Megatest: Helt trådlösa inear-hörlurar – de är bäst

Brusreducerande för samtal eller svettresistenta för träning?

Uppdaterad 2018-11-30 | Publicerad 2018-10-12

Vilka helt true trådlösa hörlurar ska man välja?

De helt trådlösa lurarna kommer i både vattenresistenta och brusreducerande varianter. Dessutom spelar faktorer som batteritid, anslutning, pris och självklart ljudkvalitet in i valet.
Tek.no har testat elva par in-ear-lurar för att göra ditt val enklare.

Länge var ”trådlösa hörlurar” synonymt med hörlurar sammanbundna med en sladd bakom nacken. Den senaste tiden har emellertid de allra flesta tillverkarna hängt på trenden med helt trådlösa hörlurar.

De mest kända i den här kategorin är nog utan tvekan Apples Airpods, och om vi ska tro statistiken från NPD Group har Apples små tandborstliknande pinnar ett fullständigt grepp om marknaden.

Från lanseringen i december i fjol till september i år hade Apple nämligen vanvetiga 85 procent av marknaden för helt trådlösa hörlurar i USA, i värde mätt.

Allpe-lurarna har en stor fördel, och det var att Apple genom sin W1-processor träffade helt rätt i själva inkopplingsteknologin redan från start. Den var definitivt inte alla tillverkare förunnat, för det är mycket teknologi som ska in dessa pyttesmå kroppar.

Mycket teknologi i små kroppar

Du måste först och främst bygga in egna bluetooth-sändare i båda lurarna, du måste ha ett batteri i varje plugg, och ska helst göra något för att se till att samtalskvaliteten blir våldsamt lidande av att mikrofonen faktiskt sitter i örat.

Lösningarna varierar därför stort vad gäller utformning, storlek och funktioner. Av de nio som vi har testat har alla med undantag för en ett eget etui med batterier, vilket gör att du kan ladda upp dem på språng. Den totala batteritiden varierar också betydligt, med Apple som ledare.

Funktionsmässigt är det också en hel del som skiljer. Någon erbjuder pulsmätning i örat, med Sony har lyckats trycka in aktiv brusreducering i sin modell.

Vad letar vi efter?

Hörlurarna måste självklart låta bra, de måste vara bekväma att ha på sig och vara enkla att få på plats i öronen – helst också när vi tränar. De bör hålla några timmar på en laddning, eventuellt ha ett etui med batteri som det går att ladda några gånger från. De måste självklart också ha en väldigt stabil bluetooth-anslutning, för ingenting är så irriterande som ljud som hackar av dålig anslutning.

Optimalt sett bör de även ha bra kontrollmöjligheter, gärna en funktion som märker om du tar ut dem ur öronen, och inte minst bra talkvalitet. Det här är inte lätt, alltså.

Sony WF-1000X – Pangbra ljud och stabil brusreducering

Sony WF-1000X

Sony har verkligen fått fason på hörlursavdelningen på senare tid. 1000X-serien har blivit en stor succé, och även om årets särdeles bra 1000XM3 inte har fått sällskap av en hörlursmodell, är WF-1000X fortfarande ett väldigt stabilt par.

Den champagnefärgade varianten som vi har testat har tämligen hög blingfaktor, så om du letar efter något lite mer diskret hade vi nog satsat på den svarta varianten. Hörlurarna bygger oavsett vad ut en ganska bra bit från örat, men de sitter väldigt bra, till och med under löpturen, vad vi erfar.

Ljudmässigt är Sony helt i toppskiktet, med en superdetaljerad, väldigt välbalanserad återgivning av de mesta som vi lyssnar på. Tillsammans med Iphone tycker vi kanske att de blir lite i överkant aggressiva, vilket kan göra dem lite jobbiga att lyssna på under en längre tid, medan de i stort sett är mitt i prick tillsammans med en Android-telefon. De har inte de allra kraftigaste basreserverna, men du kan till viss del justera detta med Clear Bass-inställningen i den tillhörande appen.

