Iphone Xs är riktigt bra – men priset är absurt

Test: Apples nya Iphone Xs

Av: Niklas Plikk

Publicerad:
Uppdaterad:
Test av nya Iphone Xs.
Foto: Niklas Plikk / Tek.no
Test av nya Iphone Xs.

Precis så bra som förväntat, imponerande kamera, men obarmhärtigt dyr.

Det blir domen för nya Iphone Xs.

Ända sedan Apple släppte sin första mobiltelefon för elva år sedan har de följt en förutsägbar och enkel lanseringsplan – fram till nu.

Den vanliga ordningen brukar vara att Apple den första året släpper en ny modell, för att nästa släppa en raffinerad upplaga, med suffixet S.

Förra året överraskade företaget dock med sin Iphone 8 samt Iphone X, i stället för att släppa en förväntad 7s.

Efter förra årets jättekliv blev nästa steg föga förvånande lite mer försiktigt, med en uppdaterad Iphone X. Allt ska vara bättre, samtidigt som väldigt lite är förändrat, precis som man kan vänta sig med en så kallad s-uppdatering.

Foto: Niklas Plikk / Tek.no
Den nya guldfärgen på Iphone Xs är skinande blank.

Fortfarande läcker, nu också i guld

Årets nya Iphone Xs kommer i tre olika färger, varav två ser exakt ut som fjolårets svarta och vita variant av Iphone X. Tek.no:s testexemplar är emellertid i den nya guldfärgen som Apple har lanserat, och till skillnad från tidigare guldmodeller av Iphone är den inte direkt subtil.

När tidigare Iphone-modeller har haft ramar i aluminium har Iphone Xs en stålram, vilket medför att du inte längre får den matta finish som aluminiumramarna erbjöd, utan en blankpolerad, gnistrande yta. I kombination med guldfärgen får du en mobil som ropar lite mer efter uppmärksamhet än de andra färgvarianterna.

Med tanke på att Apples nya Iphone-modeller är bland marknadens absolut dyraste telefoner, passar guldramen förvisso ganska bra.

Foto: Niklas Plikk / Tek.no
Iphone Xs har nya färger att välja mellan.

Identisk på utsidan

Bortsett från en möjlig ny färg har Iphone Xs identisk design som Iphone X. OLED-skärmen breder fortfarande ut sig över hela framsidan, med bara ett par millimeter runna ramar på sidorna. Högst upp på mobilen finns fortfarande ett område som bryter in i skärmkanten, där ett gäng olika sensorer och en kamera är har placerats.

Testgruppen tycker att designen är läcker. Några säger att de stör sig på skärmavbrottet där uppe, eftersom skärmramen inte blir helt jämn, medan några inte stör sig på det alls.

Foto: Niklas Plikk / Tek.no
En detalj med Iphone Xs somliga stör sig på, men som man vänjer sig vid ganska snabbt.

Skärmen är annars vacker att se på, med både bra ljusstyrka och insynsvinkel, tack vare OLED-panelen. Med en upplösning på 2436 x 1125 pixlar är det frågan om en pixeltäthet på 458 ppi, vilket räcker för att Apple inte bara ska kalla det för Retina-upplösning, utan Super Retina. Bilden är sylvass, och du måste ta fram en lupp för att lyckas hitta spår av individuella pixlar.

Baksidan är fortfarande i glas och Iphone Xs kan laddas trådlöst via en laddplatta, precis som föregångaren.

Men även om Iphone Xs ser likadan ut som föregångaren, är det flera nya innovationer på insidan. Till att börja med den funktion som överraskade testgruppen mest: kameran.

Märkbart bättre kamera i Iphone Xs

På pappret ser kameran skrämmande lik ut den hos Iphone X. Det rör sig fortfarande om två kameror, båda med 12 megapixels upplösning, där den ena har det ”vanliga” vidvinkelobjektivet med en bländaröppning på f/1,8, medan den andra har ett teleobjektiv med en bländaröppning på f/2,8.

Båda två är utrustade med optisk bildstabilisering, som gör det lättare att ta skarpa bilder och filma jämna videor.

Apple har emellertid gjort en hel del nya saker bakom kulisserna, vilket presenterades först på lanseringsfesten. Nu blir det lite väl tekniskt, men håll ut:

Rent fysiskt har bildsensorn i vidvinkelskameran blivit snäppet större, 1.4 µm, jämfört med 1.22 µm hos föregångaren. Men det har också skett stora saker på programvarufronten, som en direkt konsekvens av företagets nya A12-processor.

Foto: Niklas Plikk / Tek.no
Foto taget med Iphone Xs kamera.

