Uppkoppling i varje vrå – tre plånboksvänliga mesh-nätverk

Smarta wifi-paket låter dig surfa i källaren och badrummet

Publicerad 2018-11-29

Netgear Orbi RBK23, Linksys Velop WHW0103 och Jensen of Scandinavia iiglo Nimbo Mesh Router AC1200.

De smarta prylarna vi fyller våra hem med kräver allt mer bandbredd – och uppkoppling i varje vrå.
Tek.no:s expertreporter har testat tre plånboksvänliga mesh-nätverk.

När mesh-nätverken började komma på allvar runt årsskiftet 2016–2017, var det i stort sett häftiga specifikationer för hela slanten. De flesta satte bollen i rullning med trebandssystem med många tusen megabit i teoretisk prestanda, och priset blev därefter; gärna fem-sex tusen kronor för ett kit med tre enheter.

Sedan dess har priset gått ner en del, men fortfarande är mesh-nätverk bland det mest kostsamma du kan införskaffa i nätverksvärlden.

Fördelarna med mesh är fortfarande uppenbara: i stället för att en stackars router ska ta ut sig själv för att täcka hela din bostad, ser flera strategiskt placerade mesh-noder till att döda zoner är något som hör dåtiden till.

Tvåbandssystemen har inte lika hög teoretisk bandbredd som trebandssystemen, eftersom de inte kan avsätta det extra 5 GHz-bandet till kommunikation mellan meshpunkterna, utan i stället måste de kommunicera med varandra och klienterna på samma band. Det gör att bandbredden halveras när du går från huvudnod till satelit.

Det kan jämföras med en tåglinje: ett dubbelspår gör att trafiken går snabbare, medan ett enkelspår gör att en del tåg i bland får vänta.

De här routrarna har vi testat

Vi har testat tre system: Netgears Orbi RBK23, Linksys Velop Dual-Band och Iiglo Nimbo Mesh från Komplett.

Det förstnämnda är fortfarande ett trebandssystem, men både enheterna, prestandan och priset har skalats av en del sedan originalet. Övriga två är tvåbandssystem och även lite billigare att köpa än Netgear-varianten.

Som referens har vi dessutom tagit med Google Wifi, som vi vet att väldigt många redan har införskaffat sig. Detta är också ett tvåbandssystem i samma prisklass som de övriga.

Låt oss kika på specifikationerna:

Vad innehåller förpackningen?

  • Netgear Orbi RBK23: Router + två satelliter
  • Linksys Velop Dual-Band: Tre identiska noder
  • Iiglo Nimbo Mesh: Tre identiska noder
  • Google Wifi: Tre identiska noder

Sändare

  • Netgear Orbi RBK23: Tri-band AC2200: 866 + 866 + 400 Mbit
  • Linksys Velop Dual-Band: Dual-band AC1300: 866 + 400 Mbit
  • Iiglo Nimbo Mesh: Dual-band AC1200: 866 + 300 Mbit
  • Google Wifi: Dual-band AC1200: 866 + 300 Mbit

Antal ethernet-portar

  • Netgear Orbi RBK23: Två på varje enhet
  • Linksys Velop Dual-Band: Två på varje enhet
  • Iiglo Nimbo Mesh: Två på varje enhet
  • Google Wifi: Två på varje enhet

Ethernet backhaul

  • Netgear Orbi RBK23: Ja
  • Linksys Velop Dual-Band: Ja
  • Iiglo Nimbo Mesh: Ja
  • Google Wifi: Ja

Själva testet

Huset vi har testat i har totalt tre våningar, med nätverksuttaget i vardagsrummet i ena änden av entrévåningen. Totala boarean ligger på dryga 250 kvadratmeter, och en hel del fibermassa har använts vid fyllning av golven, vilket inte direkt hjälper wifi-signalerna att ta sig fram.

Det finns också en solid murad skorsten mitt i huset. Ett typiskt nordiskt enfamiljshus med andra ord, där det är väldigt svårt att få bra täckning på det trådlösa nätet.

Vi har kört våra bandbreddstester på totalt sju punkter runt om i huset: tre på entrévåningen, två i källaren och två på ovanvåningen.

Vi har självklart bedömt nätverksprestandan som allra viktigast, men även användarvänlighet och andra funktioner har tagits med i bedömningen. Undertecknad har även använt systemen lite grann hemma för att se hur de fungerar i praktisk användning, till exempel hur de hanterar överföring mellan noderna, så kallad roaming.

