Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Kristin Kaspersen: Viktigt att se ljuset

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Det är dags för Svenska hjältar-galan 2020.

Det här året har varit tufft för många av oss, med en pandemi som hållit världen i sitt grepp.

Kristin Kaspersen är programledare för Svenska hjältar och försöker se det positiva i allt mörker.

– Det är viktigt att också se det ljuset som finns. Det finns tusentals hjältar. Allt ifrån vården till grannar som hjälper varandra och det har varit enormt fint att se att det här har fört med sig något gott, säger Kristin Kaspersen.

Det har varit ett annorlunda år och även Svenska hjältar-galan blir annorlunda – även om vissa saker förstås är sig lika.

– Det känns ju inte riktigt som en gala när det inte är en publik. Men jag tycker det har blivit fint ändå. Med tanke på restriktionerna och att vi ska vara rädda om varandra så tycker jag att det ändå blev väldigt mysigt, säger Kristin Kaspersen.

Är det någon hjälte som imponerat särskilt mycket på dig?

– Alla hjältar har imponerat på mig enormt mycket. Och framför allt är de så olika. De har gjort så olika saker. Så nej, det kan jag inte säga. De är fantastiska allihopa!

Kristin Kaspersen och blandrashunden Minoo (en Cavapoo) som har ett eget konto på Instagram.
Foto: Lotte Fernvall
Kristin Kaspersen och blandrashunden Minoo (en Cavapoo) som har ett eget konto på Instagram.

”Gör saker du mår bra av”

2020 har varit ett ovanligt tufft och mörkt år och många människor i Sverige och runtom i världen har känt sig utsatta och ensamma.

Finns det något som ger ljus till dig?

– Jag har full respekt för det som har hänt och som har varit jobbigt. Men om man vänder blicken och tänker ”vad kan vi titta på som har varit lite ljust” då är det att vi liksom har svetsats samman på något sätt och finns där för varandra när man behöver det som mest. Det tycker jag har varit otroligt fint att se.

För Kristin Kaspersen finns det en person hon skulle vilje skicka lite extra ljus till i vintermörkret – och det är hennes granne Kerstin, 98 år.

Finns det någon du skulle vilja skicka ljus till?

– Hon lever själv, hon har inga barn. Även om hon lever själv så kan hon göra sig fin på fredagarna för att hon vill må bra. För att hon gör sig fin för sig själv. Och det har jag tänkt på mycket på att nu när man är hemma mycket så fortsätt att känna och gör saker som jag själv mår bra av. Jag tycker hon är helt fantastisk. Så henne vill jag skicka lite extra ljus till.

Så många hjältar där ute

Kristin Kaspersen tror att Svenska hjältar-galan kanske är ändå viktigare i år än vad den brukar vara, med tanke på de tiderna vi lever i nu.

– Svenska hjältar-galan är alltid viktig men på något sätt tycker jag den fyller en extra funktion i år just för att det är så otroligt många hjältar där ute. Så egentligen skulle man vilja skicka ut tusentals statyetter till så många! Och också visa på att de här stora hjältedåden är ju fantastiska men ett litet hjältedåd gör stor skillnad för någon annan och det är häftigt att se. Vi har många småhjältar där ute som gör stor skillnad!

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.