Den nya processorn ska vara tätare sammankopplad med kamerans prestanda – både under själva fotograferingen, men också under efterbehandlingen. Precis som Google och andra mobilproducenter handlar en stor del av kampen om den bästa kameran numer om programvaruförbättringar, och inte bara större bildsensorer och bättre objektiv.

Apple använder därför sin ”Neural Engine” för att förbättra ansiktsigenkänning och bildsegmentering. Detta gör att kameran, utan att du behöver tänka på det, är duktigare på att förstå vilken del av fotografiet som är ett ansikte, och vad som utgör bakgrunden.

Den kan dessutom justera enskilda delar av bilden, som att ta bort röda ögon, ljusa upp extra mörka partier, och låter dig stegvis justera hur oskarp bakgrunden ska vara. Detta spelar också in på det som Apple kallar för ”Smart HDR”, som ska vara snabbare och mer naturtrogen än tidigare HDR-bilder.

Så, vad innebär allt detta i praktiken?

Överraskande mycket, visar det sig. Testgruppen tog ett antal bilder med fjolårets Iphone X och årets Iphone Xs sida vid sida, och skillnaden var tydlig mellan de två modellerna.

Här är det inte bara en enskild sak som Iphone Xs gör bättre, till exempel att mörka bilder blir ljusare, utan en handfull små justeringar som den löser bättre än föregångaren.

Överlag ljusar Iphone Xs-kameran upp mörka partier i bilder bättre än föregångaren, vilket blir extra tydligt på bilder med mycket motljus.

Foto: Tek.no
Här är bilder tagna under goda ljusförhållanden. Även om de ser ganska lika ut vid första anblick, ser man att Iphone Xs gör bättre ifrån sig på mörka detaljer.

Det verkar som att den tar en större mängd ”hjälpbilder” är föregångaren på porträttbilder, då bakgrunder behåller fler färger snarare än att försvinna av för hög exponering.

Även i mörker har den blivit märkbart bättre. Troligen delvis tack vare den nya bildsensorn som är pyttelite större, men det beror också på den smarta bildbehandlingen som Iphone Xs gör.

Men ändå, är det becksvart ute är det fortfarande inga andra mobiler som klarar sig så bra som Huawei P20 Pro, med sin dedikerade nattinställning.

Snygga porträttbilder

Porträttinställningen var redan bra hos Iphone X, men hos Iphone Xs har den blivit snäppet vassare. För det första har vi fått en ny funktion att leka med, i form av att du kan justera ”bokeh”-effekten, det vill säga hur oskarp bakgrunden är, stegvis.

Samsung har haft detta på flera tidigare modeller, men testgruppen vill påstå att Apples implementering är snäppet bättre att använda. Själva effekten blir också bättre eftersom Iphone Xs nu är ännu bättre på att skilja ut ansiktet från bakgrunden.

Jämfört med föregångaren tar den i princip bättre porträttbilder varenda gång. Vid testet lyckades den genomgående att bevara bakgrundsfärgerna bättre, till testgruppens stora förvåning.

1 av 3 | Foto: Niklas Plikk / Tek.no
Iphone Xs bevarar betydligt fler färger än sin föregångare.

För skojs skull tog de en jämförelsebild med Iphone X, Iphone Xs och en fullstor systemkamera, Canon 5D, med Canons 100 millimeters f/2,8 makroobjektiv med bländaren på f/4. Den sistnämnda kameran sattes på Auto för att göra jämförelsen lite mer rättvis och inga färger har heller justerats.

På resultatet ovan kan du se hur hårt Iphone Xs jobbar för att få fram färgerna på himlen, som blev utmattade på Iphone X och automatinställningen på systemkameran.

För all del, Canon 5D tar naturligtvis bättre bilder om du lägger in en minimal insats, men automatiken i mobilkameror blir gradvis mer och mer imponerande.

Snabbare respons med Iphone Xs

Apple Iphone Xs känns genomgående otroligt snabb och ”snappy” vid användning. Detta beror delvis på den uppgraderade processorn, A12, som vi alltid upplever i nya mobiler. För med en ny och uppgraderad maskinvara är det helt naturligt att saker och ting går snäppet snabbare än innan.

Men Iphone X har även fått en ny och mer responsiv skärm. Den visar fortfarande bara 60 bilder i sekunden, precis som förr, men nu kollar den 120 gånger i sekunden om ett skrämtryck har registrerats. Medan det tidigare var ett 1:1-förhållande mellan beröringsresponsen och bildfrekvensen, känner den nu dubbelt så ofta efter beröring som den visar en ny bild.

Foto: Niklas Plikk / Tek.no
Skärmen på Iphone Xs känner av beröring något snabbare än föregångaren, vilket ger en förhöjd upplevelse.

