Apple Watch

Nya Apple Watch 4 kan ta ditt EKG

Presenterade ny klocka med extra koll på hjärtat

Av: 

Peter Pettersson

Apple Watch Series 4 håller koll på hjärtat.
Apple Watch Series 4 håller koll på hjärtat.

TEKNIK

Nu kan Apples Watch smarta klocka ta sig EKG på 30 sekunder. De nya klockorna får större skärmar och blir snabbare. De ska klara både 4G och hålla reda på om bäraren faller.

CUPERTINO Apple har lite i skymundan blivit världens största klocktillverkare och Apple Watch är världens mest sålda klocka.

– Vi har omdefinierat vad en klocka kan vara, säger Apples VD Tim Cook. Apple Watch Series 4 (Här hittar du bäst pris på Apple Watch Series 4) som kommer till Sverige nästa vecka ska finnas i två storlekar, 44 millimeters skärm och 40 millimeters. De har fått ett helt nytt gränssnitt, med plats för ännu mer information på skärmen. Den digitala kronan har gjorts med haptik så att man känner när man vrider mellan olika funktioner.

Dessutom används kronan som en av ändarna för att kunna ta bärarens EKG med klockan. Den nya baksidan är en blandning av keramik och glas och har vid sidan om pulsmätaren och ena delen av EKG-funktionen. Genom att sätta pekfingret på andra handen på kronan kan klockan sedan ta ett EKG.

Funktionen har godkänts för användning av den amerikanska motsvarigheten till Socialstyrelsen, Food And Drug Administration, FDA. Motorn är en S4 processor som är en 64-bitars tvåkärnig processor som ska vara två gånger snabbare än den i förra årets modell.

Då säljs Apple Watch i Sverige

Klockan har också fått bättre accelerometer och gyro. Det möjliggör en falldetektor som märker om bäraren faller. Om du inte stänger av larmfunktionen efter fallet larmar klockan räddningstjänsten automatiskt. Redan i dag varnar klockan för onormalt hög hjärtfrekvens. Den nya varnar även för låg hjärtverksamhet och förmaksflimmer, oregelbunden hjärtrytm. EKG-mätningarna lagras i klockan och kan sparas som pdf i mobilen för att sedan vid behov lämnas till en läkare.

Batteritid blir oförändrat 18 timmar. Men tiden man kan ha träningsfunktionen påslagen ökas till sex timmar.

De nya klockorna börjar säljas nästa fredag i Sverige och kommer att kosta 5 995 kronor med eSIM och 4G-funktion och 4 795 kronor utan. Endast mobiloperatören Tre erbjuder i dag stöd för eSIM.

Klockan presenterades samtidigt som Apple presenterade sina nya iPhone-modeller på Apples nya huvudkontor i Cupertino i Silicon Valley.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu sjunker priset på Apple Watch Series 3 - Hitta det bästa priset här

Prisjakt

Publisert:

LÄS VIDARE

Apple presenterade nya iPhone X

ÄMNEN I ARTIKELN

Apple Watch

Iphone

Cupertino

Apple