Livräddning om någon är på väg att drunkna – steg för steg

Förlängd arm och vatten i lungorna

Uppdaterad 2023-05-03 | Publicerad 2020-06-30

Hur ska man agera när någon håller på att drunkna?

Här får du lära dig tipsen som kan rädda liv. 

Svalkande bad i hettan är härligt – men kan även vara farligt. Särskilt om man inte kan simma eller om barn lämnas utan tillsyn i vattnet. Det går fort att drunkna och det sker oftast utan skrik eller plaskande. Personen i nöd har ofta allt fokus på att hålla sig över vattenytan.

Om du ser en person som håller på att drunkna finns det vissa saker att tänka på:

  • Använd gärna ett redskap mellan dig och den som är drabbad, enligt principen ”den förlängda armen”. Det kan till exempel vara en livboj eller en tjock gren.
  • Larma alltid 112, ropa på hjälp så att fler blir uppmärksammade på situationen.
Om någon håller på att drunkna - använd en livboj om det finns en sådan i närheten närheten.

– Använd redskapet mellan dig och den som är i nöd. Den som håller på att drunkna kan se dig som sin livboj och börjar klättra på dig i desperation efter att få luft. Du kan själv dras ner under ytan, säger Louise Brädde, områdesansvarig för livräddning på Svenska Livräddningssällskapet.

Om personen är medvetslös gör fem kraftiga inblåsningar när du tagit er till en plats där du bottnar.

Hjärt- och lungräddning

Om personen inte andas larmar du 112, om du inte gjort det innan, och startar hjärt- och lungräddning. 30 kompressioner och två inblåsningar på vuxna, respektive 15 kompressioner och två inblåsningar på barn.

– Det allra viktigaste är att man gör någonting, säger Louise Brädde.

  • Det är ingen fara att göra HLR om den drabbade har svalt vatten eller har vatten i lungorna. Det viktigaste är att du startar livräddning på en gång. Personen kommer att få sina lungor röntgade och kontrollerade på sjukhus efteråt.

Vatten i lungorna

Om en person har legat under vattenytan ska man alltid larma sjukvården.

– Det är bättre att larma en gång för mycket än en gång för lite. Även om personen ser pigg ut så bör personen kontrolleras så att hen inte har vatten i lungorna. Det kan leda till sekundär drunkning. Vatten som ligger kvar i lungorna gör att man får svårt att syresätta sig, säger Louise Brädde.

Hennes viktigaste råd till alla föräldrar på stranden eller poolen är att lägga ifrån sig mobiltelefonen. Man ska ha uppsikt över barnen och helst bada tillsammans med dem. Det gäller inte bara små barn, utan även barn i skolåldern.

Simma utmed stranden

Äldre personer som badar ensamma bör meddela någon när de går och när de kommer hem. Det bästa är att simma utmed stranden så man når botten om man skulle behöva och man ska alltid kolla bottnen om man tänkt dyka från en brygga.

– På många håll i Sverige finns starka strömmar i vattnet som lätt kan föra en människa ut från stranden. Om man fastnar i en sådan är den första instinkten att simma in mot stranden. Det är oerhört tungt. Då är det bättre att simma åt sidan och sedan simma in när du kommit ur strömmen, säger Louise Brädde.

Ha alltid barnen under uppsikt när de är i eller nära vatten.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!