Bättre flyt på sjön

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-09

Test – 10 uppblåsbara räddningsvästar

En räddningsväst är inte bara smidigare att bära, den har också bättre flytkraft jämfört med en vanlig flytväst. När västen hamnar under vattenytan aktiveras en utlösare och en patron innehållande koldioxid (CO²) blåser upp räddningvästen. Smartson har testat tio modeller i prisklassen 900 till 2 000 kronor.

Hur den bärs och fungerar

Västen vilar kring nacken som en krage. Den sitter stadigt med hjälp av en sele runt midja och rygg. Selen kan dessutom vara förstärkt och utrustad med en ögla i metall som gör det möjligt att säkra sig ombord på båten. Alla modeller i testet utom en har automatisk uppblåsning. Samtliga västar kan också utlösa patronen via dragsnöre, samt blåsa upp västen manuellt via ett pipmunstycke.

Skillnader i modeller

Vanligast är en väst som blåses upp automatiskt vid kontakt med vatten med hjälp av en gaspatron som har standardstorleken 33 gram CO². Watski ISO Racer Plus har en större patron på 38 gram CO² i kombination med att dess flytkraft är större än övriga. Fladen 857 är unik i testet eftersom den inte blåses upp automatiskt utan med hjälp av manuellt dragsnöre. I testet uppvisar samtliga modeller goda resultat i uppblåsningsmomentet.

Flytelementet som även kan benämnas luftkammare, krage eller lunga kan antingen vara integrerat med fodralet eller vara en separat enhet som ligger ihopvikt och hålls på plats med endast några fästpunkter i fodralet. De med integrerad lösning upplevs vara enklare att vika ihop.

Tre av de testade västarna är utrustade med säkerhetssele; Watski Iso Racer Plus, Plastimo XM Quickfit och Regatta Sportsafe. Det innebär att remmarna är förstärkta och att midjeremmen har en metallring där en säkerhetslina kan hakas fast. Dessutom är spännet i metall för att klara påfrestningar från säkerhetslinan.

Håll koll på västen

Det är viktigt att västen är i gott skick för att den skall kunna fungera korrekt i en nödsituation. Inför varje säsong bör västen blåsas upp manuellt för att kontrollera flytförmåga och täthet. Dessutom skall sele, dragsnöre, utlösare och gaspatron inspekteras. Med varje väst följer en manual som beskriver delarna och hur de inspekteras med så kallad självkontroll eller via service hos återförsäljaren. Kontrollera att din vikt och mått överensstämmer med tillverkarens rekommendationer för användning.

Stefan Höglund
Smartson.se

Följ ämnen i artikeln