Här är bästa 3d-köpen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Aftonbladets prylexpert ger sina bästa tips

3d-tv är hetast just nu i tv-branschen.

Alla tillverkare är på banan och slåss om kunderna.

Aftonbladets expert tipsar om de bästa köpen just nu.

En del i tv-branschen hävdar att 3d-tv är lika stort som när de första platta tv-apparaterna dök upp. Andra vi talar med är mera tveksamma till att 3D-tv verkligen kan bli så stort som många hoppas. Men helt klart är det årets trend bland tv-tillverkarna.

På Europas största prylmässa, Ifa i Berlin, var 3d-tv det stora dragplåstret. Och 3d-tv är en upplevelse. Film är givetvis kul, men jag tycker nog själv att både naturprogram och sport smäller ännu högre i 3d.

De första 3d-apparaterna dök upp redan i våras. Panasonic och Lg var snabba med att få fram dem och de följdes av Samsung och senare under sommaren också av Sony och tv-jätten Philips. Men i och med årets Ifa-mässa har även Toshiba, Sharp, Grundig och Loewe klivit ombord på 3d-tåget.

Priserna är inte fullt så skrämmande som en del trodde från början. Det går att få en 42-tums 3d-tv för runt 17 000 kronor.

Glasögon behövs

Sedan får man räkna med att betala någon tusenlapp för de 3d-glasögon som fortfarande behövs för att kunna se 3d på tv. Precis som på bio så måste man ha glasögonen på näsan. Utan dem blir bilden bara suddig. Men med får man en häftig 3d-upplevelse.

Till skillnad mot bioglasögonen som är rätt enkla konstruktioner har de glasögonen man använder till 3d-tv så kallade aktiva slutare. De sitter små batterier i glasögonen som driver slutare som man kan likna vid persienner som öppnas och stängs för att tillsammans med tv-skärmen skapa 3d-effekterna.

Just glasögonen är kanske ett av de stora problemen med 3d-tv. Det är låg ”cosy-effekt” i tv-soffan om båda måste bära tv-glasögon…

Dessutom är priset högt om man ska ha flera par. De flesta fungerar dessutom bara på den egna tillverkarens skärmar. Så man kan kanske inte ta med sig sina egna hem till kompisen. Fast det kommer universalglasögon. Amerikanska Xpand visade upp en modell på Ifa-mässan som kommer att kosta dryga tusenlappen och som fungerar på de stora märkenas 3d-apparater.

3d-tv utan glasögon finns redan i dag. Men för en 56-tums 3d-tv från Philips Dimenco som inte kräver glasögon får man i dag punga ut med runt 400 000 kronor! Dimenco, som består av avhoppade ingenjörer från Philips, använder en modern version av så kallade lentrikulära linser där perspektivet förändras när man tittar på bilden från olika håll. Ungefär som de billiga 3d-vykort man fortfarande kan köpa på turistfällor världen över.

Det fungerar, men bilden är ganska grovkornig och inte lika häftig som 3d med glasögon. Ännu i vart fall.

På Ifa-mässan meddelade också japanska Toshiba att man kommer med en 3d-tv som inte behöver glasögon under oktober. Även den använder lentrikulära linser. Men i första rundan blir den tv:n rätt liten med dagens mått mätt. 21-tum lär vara den största under en tid framöver. Priset är än så länge inte offentliggjort.

Begränsat utbud av filmer

Även bortsett från glasögonen finns det andra problem med 3d-tv i dag. Det största är nog utbudet av film och program. Det finns ett dussintal filmer än så länge. Fler kommer. Men när det gäller nyproduktion handlar det än så länge om tre-fem per år. Inte mycket med andra ord.

Det går dock att med ganska goda resultat göra 3d-versioner av redan inspelade filmer. Tim Burtons ”Alice i underlandet” är en sådan. En film som fick för utsålda hus som 3d-film på svenska biografer i våras. Den filmades i 2d och gjorde om till 3d i ”post-production”. Men än så länge har de stora filmbolagen inte fått fart på konverteringen. Filmerna kommer på blu-rayskivor och kräver en ny blu-rayspelare som klarar så kallad hdmi 1.4.

Direktsänd sport i 3d

Direktsänd 3d finns i dag i Usa och i Storbritannien. Mest handlar det om sport. Amerikanska Espn och Discovery samt brittiska Sky sänder 3d sedan i våras. Med en stor parabol och en 3d/hd-box har det gått att se Premier League och en del vm-fotboll sedan man startade i april även i Sverige. Och första oktober drar Sky igång en 3d-kanal som kommer att sända film och sport. Storfilmer som ”Alice in underlandet”, ”Ice Age - Dawn of the Dinosaurs”, ”Harry Potter och halvblodsprinsen” och ”My Bloody Valentine” kommer att varvas med golf från Ryder Cup och Premier League-fotboll.

Några konkreta planer på direktsänd 3d-tv från de svenska satellit-, kabel- och markoperatörerna finns inte ännu. Teracom/Boxer ska i höst starta hdtv på riktigt för första gången. Så från dem kan man nog inte vänta sig något i 3d före 2015.

Ett av skälen till att det dröjer är att för klara inspelningarna krävs helt nya 3d-kameror som är mycket dyra i inköp. Men väljer man en 3d-tv från Samsung finns en inbyggd konvertering i tv:n. Då kan man genom att trycka på en knapp även simulera fram 3d-effekt när man ser på Rapport. Varför man skulle göra det är en helt annan fråga.

Filma i 3d

Något som säkert skulle ge extra skjuts åt försäljningen av 3d-tv är om man kunde spela in sina hemmavideo i 3d också. Det verkar det än så länge bara vara Panasonic som har tänkt på. De har tagit fram en 3d-videokamera för hemmabruk. Runt 15 000 får man ge för en sådan.

Och bara så det är sagt. 3d-tv fungerar utmärkt även för vanliga tv-sändningar och dvd och blu ray-filmer också.

Här är fakta och betyg på fem heta 3d-tv-modeller.

Följ ämnen i artikeln