Jennylou stoppade våldtäktsförsök – nu hyllas hon

Av: Christina Smedbakken

Publicerad:
Uppdaterad:
Jennylou ingrep direkt när hon hörde skriket.
Foto: Privat/TT/Montage
Jennylou ingrep direkt när hon hörde skriket.

När Jennylou Englund, 28, blev vittne till ett pågående våldtäktsförsök tvekade hon inte en sekund. På onsdag prisas hon för sitt mod på Dansbandsveckan i Malung, vilket DT var först med att skriva om.

– Jag är chockad över att inte fler reagerade, säger hon till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


En sen torsdagsnatt i februari förra året hade Jennylou Englund från Borlänge besök av två vänner. De satt och spelade kort när de plötsligt hörde ett skrik utifrån. Jennylou reagerade direkt.

– Jag hörde att det var allvarligt, så jag sprang ut direkt utan att ens titta ut genom fönstret, säger hon.

”Dunkade hans huvud i marken”

När hon kom ut på gården såg hon två personer som låg på marken invid grannhuset. Hon ropade och frågade vad de höll på med. När hon hörde svaret tvekade hon inte en sekund.

– Hon skrek att hon blev våldtagen, och jag såg att han höll på att strypa henne. Så jag flög på våldtäktsmannen så att han kastades iväg en bra bit. Sedan satte jag mig på honom och dunkade hans huvud i marken, säger hon.

Kvinnan som blivit överfallen var i chock, och när Jennylou reste sig för att hjälpa henne passade gärningsmannen på att fly.

– Jag var också i chock, men försökte lugna henne. Sedan kom polis och ambulans efter ett tag, säger hon.

Signalement och DNA

Först efteråt började hon inse hur allvarlig situationen hade kunnat bli.

– När jag kom in igen kom jag att tänka på att han kunde ha haft en kniv eller pistol. Men jag tänkte bara på att få bort honom från henne. Han höll ju på att strypa henne och det kunde ha gått hur som helst, säger hon.

Tack vare Jennylous signalement på mannen, och DNA från hårstrån som lossnat när hon höll fast honom, kunde han senare identifieras och dömas för brottet.

På onsdag, i samband med Dansbandsveckan i Malung, kommer hon att motta ett pris från Polisen och SSF Stöldskyddsföreningen för sitt civilkurage.

– Jennylou visade i en krissituation på ett otroligt civilkurage där hon lyckades avbryta ett grovt brott. Det tycker vi ska belönas och uppmärksammas, säger SFF:s rådgivningsexpert Lina Nilsson till DT.

”Ingen annan reagerade”

Jennylou är glad över att det slutade bra, men är samtidigt kritisk till att ingen annan reagerade eller hjälpte till.

– En man stod på en balkong och sade att han hade ringt polisen, men han ingrep inte. Det var även flera som sade att de hört skrik, men går man inte ut och undersöker då? Jag är chockad över att inte fler reagerade, säger hon och fortsätter:

– Om jag själv råkar ut för något nu vet jag ju att ingen kommer att hjälpa mig. Kanske någon på sin höjd ringer polisen – om jag har tur.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.