Sony WF-1000X finns även i svart.

Under testet har vi upplevt WF-1000X som i stort sett stabila vid användning, med undantag för ett par Samsung-telefoner. Ljudet hoppar ut i några få tiondelar i bland, men det är inte mer än att det är lite störigt.

Batteritiden ligget något under de bästa, utan att vi har upplevt den som problematisk. Sony uppger upp till tre timmar på en laddning, medan du nog hamnar något under det om du kör med brusreducering på konstant. Etuiet ger dessutom ström som räcker till ytterligare två fulladdningar, och du ska kunna ladda för en timmes bruk på runt en kvart.

Brusreduceringen är i övrigt inte lika märkbar som i Sonys stora hörlurar, särskilt i mindre stökiga omgivningar, men på flyget fungerar den väldigt bra. Vi har vid flera tillfällen suttit med Sony-lurarna i öronen enbart för brusreduceringens skull, helt utan musik.

Allt som allt tycker vi att brusreduceringen är Sonys trumfkort, och vi värdesätter den långt högre än allsköns träningsfunktioner som framstår mer som en gimmick. Batteritiden hade gärna fått sträcka sig en timme längre, men ljudet är toppen och komforten mycket bra. Priset är inte heller fullständigt avskräckande.

Sony-lurarna får betyget 8,5/10.

Fördelar med Sony WF-1000X:

  • Väldigt bra ljudkvalitet
  • Väldigt bra dynamik
  • Lätta att använda
  • Bra brusreducering
  • Den autimatiska inställningen fungerar bra

Saker att fundera över:

  • Kanalerna försvinner när vi använder Samsung S7 och S8
  • Etuiet är i överkant stort
  • Varningen för byte av läge borde gå att stänga av
  • Bygger ut ganska långt från örat

B&O Play Beoplay E8 – toppen ljudkvalitet, men relativt dyra

B&O Play Beoplay E8

Bang & Olufsens Beoplay-serie har hävdat sig väl i Tek.no:s tidigare test, och de helt trådlösa E8 är inget undantag.

De här är långt med diskreta i öronen än Sonys alternativ, då de bygger långt mycket mindre ut från örat, utan i stället fyller ut öronöppningen i långt större grad. De har också en extra timmes batteritid per laddning, men har i gengäld ingen brusreducering eller andra extrafuktioner.

E8 är till att börja med väldigt bekväma att ha på sig, och ljudmässigt låter de också väldigt, väldigt bra. Något av det första som slår oss är basen, och särskilt det lägsta området av den. Den har rikligt med kraft, och slår i det närmaste till dig när du lyssnar på musik. De är också precis så luftiga som det är möjligt att få till med hörlurar av den här typen.

B&O Play Beoplay E8

Om vi ska klaga på något, måste det vara att diskanten kan vara på gränsen till skärande, speciellt om du använder dem mot en Iphone. Då kan diskanten bli i det skarpaste laget, och vi kände oss tvungna att tämja diskanten lite i appen.

Lurarna har små touchytor på sidan. Håller du in knappen på den högra sidan ökar volymen, medan den sänks om du håller in den vänstra knappen. Trycker du snabbt en gång på den högra stannar/startar musiken som du lyssnar på, men gör du samma sak med den vänstra aktiveras en funktion som gör att du hör ljuden runtomkring dig.

Vidare kan du byta låt och du trycker två gånger snabbt. Höger plugg gör nästa låt, vänster för föregående. Kontrollerna har en viss inlärningskurva, men så fort du vänjer dig blir de praktiska att ha.

Den största nackdelen med E8 är nog priset. De kostar mer än alla andra i testet, och utan brusreducering eller annat extra är det svårt att säga något annat än att det känns ganska dyrt. Om det bränns i plånboken och du är på jakt efter helt trådlösa hörlurar är detta emellertid ett stabilt val.

Bang & Olufsens lurar får betyget 8,5/10.

