Mauri Hermundsson

Aftonbladets Mauri Hermundsson är en av Sveriges största youtube-profiler. Han har varit nominerad till Stora Journalistpriset och är även känd som programledare.

I “Uppdrag mat” åker han runt och testar mat tillsammans med fotografen Filip Meneses. “Det viktigaste är människorna, det är de som gör programmet”, som Mauri själv beskriver det. “Uppdrag mat” visas nu också på Godare.

12 OKTOBER AFTONBLADET TV NYHETER

Har hittat Sveriges bästa pizzeria

 Klippet är i betalt samarbete med Mastercard.
Jag åkte ut i Sverige på jakt efter landets bästa pizza. Vi besökte Meno Male i Stockholm, Pizzeria Maestro i Norrköping och Lilla Napoli i Falkenberg. Sedan presenterade vi en vinnare på en presskonferens. Hoppas ni gillar klippet!

12 OKTOBER AFTONBLADET TV NYHETER

Har hittat personen som gör Sveriges bästa tacos

 Vem gör Sveriges bästa tacos? Vi lät några amatörer bjuda på sin tolkning. En klassisk mexikansk, en sennebanantacos och en modernare variant.
RECEPT LINN:
Fisk:
Vit fisk - t.ex. torsk, kolja, kummel (behöver absolut inte vara torskrygg, utan kan vara filébitar bara.)
2,5 dl vetemjöl + lite extra till fiskbitarna
33 cl ljus öl (majsöl eller ljus lager) - Direkt från kylen!
Kryddor (en blandning av chilipulver, lökpulver, malen koriander, paprika eller vad du tycker är gott)
1 krm bakpulver
Salt efter smak
Frityrolja
Sås:
1,5 dl Majonnäs (helst Hellmanns)
2-3 Chipotles i Adobo (eller 4-5 msk chipotlepasta som finns i de flesta matbutiker)
Pico de Gallo (tomatsallad):
1/2 silverlök
1 stor tomat
olivolja
salt
peppar
limesaft
Lite hackad koriander om man tycker om det
Guacamole:
2 avokados
Saften från 1 lime
Några droppar Tabasco Green Jalapeño Pepper
1 nypa salt
Övriga tillbehör:
Tunt skivade rädisor
Tunt skuren rödkål med lite vinäger
Majstortillas (värmda eller snabbt stekta i het panna)
Fritering: börja innan du fixar med fisken att sakta värma upp oljan på medelvärme i en tjockbottnad kastrull eller fritös om du har en sån. Se till att hålla koll på oljans temperatur med en termometer. Vid 180 grader är det klart för att fritera. Kom ihåg att alltid ha ett lock till hands om det skulle börja brinna. Börja med fisken medan oljan värms upp.
Fisk:
Blanda allt utom ölen i en bunke så att bakpulvret och kryddorna blandar sig med mjölet, salta också mer än vad du tror. Vänd i ölen och se till att inte vispa så mycket (då bildas gluten, och frityrsmeten blir seg och hård istället för frasig och lätt). Skär fisken i munsbitar, gärna avlånga som passar i tacon. Vänd fiskbitarna i lite av mjölet så att de täcks, doppa dem sedan i frityrsmeten. Fritera några åt gången och lägg på hushållspapper för att rinna av.
Sås:
Mixa majonnäs & chipotle, smaka av hur starkt du vill ha det och när du är nöjd kan du om du vill tillsätta lite pressad lime.
Pico de Gallo:
Hacka tomat och silverlök, blanda ihop och smaka av med övriga ingredienser.
Guacamole:
Mosa ihop alla ingredienser och smaka av mängden salt.

Servering:
Servera allt med rädisor, tunt skuren rödkål med lite vinäger och varma majstortillas.
RECEPT ANDERS
Köttfärs
Pancetta
Tortilla
Nachos
Tomat
Gurka
Majs
Avocado
Isbergssallad
Lök
Vitlök
Lime
Pineaple salsa
Salsa (tomat)
Banan
Tacokrydda
Riven ost
Smör att steka i
Gräddfil
Värm totrillabröden. Stek köttfärsen med tacokryddan. Tillsätt gärna ca 1 dl vatten. Fräs upp pancettan.
Skiva grönsakerna och lägg i skålar.
Mosa avokadon, men behåll bitar av avokadon för att behålla struktur. Tillsätt finhackade tomater och vitlök. Pressa i lime efter smak.
Servera!
På sin tacos hade Anders köttfärs, ost, pancetta, ananassalsa, tomat, banan.
SYSTRARNA HAAVISTOS TACOBRICKA
Tacochips
Rödlök
Jalapeños
Riven ost
Ostsås
Ryggbiff (altnernativt tacoköttfärs)
Gräslök
Guacamole:
3st avokados
1st schalottenlök
1st lime (saften)
Vitlök (efter tycke)
Körsbärstomater (efter tycke)
Sambaloelek
Cayennepeppar
Salt och peppar
Salsa å gräddfil till servering
How to do it:
Släng ner chipsen i en ugnsfast form. Toppa med fint skuren rödlök och så mycket jalapeños man känner att man kan hantera (hur mycket schvung). Ös på med riven ost och skjuts in i unges på ca 175° i 15-20min. Skär gräslöken och ställ åtsidan.
Häll ner ostsåsen i en kastrull och värm.
Salta och peppra köttet ganska frikostigt och stek på högvärme i olja och smör i någon minut per sida. Ta bort köttet från pannan, låt vila i några minuter och skiva sedan upp det.
Någonstans under processen eller innan släng ihop guacamole. Skär tomat och schalottenlök fint och pressa vitlöken. Ha ner allt i en skål tillsammans med saften från en lime, sambal och kryddor. Mosa avokadon mha en gaffel på skärbrädan och ha ner i skålen med resten.
Konstruera tacobrickan:
Ta ut formen ur ugnen. Toppa först med ostsåsen, sedan kött och sist gräslök. Servera med guacamolen, gräddfil och salsa. NJUUUUUT

1

2

3

>