Lite om punkterna vi har testat:

  • Vardagsrummet: Cirka två meter från huvudnoden
  • Köket: Sex-sju meter från huvudnoden, genom en vägg
  • Hallen: Cirka fem meter från huvudnoden, genom flera väggar
  • Sovrum på ovanvåningen: Så långt som möjligt från huvudnoden, men bara ett par meter från noden på ovanvåningen, genom en vägg. Vanligtvis väldigt svårt att nå med signaler.
  • Kontor på ovanvåningen: I stort sett lika som punkten ovan, men vissa klienter väljer här vardagsrumsnoden.
  • Källare 1: Betongväggar stoppar effektivt signalen från källarnoden, så här är klienten i stort sett kopplad till noden i vardagsrummet.
  • Källare 2: Ett par meter från källarnoden.

Prestandatester

Resultaten spretar en del, så det är inte superlätt att dra slutsatser enbart baserade på prestandasiffrorna, men några tendenser kan vi definitivt urskilja.

Iiglo-noderna presterar generellt något under förväntan, särskilt i LAN Speed Test. Topphastigheten även vid optimala förhållande verkar vara ganska låg, och i källaren får vi också lite magra resultat.

Linksys Velop presterar överlag bra på de flesta punkterna. Väldigt bra resultat på entrévåningen.

Netgear Orbi kämpar en del på entrévåningen (nästan så mycket att vi börjar misstänka att det är något fel på enheterna), men så fort vi rör oss ut i täckningsområdet till satelliterna syns det extra 5 GHz-bandet bra. På ovanvåningen och i källaren gör Orbi slarvsylta av konkurrenterna.

Google Wifi är rakt igenom medelbra, vilket vi även kom fram till sist vi provade den.

Lite installationstrubbel och andra irritationsmoment

Användarvänligheten har i stort sett blivit väldigt bra hos de här senaste systemen, men några skillnader är det. En skillnad är till exempel att Netgear Orbi kommer med en huvudrouter och två satelliter, medan de övriga har tre identiska enheter.

Iiglo-enheterna är möjligtvis de allra enklaste att ha med att göra, då de kommer förhandsparade rätt ur förpackningen. Plugga in och installera den första i appen. Därefter kopplar du bara in ström i de övriga, och så dyker de på ett magiskt vis upp så småningom.

Här fick vi kämpa avsevärt mycket mer med både Velop och Orbi, som kräver manuell installation av alla enheter.

Alla har app-baserad installation och administration men ingen har bluetooth, så du måste fortfarande ansluta till och från olika nätverk när du ska installera dem. Det är lite irriterande.

Iiglo-enheterna har samma ojämna topplatta som Jensens andra mesh-set.

Alla har även någon form av föräldrakontroll, och här är Netgears lösning den absolut mest avancerade. De har nämligen gått ihop med Disney, och levererar Disneys Circle-lösning i sina routrar.

Det är lite störigt att behöva skapa ett konto, men Circle-appen låter dig styra varje enskild liten detalj. De mest avancerade funktionerna kräver dock ett premiumabonnemang.

Baslösningen är emellertid gratis och fungerar bra. Den kommer också med förinställda innehållsfilter som kan ändras precis som du önskar. Tonårings-filtret blockerar till exempel ”explicit content”, gambling, dejtingsajter och dylikt automatiskt, och då kan du välja vilka andra sidor och kategorier du vill stänga.

De övriga kommer med lite mer grundläggande föräldrakontroll som kräver att du ställer in filtren manuellt, vilket innebär betydligt mer arbete. Det är emellertid lätt att ställa in timplaner för enskilda enheter eller ställa in att nätverket stängs av vid en viss tidpunkt.

Så här rangordnar vi de olika lösningarna:

Netgear Orbi RBK23 – trebandsmesh i mindre storlek

Netgear Orbi RBK23 kit 3-pack.

Den första generationen Orbi gjorde ett skarpt intryck på oss, och de här nya enheterna har behållit samma blomvas- och luftrenardesign, bara i ett lite mindre format.

Vi tycker fortfarande att de är någorlunda fina att se på, och de kan mycket väl stå framme utan att göra våld på inredningen. Det är emellertid värt att ta i beaktande att Orbi-enheterna är en bra bit större än till exempel Velop-noderna, om du nu planerar att ha dem på ett väldigt trångt ställe.

Vi upplevde installationen som väldigt jobbig den här gången. Till en början hittade systemet inte någon av satelliterna, och när det till slut hittade dem, fungerade plötsligt inte internetanslutningen. Vi var därför tvungna att installera hela systemet en gång till, lyckligtvis med bättre resultat.

Orbi-appen är väldigt grundläggande, och du måste som sagt in i Disneys Circle-app om du vill begränsa tillgången till internet för enskilda familjemedlemmar, eller vissa tider på dygnet. Det är lite störigt, men samtidigt är Circle-appen avsevärt bättre än föräldrakontrollfunktionen som konkurrenterna erbjuder.

Orbis app är inte så avancerad, men föräldrakontrollen från Disney är bra.