Fördelar med B&O Beoplay E8:

  • Väldigt bra ljudkvalitet
  • Hög komfort
  • Snyggt etui
  • Bra byggkvalitet
  • Enkel app

Saker att fundera över:

  • Dyra
  • Något skarpa i toppen av ljudbilden
  • Inga extrafunktioner

Jabra Elite Sport – förmodligen det bästa valet för träning

Jabra Elite Sport

Elite Sport har en fin och luftig ljudbild, med fin balans genom hela registret, även och de kanske inte är de hörlurar i testet som låter allra bäst. De har inte en enormt tung bas, men den är i gengäld precis, sprallig och behaglig.

De har också gott om detaljer att bjuda på, och toppen av registret är avrundat precis så mycket att du kan spela relativt högt utan att de låter skärande på något vis. Vår största invändning är att mellan tonen vid några tillfällen framstår som lite platt och odynamisk, vilket till exempel gör att instrumentseparationen är lite svag i enstaka låtar.

Utformningen är neutral och lagom diskret, och de sitter kvar otroligt bra i undertecknads öron, trots att de nog av vissa uppfattas som något stora. Den nya limegröna färgen är nog inte heller för alla. De olika storlekarna på öronvingarna bör göra det möjligt att hitta en passform som sitter.

De har också imponerande bra samtalskvalitet och brusreducering i mikrofonen med tanke på att lurarna faktiskt sitter i örat. Bluetooth-anslutningen har varit fullständigt problemfri för oss under testperioden, och det gäller även kopplingen mellan de två lurarna.

Jabra Elite Sport

Pulsmätningen i örat har inte varit särkilt pålitlig i våra test, men enligt Jabra bör detta kunna lösas genom att använda en större öronvinge än vad vi har gjort.

Batteritiden är dessutom uppgraderad från förstagenerationsmodellen. Jabra uppger 4,5 timmar på en laddning, och det verkar vara tämligen exakt. Från etuiet får du även två extra laddningar, och det ger en total batteritid på ”upp till” 13,5 timmar, vilket är väldigt bra i den här kategorin.

De små knapparna på lurarna är också en smula svåra att använda, och det tar lång tid att vänja sig vid att hitta de olika funktionerna. Knapparna är dessutom väldigt små, vilket gärna leder till att du trycker in lurarna extra långt in i örat. Här hade det kanske varit bättre om man utvecklat någon form av touch-lösning.

Jabra var tidigt ute med helt trådlösa hörlurar, och vi har varit fans redan från starten. Med 2018-modellen har också batteritiden blivit så pass bra att den inte är något stort minus.

Jabra Elite Sport får betyget 8,5/10.

Fördelar med Jabra Elite Sport:

  • Förhållandevis bra och träningsvänligt ljud
  • Sitter väldigt bra på plats, även vid träning
  • Ansluter automatiskt när du tar ut dem ur etuiet
  • Många olika varianter på pluppar, både i skumgummi och silikon
  • Relativt bra batteritid

Saker att fundera över:

  • Pulsmätningen är nyckfull
  • Inte hyperdetaljerat i toppen av registret
  • Batteritiden är ändå svag jämfört med andra formfaktorer

Jabra Elite Active 65T – billiga och lika bra utan pulsmätning

Jabra Elite Active 65T

Jabra Elite 65T och Jabra Elite Active 65T är praktiskt taget samma produkt, förutom att den sistnämnda klarar vatten och svett bättre, vilket gör den mer lämpad för intensiv träning. Jämfört med Jabra Sport Elite är de i praktiken nästan exakt samma produkt, förutom att de inte har inbyggd pulsmätare.

Det innebär fortfarande bra ljud, bra samtalskvalitet, bra batteritid och stabil bluetooth-anslutning. Ljudmässigt är de inte helt i nivå med Sony eller Bang & Olufsen, med en något sluten ljudbild, och med samma lite platta mellanton som Sport Elite. De borde ändå vara tillräckligt bra för de flesta, och etuiet är dessutom mindre och lite mer fickvänligt än hos storebrorsan.

