Flickans gripande tack: Du har räddat mitt liv

Uppdaterad 2018-11-19 | Publicerad 2017-12-11

Det gick rysningar genom publiken när barnmorskan Gunilla Ek berättade om den vidriga sedvänjan könsstympning.

– Jag har själv mött traumatiserade kvinnor – Gunilla, du ger hopp! gratulerade toppdiplomaten Jan Eliasson.

På film från Kenya tackade unga kvinnor för att de lever.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Barnmorskan och läraren Gunilla Ek, 72, tilldelades priset ”Årets kämpe för flickor” för två decenniers oförtröttlig kamp mot könsstympning. Både i Sverige och i Kenya och Etiopien. Priset är nytt och instiftat av Plan international Sverige i samarbete med Svenska Hjältar.

Smutsiga rakblad och knivar

Jan Eliasson, före detta utrikesminister och generalsekreterare för FN, hyllade Gunilla på scenen och berättade om vilka stora skador könsstympning medför:

– Det sker med smutsiga knivar och rakblad, utan bedövning. Jag har själv mött traumatiserade kvinnor. Gunilla, du är en kämpe för mänsklig värdighet.

Många fler tackade Vallabon för hennes kamp – henne afrikanske tolk James Choncella berömde Gunillas mod i en film från senaste Kenyaresan i början av november:

– Hon har visat oss ljuset, och ger sitt liv för det här. Jag älskar henne!

Unga kvinnor från Kenya skickade varma hälsningar av tacksamhet:

– Om det inte varit för Gunilla hade jag inte levt i dag, säger 18-åriga Christine som räddats från könsstympning.

Men hyllningarna tog inte slut där. Molly Nutley, ambassadör för Plan international och medlem i Svenska Hjältars jury, kunde inte hålla tårarna tillbaka när hon kom upp på scenen till Gunilla:

”Otroligt cool”

– Du ger hopp och en enorm styrka för alla som arbetar för en jämställd värld där alla flickor och kvinnor har 100 procent rätt till sin egen kropp. Du är så otroligt cool, säger hon när rösten bryts.

Varje år könsstympas tre miljoner kvinnor. De riskerar att dö vid ingreppet, och det medför livslångt lidande. Det medför smärta vid menstruationer och samlag, och förlossningarna blir livshotande.

FN har som globalt mål att utrota sedvänjan före år 2030. Gunilla har med egna ögon sett hur brutalt det kan gå till.

– En omskärerska kan hinna stympa 300 flickor på en vecka. Det här är förfärligt.

”Våra medsystrar”

Med envis kampvilja har hon rest runt och undervisat tusentals afrikanska skolelever, ofta under bar himmel. Innan hon gick av scenen tackade hon alla organisationer som skänker pengar för att motarbeta könsstympning eller FGM, Female genital mutilation.

– De här kvinnorna är våra medsystrar, det kunde lika väl varit vi som varit födda i de här länderna. Det är ett måste att hjälpa dem.

Som pris ska Gunilla få resa med Molly Nutley och Plan international och se deras arbete mot könsstympning i Mali.