Den har till exempel förinställda innehållsfilter, och du kan dessutom ta bort tillgången till enskilda sajter genom att dra i ett reglage, om du skulle vilja. Garanterat irriterande för knodden, men toppen för mor och far.

Annars erbjuder appen möjlighet till gästnätverk och en enkel nätverkskarta, men det är ungefär allt. Med ett Netgear-konto kan du även administrera nätverket via appen när du inte är hemma, och mer avancerade inställningar finns tillgängliga via nätportalen orbilogin.com.

Prestandan är i stort sett bra, men vi förundras över dåliga resultat på två av tre punkter på entrévåningen, både i LAN Speed Test och Ookla. Det är inte förrän vi kommer ut i satelliternas täckningsområde som Orbi verkligen glänser, och där blir det tydligt att trebandsmesh är betydligt bättre än tvåbands, eftersom satelliterna kan operera utan att halvera bandbredden.

Ingångar där bak gör det lätt att gömma kblar på Netgear Orbi RBK23.

Orbi verkar inte heller ha några särskilda problem med hur den flyttar klienterna mellan de olika noderna, och det hela framstår som ett sömlöst nätverk med bra täckning – precis som det ska vara med mesh.

För några kan det kanske vara ett problem att den här Orbi-varianten bara har två ethernet-portar per enhet, jämfört med fyra på originalet. Samtidigt är det inte många andra mesh-kit som kan skylta med fler än två portar, så det utgör inget stort minus.

På det stora hela ger Orbi oss den bästa upplevelsen, även om vi sätter några ganska stora frågetecken vid själva routerns prestanda. Det är också värt att lägga märke till att du får ett tvåpack med Orbi-routrar i full storlek för i stort sett samma pris, något som kan vara ett bättre val om du inte har någon logisk placering för den tredje satelliten. De har även fyra ethernet-portar vardera.

Netgear Orbi får betyget 8/10.

Fördelar med Netgear Orbi RBK23:

  • Tre band gör att hastigheten inte sjunker något särskilt utöver i nätverkstopologin.
  • Lätt att gömma kablarna där bak
  • Väldigt enkel app
  • Tillgång till flera inställningar genom webbportalen
  • Relativt snygg design
  • Oproblematisk roaming mellan noderna

Saker att fundera över:

  • Enheterna är inte identiska
  • Något svagare mätningar från själva routern
  • Bara två ethernet-portar per enhet
  • Fortfarande ganska dyr
  • Appen är nästan för enkel
  • Installationen är inte alltid lika enkel

Linksys Velop WHW0103 (3-pack) – bra, men lite dyrt

Linksys Velop WHW0103 (3-pack)

Jämfört med det smått obscena priset som Linksys satte på sitt ursprungliga Velop-kit, på närmare sex tusen för ett trepack vid lanseringen, framstår Dual Band-versionen som snäppet mer attraktivt prissatt.

Precis som med Orbi är det tal om identisk design som sist, bara i lite mindre skala. Här är det emellertid bara ett 2,4- och ett 5 GHz-band med ombord, och det är till att börja med självklart ett litet handkapp – särskilt då Orbi kostar lika mycket, men har tre band att fördela trafiken mellan.

Även här upplevde vi installationen som allt annat än spikrak. Först och främst tog det väldigt lång tid att ställa in varje nod, nästan till den grad att vi undrade om något var fel. Linksys-appen klagade efter ett tag även på att noden på ovanvåningen var placerad för långt bort och hade för svag signal.

Vi valde att ignorera detta, då ingen av de andra uppgav att avståndet från huvudnoden till ovanvåningsnoden var något problem. Det verkade inte heller som om detta var något genomgående under resten av testet.

Installationen av Linksys Velop WHW0103 krånglade lite, men när den väl är klar är systemet lätt att använda.

Linksys har skippat att ha en egen Velop-app, utan använder i stället den ”vanliga” Linksys-appen. Det är i och för sig lika bra. Det är användarvänlig och översiktlig, och har några få avancerade inställningar tillgängliga som till exempel Netgear saknar. Föräldrakontrollen är å sin sida helt manuell, och måste ställas in helt från grunden.

Velop har också två ethernet-portar per nod, men till skillnad från förra gången är portarna placerade där bak, inte under. Det gör att de kan vara lite svåra att dölja om du inte har anledning att placera routern i ett hörn.

Prestandamässigt har Velop till att börja med rimligt stabila och ganska förutsägbara mätningar, något vi ofta tolkar som ett kvalitetstecken. På kökspunkten vinner Velop solklart, och på ovanvånings- och kökspunkterna får vi överlag ganska bra resultat, i alla fall när vi tar med i beräkningen att detta bara är ett tvåbandssystem.

Linksys Velop WHW0103 är lätta att placera ut i huset.