Vi gillar också autopausfunktionen, som pausar musiken när du tar ut hörlurarna ut örat. Annars är bedömningen närmast identisk med Sport Elite (se ovan). Välj Active-versionen om du vet att ska använda dem mycket vid träning.

Jabra Elite Active får betyget 8,5/10.

Fördelar med Jabra Elite Active 65T:

  • Bra ljud
  • Svettresistenta
  • Sitter bra på sin plats
  • Diskreta i örat
  • I stort sett bra samtalskvalitet
  • Bra batteritid i sin klass
  • Kompakt etui

Saker att fundera över:

  • Lite mera bas hade gjort ljudet snäppet mer träningsvänligt
  • Inte så bra för samtal i stökiga miljöer
  • Öronvingar hade hållt dem på plats ännu bättre

Apple Airpods – ett bra kit, men med några minus

Apple Airpods

Apples Airpods var väldigt försenade när de äntligen kom ut på marknaden före jul 2016, men det verkade som att tiden Apple använt till finputsning var väl investerad.

Det vita etuiet är väldigt kompakt, men W1-chipets strömsparande egenskaper gör ändå att Apple-lurarna har den häftigaste batterilivslängden av alla vi tar med etuiet i ekvationen. De överlever cirka fem timmar på en laddning, och du kan ladda ytterligare nästar fyra gånger från etuiet. Det är väldigt bra.

Ljudet är också förhållandevis bra, och det verkar som om de har fått ett litet hoppa i basen jämfört med varianten med sladd. Det är inte tal om någon stor hifi-upplevelse, men de låter fortfarande fylligt, välbalanserat och fint.

Bluetooth-anslutningen är också dödsstabil, och samtalskvaliteten verkar också vara bra, men det fattas också bara med tanke på att de har den lite oeleganta pinnen nedstickande från örat.

Åsikterna om Apple Airpods utseende går isär.

Kontrollfunktionerna var till en början ganska magra, men med iOS 11 fick man flera möjligheter. Nu kan du ställa in kontrollvalen individuellt för den vänstra respektive högra luren, och du kan välja mellan att aktivera Siri, spela/pausa och byta låt fram/tillbaka. Vi hade fortfarande gärna haft volymkontroll, men det här är i alla fall långt bättre än i början.

De sitter överraskande bra i undertecknads öron, men vi har också sett att andra har haft motsatt upplevelse, så här är det nog smart att gå till affären och kolla. Utformningen är lite annorlunda än Earpods, så det finns en chans att Airpods passa även om Earpods inte gör det.

Allt som allt tycker vi att Apple levererar ganska bra med Airpods, och de har den där typiska ”det bara funkar”-känslan som Apple länge har varit kända för. Rekommenderas – om du klarar av att gå runt med de där tandborstarna hängandes ut från örat, förstås.

Apples lurar får betyget 8/10.

Fördelar med Apple Airpods:

  • Fint och välbalanserat ljud
  • Väldigt bekväma att ha på sig
  • Bäst batteritid i sin klass
  • Laddar väldigt snabbt i etuiet
  • Lätta att koppla upp mot med W1-chipset

Saker att fundera över:

  • Ser inte direkt stiliga ut
  • Du kan få långt bättre trådlöst ljud för samma pris
  • Väldigt begränsade kontrollmöjligheter
  • De bästa funktionerna fungerar bara med Apple-produkter

Optoma Nuforce Be Free8

Optoma är kanske mest kända för sina projektorer, men företaget har toppat tårna i marknaden för hörlurar efter uppköpet av Nuforce 2014.

Befree 8 är i det närmaste fria från irritationsmoment, men de utmärker sig inte heller våldsamt på några andra områden. De sitter i stort sett bra på sin plats, men har inga vingar eller liknande, så de är inte jättelämpade för träning. De är emellertid regn- och svettresistenta, så om du vill träna med dem är det fritt fram.

