för att kunna rädda ännu fler liv.

– I vissa förhållanden är det bara en hund som kan hitta en nödställd person och ibland är problemet att närmaste hund är för långt borta. Så om du bor längst fjällkedjan och är intresserad så hör av dig till polisen, säger Rickard Svedjesten.