Velop hänger emellertid inte med Orbi vad gäller rena hastigheter när vi rör oss ut i nätverkstopologin, men den kostar som sagt något mindre. Jämfört med Google Wifi vinner även Velop på i stort sett alla punkter.

Vi tycker oss kanske märka av lite samma problem som vi gjorde sist vi testade Velop, och det är att klientroamingen inte är perfekt. När vi befinner oss ungefär mitt emellan två noder har signalen en tendens att vara lite trög, och det beror troligtvis på att routern inte helt klarar av att bestämma sig för vilken nod som ska ”vinna”.

Allt som allt tycker vi att Velop gör jobbet ganska bra, men för samma pris som Netgear ska ha för Orbi, hade vi hellre valt trebandssystemet – eller några av de andra vi nämner ovan. Om Velop emellertid går ner några hundralappar är det ett mer intressant alternativ.

Linksys Velop får betyget 7,5/10.

Fördelar med Linksys Velop WHW0103 (3-pack):

  • Bra prestanda och stabila mätningar
  • Små och placeringsvänliga enheter
  • Användarvänlig app

Saker att fundera över:

  • Krånglig och trög installation
  • Bara två ethernet-portar per enhet
  • Placeringen av portarna gör det svårt att gömma kablar
  • Dual-band: Hastigheten halveras ut i nätverket
  • Något trög roaming mellan noderna

Jensen of Scandinavia iiglo Nimbo Mesh Router AC1200

Jensen of Scandinavia iiglo Nimbo Mesh Router AC1200.

Iiglo, som främst säljs hos Komplett, har tydligen gått till nätverksproducenten Jensen för att ta fram ett eget mesh-set. Lite trevligt är det då också att bruksanvisningen innehåller minst en referens till Omni, som är Jensens egen serie med mesh-system, och troligtvis är det mycket av samma innanmäte här som i Jensens egenmärkta produkter.

Designen är också väldigt lik den hos Omni Lite, med den kullriga topplattan och en enkel LED-diod där fram. Detsamma gäller för vikten: Nimbo-noderna väger väldigt lite, vilket i sig kanske ger lite lägre kvalitetskänsla än Orbi och Velop.

Det positiva är emellertid att de kommer med inkluderade skruvfästen, och portarna är också placerade undertill, så det lär vara enkelt att hänga upp dem på väggen.

En fördel är som redan nämnts att de kommer förhandsparade, och du kan därmed välja ut en och genomföra den enkla installationsprocessen i Iiglo-appen (även den väldigt lik Jensens egen Omni-app). Därefter kopplar du bara in de två andra i väggen, och resten sköter praktiskt taget sig själv.

Det är väldigt praktiskt, särskilt om du är av sorten som inte har så stor erfarenhet av nätverk och routrar.

Att installera Iiglo Nimbo går lekande lätt. Perfekt för den som vill att det bara funkar.

Iiglo-appen är ungefär i nivå med Velop-appen vad gäller funktionalitet. Föräldrakontrollen är väldigt grundläggande och måste installeras manuellt, men annars kan du bland annat ställa in portvidaresändning och manuell DNS-server.

Prestandan är inte enormt imponerande, det gäller särskilt topphastigheten vid optimalt avstånd till routern. Här ligger Nimbo under med nästan hälften av de övriga.

Detta överensstämmer emellertid ganska väl med vad vi såg när vi testade Jensens ännu lite billigare Omni Lite för inte så länge sedan. Med tanke på att Nimbo kostar lika mycket som Velop, ser vi inget skäl till att välja den förstnämnda – även om den vid praktisk användning upplevs som i stort sett identisk med de övriga rent prestandamässigt.

Iiglo Nimbo har portarna undertill, vilket gör det lätt att gömma sladdarna.

Som sagt är det dock framför allt en kvalitet som gör att Nimbo kan passa bättre än de andra: Installationen är i stort sett helt ”plug and play”, och det är garanterat välkommet för många.

Det är också i skrivande stund flera hundralappar billigare än de två konkurrenterna i testet, och det är också väsentligt – särskilt om du inte har de allra högsta kraven på bandbredden.

Iiglo Nimbo får betyget 7/10 av tekniksajten Tek.no, som genomfört och först publicerat testet.

Fördelar med Jensen of Scandinavia iiglo Nimbo Mesh Router AC1200:

  • Bra wifi-täckning
  • Relativt billig
  • Mer än tillräcklig bandbredd till det mesta
  • Förhandsparade enheter ger en väldigt enkel installation
  • Skruvfästen för upphängning

Saker att fundera över:

  • Hänger inte riktigt med konkurrenterna i prestanda
  • Bara två ethernet-portar per enhet
  • Inte direkt den största kvalitetskänslan

Följ ämnen i artikeln