Befree 8 använder en typ av magnetinduktion för att överföra ljud mellan de två lurarna, vilket gör anslutningen mer stabil än med blåtand. Ljudet är rejält, med bra detaljnivå och en i stort sett luftig och flott ljudbild.

Optoma Nuforce Be Free8

De kan dock vara lite skarpa i toppen i bland, och mellantonen hade mått bra av lite mer fyllighet och kropp.

Batterilivslängden är dessutom relativt bra, med fyra timmar på en uppladdning, och två extra uppladdningar i etuiet. Ett minus är att samtalskvaliteten är svag, och särskilt när det blåser är det svårt för den andra att höra vad du säger. De har inte heller något ”ambient”-läge.

Etuiet är gjort i en otroligt blank plast, som är väldigt känslig för fett- och fingeravtryck och repor, men annars är Befree 8 ett habilt par hörlurar. För runt 1 500 kronor är de inte heller avskräckande dyra.

Optomas lurar får 8/10 i betyg.

Fördelar med Optoma Nuforce Befree 8:

  • Fylligt och luftigt ljud
  • Sitter i stort sett bra på plats
  • Bra batteritid för den här klassen
  • Tre extra uppladdningar i etuiet
  • Stabil anslutning

Saker att fundera över:

  • Etuiet är en fingeravtrycksmagnet utan dess like
  • Ganska stort etui
  • Något skarpa i diskanten i bland
  • Ingen möjlighet till egna öronvingar
  • Batteritiden är fortfarande klen med tanke på andra formfaktorer
  • Svag samtalskvalitet i stökiga miljöer

Bose Soundsport Free – bra, men enormt stora

Bose väntade länge med att ge sig ut på den här marknaden, och när de väl gjorde det var det många som studsade på utformningen av deras Soundsport Free. Det är nämligen knappast några kompakta hörlurar, utan de sticker lång, långt ut från öronen när du har dem på dig, vilket gör att du kan påminna lite om Frankensteins monster.

Bose skiljer sig också från de allra flesta genom att erbjuda hörlurar som inte bygger en mur mot örongången. De har även silikonkuddar, men de går inte hela vägen in, vilket därmed låter dig höra även omgivningen när du har dem på dig. Det kan vara bra i bland, men det gör dem också känsliga för vind, och de läcker också ut en hel del ljud.

Bose Soundsport Free.

Ljudkvaliteten är väldigt bra, med mycker och exakt bas, och en detaljrik diskant. Den nacksladdsprydda systermodellen Spundsport Pulse drog med en alltför skarp diskant som skar i öronen, men med Free balanserar Bose på rätt sida om knivseggen, och detta är något av det bästa vi har hört från Bose rent ljudmässigt.

De fungerar bra för samtal, men du får bara samtalsljudet serverat i ena örat, vilket är irriterande. Batteritiden är bra, men etuiet är avsevärt mycket större än hos de allra flesta av konkurrenterna.

Allt som allt är detta en bra produkt från Bose, men designen gör att vi tror att många kommer att gå rakt förbi hyllan i butiken.

Boses lurar får 7,5/10 i betyg.

Fördelar med Bose Soundsport Free:

  • Bra batteritid för att vara helt trådlösa hörlurar
  • Sitter bra på plats
  • Fint balanserat och detaljerat ljud
  • Svettresistent

Saker att fundera över:

  • Hörlurarna är gigantiska och står ut långt från öronen
  • Kan skava lite i öronen efter en stund
  • Isolerar inte särskilt bra – varken ut eller in
  • Samtalsljud bara i ett öra
  • Svåra att manövrera de pyttesmå knapparna
  • Etuiet är större än hos de flesta av konkurrenterna

Sony WF-SP700N – Etuiet förstör för annars bra hörlurar.

Sony WF-SP700N

Sonys WF-1000X fick nyligen sällskap av ett mer sportfokuserat set kallat WF-SP700N, som bland annat har öronvingar som hjälper till att hålla dem på plats. Annars är det i mångt och mycket likadant som hos testvinnaren här: Väldigt bra ljud, något medelmåttig batteritid och en helt okej aktiv brusreducering ombord.

