Sarmad, 32, om språkskolan: ”De öppnar dörren till samhället för oss”

Linda, Jessica och Lina lär asylsökande prata svenska

Av: Tove Björnlundh

Publicerad:
Uppdaterad:

BODEN. Två gånger i veckan, året runt, håller den ideella språkskolan Let’s go swedish öppet. Alla är välkomna men främst är det för att asylsökande ska kunna lära sig svenska – och få nya vänner – medan de väntar på uppehållstillstånd.

– Vi ville göra nytta och hjälpa till, säger Linda Olofsson.

Det började med en fika 2013. I dag driver tjejerna en ideell skola som har hjälpt människor från över 60 länder.

Linda Olofsson och hennes syster Anna drack te med två asylsökande killar från Liberia och Sierra Leone när idén föddes.

– De var uttråkade och ville lära sig svenska. Vi tänkte helt enkelt: Hur svårt kan det vara att lära dem? förklarar Linda.

SFI, svenska för invandrare, är bara tillgängligt för de som fått uppehållstillstånd. Asylprocessen kan ta allt från ett par månader till över ett år. Enligt Migrationsverket var genomsnittstiden för de som sökte asyl 2015 hela 406 dagar men i dag är tiden markant kortare.

1 av 5 | Foto: SIMON ELIASSON
”En del har berättat att när de får gå till SFI så har de fått hoppa över flera steg för att de redan lärt sig så mycket här. Men de lär sig själva – vi motiverar bara”, säger Linda Olofsson.

”En social verksamhet”

Linda och Anna drog igång ”Let’s go swedish”, och i dag är det Linda, Lina Hällström och Jessica Bergman som hjälper människor från hela världen att lära sig svenska. De är inte utbildade lärare utan jobbar helt ideellt. Studieförbundet Vuxenskolan bidrar med lokalen.

Det är främst asylsökande de vänder sig till, men alla som vill får komma.

– En del har kanske flyttat för att de gift sig med någon här, och vi har ett par handbollsspelare bland annat, säger Linda.

De undervisar på nivåerna nybörjare, mellan och avancerad och varje kväll brukar det komma runt 45 personer. När fler sökte asyl, runt 2015, kunde de ibland vara 60 personer per gång.

– De flesta vill så klart lära sig svenska, men det handlar också om att det är en social verksamhet där vi blir kompisar och de blir sedda, säger Linda.

”Vi får så mycket energi av eleverna”

Alla tre har andra jobb men ägnar två kvällar i veckan åt att lära ut svenska.

– Drivkraften hittar man här, för det är så himla kul att komma hit. Det är beroendeframkallande, man får träffa mycket kompisar. Vi lär oss svenska och de lär oss om världen, säger Lina.

Det var hon som tog med Jessica till skolan.

– Jag är uppväxt i en liten by utanför Boden. Pappa hjälpte till och tränade fotbollslaget och diverse andra saker, så jag är uppväxt med tanken att det behövs ideellt arbete för att ett samhälle ska gå runt.

När hon var i tioårsåldern kom de första asylsökande till hennes by och hon minns hur spännande det var att få träffa folk från andra länder och få nya kompisar. Det är samma känsla på skolan nu.

– Man lär sig så mycket av andra och det är väldigt socialt. Det här är det roligaste jag gör med min tid.

Pratar jämställdhet

Förutom språkstudier så väver de in samhällskunskap, pratar jämställdhet, berättar om traditioner och ordnar midsommar- och påskfiranden och har friluftsdagar.

– I vintras var vi ute och åkte madrass i ett skidområde. Det var verkligen kul att se hur en del av de äldre männen såg skeptiska ut från början men efter ett tag hade de jättekul, säger Linda.

Varje sommar ordnar de en internationell picknick och i år hade de 450 besökare. De hjälper också till med att översätta brev från myndigheter och visar hur man skriver ett cv. Snart kommer också en podcast om integration.

”De öppnar dörren till samhället för oss”

Sarmad Raid, 32, kom till Sverige från Irak 2015 och har varit på skolan till och från i två år.

– Det är jättekul och ett första steg för att komma in i samhället. Språket är rätt väg. Det är inte bara svenska, man får veta mycket om samhället och träffa nya kompisar.

– Att kunna gå till Let’s go swedish och studera... Det är jättefint. Vi vill jobba och träffa nya kompisar och komma in i samhället. Let’s go swedish öppnar den dörren för oss, säger Sarmad.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.