Det gör att animationer kan börja en bråkdel tidigare än förr, som på ett helt subtilt sätt gör att mobilen känns snäppet mer responsiv. Den kvickare beröringssensorn ger mobilen lite bättre tid vad gäller att svara på din beröring, men själva animationerna på skärmen går fortfarande på 60 bilder i sekunden.

Märks det av väldigt tydligt? Nej. Men är det häftigt? Absolut!

För det här är bara ett av många små grepp som Apple använder sig av för att få mobilen att kännas snabb och responsiv, och det är i detaljerna allt ligger.

Batteritiden hos Iphone Xs är för övrigt i nivå med föregångaren Iphone X. Den håller en dag vid tung användning och ännu längre vid lite mer försiktigt, normalt bruk. Kanske upp till två dagar om du är väldigt sparsam. Är du ute efter maximal batteritid tjänar du ändå på att satsa på storebrorsan Iphone Xs Max, som har ett större batteri och därmed också håller längre.

Slutsats – Iphone Xs

Apple Iphone Xs är en toppenbra mobil, det råder det ingen tvekan om. Med en blank metallram och glas både fram och bak, tunna ramar och en solid vikt, känns den stadig och exklusiv vid användning. Skärmen har fått en liten uppgradering sedan fjolårets modell, prestandan är förbättrad och kameran tar ännu bättre bilder än den fysiskt identiska föregångaren.

Det är rätt och slätt den bästa Iphone-modellen som Apple har att erbjuda i den här storleken. Ändå är det intemycket nytt här jämfört med föregångaren. ”Allt” är kanske bättre, men bara lite. Och det är ungefär vad man hade väntat sig av årets modell, eftersom det är precis i traditionell Apple-anda.

De släpper något stort året innan, och gör det snäppet bättre året efter. Och 2018 är Apples s-år, då saker har blivit lite bättre.

Foto: Niklas Plikk / Tek.no
Iphone Xs är bra men kostar.

Om du redan har en Iphone X är det över huvud taget ingen mening med att byta ut den mot årets modell – det finns inte tillräckligt nya saker för att försvara ett sådant köp. Du kan överväga en Iphone Xs Max om du vill ha en större mobil, men även det är ganska extravagant.

Har du däremot en annan Iphone, antingen Iphone 7 eller Iphone SE, har du mycket nytt att hämta här.

Förvisso inte så mycket mer än du hade fått med en Iphone X, men det är också anledningen till att Apple har slutat att sälja den.

Den allra största nackdelen med Iphone Xs är utan tvekan priset. Apples Iphones har nått astronomiska prisnivåer. För även om man kan säga att Iphone Xs kostar från 12 795 kronor, gäller det bara modellen med 64 GB inbyggt utrymme. Det blir snabbt fullt, och om du ändå ska spendera så mycket pengar på en mobil borde du bita i det sura äpplet och ta modellen med 256 GB utrymme.

Det handlar om väldigt mycket pengar. Så pass mycket pengar att Tek.no inte sätter sin rekommendationsstämpel på modellen – priset är rätt och slätt för högt.

Men ändå – det är en fantastisk mobiltelefon. Den hade bara kunnat vara lite billigare. Iphone Xs får 9 av 10 möjliga av testpanelen.

Testet publicerades först på tekniksajten Tek.no.

Iphone Xs – 6 frågor och svar:

 1. Är Iphone Xs vattentät? Ja. Uppfyller kraven för klass IP68 i enlighet med IEC-standard 60529 (maxdjup 2 meter i upp till 30 minuter)

 2. Vilka färger finns Iphone Xs i? Guld, rymdgrå och silver

 3. Vad kostar Iphone Xs? Pris kan du se här!

 4. Hur stor är Iphone Xs? Bredd: 70,9 mm Höjd: 143,6 mm Djup: 7,7 mm

 5. Hur stor är Iphone Xs Max? Bredd: 77,4 mm Höjd: 157,5 mm Djup: 7,7 mm

 6. Ska man köpa Iphone Xs vs Iphone Xs Max? Det beror på hur mycket och vad du ska använda den till. Max har bättre batteritid, men är otympligare och dyrare.

Fördelar med Iphone Xs:

 • Fantastisk skärm

 • Bra kamera som bara fungerar

 • Stabil och bra programvara

 • FaceID fungerar ännu bättre än tidigare

 • Stadigt byggd

 • Vatten- och dammtät

 • Kan fås med enormt lagringsutrymme

Saker att fundera över:

 • Svinaktigt dyr

 • Saknar hörlursingång (och ingen adapter följer med)

Publicerad:

LÄS VIDARE