Det som i huvudsak förstör för det här paret är det lite klantigt designade etuiet. Det är till att börja med ganska stort och klumpigt, och har ett svängbart lock där mekanismen är alltför svag och lätt att öppna av misstag.

Etuiet är dessutom tillverkat så att öronvingarna måste vrida om 90 grader för att passa, och det väldigt irriterande att behöva göra detta varje gång hörlurarna ska in eller ut.

Att samtalsljudet bara kommer i ett öra är också ett litet minus, men annars är det också mycket att tycka om här. De är bara lite mer krångliga att använda än många av de andra.

Sonys sportlurar får 7,5/10 i betyg.

Fördelar med Sony WF-SP700N:

  • Bastungt och träningsvänligt ljud
  • Aktiv brusreducering
  • Kan användas både med och utan vingar

Saker att fundera över:

  • Etuiet är klumpigt och locket öppnar sig lätt
  • Vingarna måste vridas för att passa i etuiet
  • Samtalsljud i bara ett öra
  • Ganska klen batteritid

Samsung Gear IconX (2018) – mycket bättre än generation ett, men inte helt framme

Första generationens IconX var habila när det kom till ljudet, men batteritiden på bara någon timme med strömning var bedrövlig.

Det har Samsung definitivt fått fason på i generation två, som kan skylta med fem timmars batteri om du strömmar från mobilen och sju timmar om du spelar från det inbyggda lagringsutrymmet.

De sitter bra i öronen, men undertecknad blev aldrig riktigt vän med dem. De verkar ha en ganska liten ”sweet spot”, det vill säga där du känner att de sitter perfekt och att ljudet är så bra som det bara kan, men passform är självklart individuellt.

Samsung Gear IconX (2018)

Ljudet är fint balanserat, och är användbart både med baspunch och detaljer. Den saknar kanske av den snärt och luftighet som Sonys och B&O:s alternativ har, men det är inte illa.

De överaccentuerar kanske lite i toppen, särskilt S-ljud framstår snabbt som lite för skarpa. Det kan göra Gear IconX lite jobbiga att lyssna på under en längre tid, men det beror lite på vilken musik du lyssnar på. På låtar som inte är så ljust mixade kan de nämligen låta väldigt bra.

Lurarna har små touchpaneler på utsidan. De fungerar relativt bra, likadant på båda lurarna, och touchstyrningen gör i alla fall att du slipper trycka in dem ännu längre i öronen varje gång du vill ge ett kommando. Samtidigt sker det fort missförstånd, så det händer att du måste ge kommandona flera gånger för att komma dit du vill.

Samsung-lurarna är i övrigt bra för samtal, och de har dessutom låg fördröjning på video jämfört med många av konkurrenterna. Det är bra, men passform- och ljudmässigt når de inte hela vägen upp.

Samsungs lurar får betyget 7,5/10.

Fördelar med Samsung Gear Iconx (2018):

  • Välbalanserat och relativt fylligt ljud
  • Bra batteritid
  • Möjlighet att lagra låtar lokalt i lurarna
  • Touchpanelerna ger enkel manövrering
  • Stabil anslutning
  • Kort fördröjning vid videouppspelning

Saker att fundera över:

  • Ljudet är inte bäst i klassen
  • Sitter inte jättebra i öronen
  • Något ljusa i toppen vid enstaka tillfällen

Jaybird Run – väldigt diskreta, men ganska trist ljud

Jaybird Run

Run är Jaybirds första försök till helt trådlösa hörlurar, men de lyckas dessvärre inte imponera. Ljudet är till att börja med ganska medelmåttigt, med vad som framstår som ett slags slöjor mellan dig och rösten i andra änden. De har förvisso mycket bas att erbjuda, så de är inte helt värdelösa vid träning, men basen saknar lite precision och snärt i slagen.

De sitter emellertid relativt bra på plats i öronen, men utformningen gör att de har lätt att glida ut om du till exempel gäspar eller tuggar.

Till en början hade vi stora problem med bluetooth-anslutningen mellan de två lurarna, men Jaybird har i efterhand upplyst oss om att det var något fel med den uppsättning som vi fick skickade till oss, och vi har inte upplevt detta problem med ersättningslurarna vi fick. Vi har därför höjt betyget en halv grad från det vi gav till en början.

Batteritiden är också okej, med fyra timmar på en laddning, förutom två extra laddningar i etuiet.

Jaybird Run

Samtalskvaliteten är också bra, i alla fall vad gäller mikrofonen i Jaybird Run. Motparten rapporterade att han hörde mig bra, samtidigt som bruset från de stökiga stadsgatorna dämpades på ett bra sätt.

Undetecknad är emellertid inget fan av att pluggarna automatiskt släpper igenom omgivningens ljud när du pratar i telefon, och hade gärna önskat att det fanns möjlighet att stänga av den funktionen. Det är också störande att bara får telefonsamtal i ett öra – ge mig då åtminstone monoljud i båda öronen.

Lurarna har knappar på utsidan av var och en av lurarna, men de är bara tryckbara i nedre halvan, vilket är lite irriterande i början. Knappar i stället för touchpaneler gör också att du lätt slutar med att trycka in pluggarna i öronen, men det är ändå bättre än ingenting.

Jaybird Run har också en prisnivå som signalerar att detta är en premiumprodukt, med ett pris på runt 2 000 kronor. För detta levererar de rätt och slätt inte tillräckligt bra ljud.

Jaybirds lurar får betyget 6,5/10.

Fördelar med Jaybird Run:

  • Diskreta i utformningen, sitter bra i öronen
  • Bra batteritid
  • Bra kvalitet på mikrofon och brusreduktion under samtalet
  • Bra med bas att erbjuda

Saker att fundera över:

  • Klumpigt etui som öppnar sig i fickan
  • Knapparna är lite knepiga att manövrera
  • Bara monoljud vid samtal
  • Inte särskilt imponerande ljudkvalitet

Bragi The Headphone – tunt ljud, bra passform, diskret design

Bragi The Headphone

De pretentiöst namngivna Bragi The Headphone är försök nummer två från kickstarter-fenomenet som samlade in enormt mycket pengar till första produkten The Dash. Den här gången har de släppt sensorerna och extrafunktionerna, och resultatet är ett par som fokuserar enbart på basfunktionerna ljud, passform och batteritid.

Medan The Dash drogs med en väldigt instabil blutooth-anslutning, har vi inte upplevt några problem med The Headphone. Tillskillnad från de andra uppsättningarna vi har provat har de här inte några extra batterier i etuiet, men de har i gengäld den bästa batteritiden om man tittar på själva hörlurarna, med sex timmar.

Utformningen är diskret och fin, och de sitter bra i öronen, även om vi tycker att tre uppsättningar öronpluppar var i det snålaste laget. En marginalanteckning är att jag vanligtvis väljer silikonpluppar, men här upplevde jag i stället att det var skumplupparna som satt bäst.

Bragi The Headphone

Det följer med två par silikonpluppar och ett par skumpluppar, och de är alla något mindre än vad vi har blivit vana vid från andra produkter i samma kategori. Har du väldigt stora öronöppningar kan det hända att du får kämpa med att få dem att passa.

Musiken styr man med hjälp av några väldigt små knappar på den högra luren, som fungerar ungefär som fjärrkontrollerna hos andra hörlurar i dag – två tryck för att hoppa fram, tre för att hoppa tillbaka och så vidare.

Utmaningen är så klart att du har hörlurarna i örat när du trycker, vilket ju leder till att du bara trycker dem extra långt in i örat, vilket kan vara obekvämt.

Ljudet är dessutom lite för fint och vackert, i vår mening. De är tillräckligt välupplösta, men så fort du kommer upp en bit i volym framstår de väldigt snabbt som skärande och jobbiga att lyssna på. Samtidigt är också basen nästan helt frånvarande, vilket gör dem rent av lite tråkiga att lyssna på om det du föredrar är energisk EDM, R&B eller pop med mycket bas i botten.

Bragi The Headphone hade kunnat vara allt vi önskar oss av ett par trådlösa hörlurar, men ljudet är för svagt och avsaknaden av batteri i etuiet är dessvärre ett minus i det här sammanhanget.

Bragis lurar får betyget 6,5/10.

Fördelar med Bragi The Headphone:

  • Diskret design
  • Sitter kvar på plats, behagliga att ha på sig
  • Stabil Bluetooth-anslutning
  • Smart funktion som låter dig höra omgivningen

Saker att fundera över:

  • Väldigt selektiv i musiken – mycket låter skarpt och jobbigt
  • Lite bas
  • Inget batteri i etuiet
  • Dålig pratkvalitet
  • Följer med väldigt få pluppar
  • Ganska känsliga för vind

Testet är genomfört och först publicerat av tekniksajten Tek.no.

ANNONS

COMPUTERSALG

Apple AirPods (3rd Generation) Wireless In-ear med MagSafe trådlöst laddningsetui - 2021

2 172 kr

HIFI KLUBBEN

Marshall Major IV Wireless On-ear Headset

879 kr

INET

Jabra Elite 10 True Wireless In-ear

2 290 kr

AV-CABLES.SE

Bose QuietComfort 45 Wireless Over-ear Headset

2 849 kr

WEBHALLEN

Sony WH-1000XM4 Wireless Over-ear Headset

2 840 kr

POWER

Sennheiser Momentum True 3 Wireless In Ear

1 990 kr

WEBHALLEN

JBL Tune 230NC TWS Wireless

990 kr

ELEKTRONIKSPECIALISTEN.SE

Bose QuietComfort SE Wireless Over Ear

2 755 kr

KOMPLETT.SE

Audeze Maxwell for PC/PS4/PS5 Wireless Over-ear Headset

3 690 kr

COMPUTERSALG

Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022

3 037 kr

INET

Sennheiser Momentum True Wireless 4 In Ear

3 490 kr

WEBHALLEN

Sennheiser CX Plus True Wireless In-ear

990 kr

WEBHALLEN

Sony WH-XB910N Wireless Over-ear Headset

1 447 kr

NETONNET

Sennheiser Momentum 4 Wireless Over-ear

2 790 kr

INET

SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless Over Ear

3 333 kr

COMPUTERSALG

SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless Over Ear

1 931 kr

SCANDINAVIAN PHOTO

Sony WH-1000XM5 Wireless Over-ear Headset

3 779 kr

SCANDINAVIAN PHOTO

Apple AirPods (2nd Generation) Wireless In-ear med Lightning Laddningsetui

1 390 kr

TEKNIKDELAR

Samsung Galaxy Buds 2 Pro SM-R510N Wireless In-ear

1 829 kr

COMPUTERSALG

Apple AirPods Max Wireless Over-ear Headset

6 640 kr

TEKNIKDELAR

Samsung Galaxy Buds FE

849 kr

MFIVE

Apple AirPods (3rd Generation) Wireless In-ear med Lightning laddningsetui - 2022

2 099 kr

COMPUTERSALG

Bose QuietComfort Ultra Headphones Wireless Over-ear

4 393 kr

COMPUTERSALG

Jabra Elite 4 Active True Wireless In-ear

1 037 kr

PROSHOP

Sony WF-1000XM5 Wireless In-ear

2 876 kr

TEKNIKDELAR

Samsung Galaxy Buds 2 SM-R177 Wireless In-ear

1 114 kr

KOMPLETT.SE

Sony WF-C500 Wireless In-ear

590 kr

COMPUTERSALG

Jabra Elite 8 Active Wireless In-ear

2 255 kr

CDON

Apple AirPods Pro (2nd Generation) 2023 USB‑C

2 784 kr

I samarbete med

Prisjakt.nu