Yoga girl om sitt liv från misär till imperium

Så blev Rachel Bråthén framgångsrika Yoga girl

Av: Jill Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tonåren var fyllda av festande och drama.
De 2,1 miljoner som följer Yoga girls liv i dag vet att så inte längre är fallet.
Nu släpper Rachel Bråthén en bok om sitt liv.

Två böcker, ett yogaimperium med 30 anställda i fyra länder och över två miljoner följare på Instagram senare, kan man säga att Rachel Bråthén Schoneveld gjort en helomvändning.

Som tonåring befann hon sig i ett djupt destruktivt beteende när hon till slut åkte till ett meditationscenter.

Det blev början på vändningen i hennes liv.

– Jag visste inte hur jag mådde när jag var tonåring. Jag körde bara på. Det var bara festande, pojkvänner och drama. Det var ingen bit av mig som kunde kliva ur och berätta hur jag verkligen mådde, säger Rachel Bråthén Schoneveld, som nu släpper en självbiografi om vägen till att bli Yogagirl.

Rachel Bråthén släpper boken ”To love and let go” om sitt liv.
Foto: FOTO: EMIL WESOLOWSKI
Rachel Bråthén släpper boken ”To love and let go” om sitt liv.

Yogan blev vändningen

Hon lämnade Sverige med tanken på att aldrig återvända.

Under djupa meditationer på ett center hittade hon tystnaden. Hon fick möjlighet att gå in i sig själv för att försöka reda ut den stora besvikelsen från hennes turbulenta barndom. En tidig morgon såg hon en kvinna som utövade yoga i ett rum på centret.

Där någonstans började hennes förvandling till det som senare skulle bli komma att bli Yoga girl.

I dag har hon över 2,1 miljoner följare på Instagram, driver ett yogaretreat på Aruba, har 30 anställda och reser jorden runt för att hålla klasser. Samtidigt säger hon nej till stora företag som vill ha henne som ansiktet utåt, för det är inte det hon vill vara och hon avskyr ordet influencer.

 • Hur viktigt har det varit för dig att lägga om din livsstil?

– Jag hade inget alternativ. Det spåret som jag var inne på var så psykiskt och emotionellt påfrestande och jag hade inga verktyg för att ta mig ur det här. Det var som att hitta livet på riktigt. Jag insåg att aldrig varit lycklig någon gång.

Foto: The Yoga girl foundation
Förhållandet till sin mamma stärktes när Rachel själv fick barn.

Att skriva ner sin uppväxt på papper beskriver hon som lika delar förläsande som läkande, men samtidigt väldigt tufft.

– Det svåraste av allt var att läsa in den på ljudbok, det var väldigt emotionellt. 

Det är en bok fylld av sorg, svek och av trassliga familjekonstellationer. Mamman och pappan skilde sig tidigt och träffade nya, skaffade barn, skiljde sig, träffade nya, skaffade barn, skiljde sig, och så höll det på. 

– Jag har investerat väldigt mycket i hur mina syskon mår, jag har åtta syskon och alla lever olika liv och alla gör olika saker.

Under många år var Rachel navet i familjen. Det var hon som tog hand om sina syskon när mamman inte mådde bra.

Barnet fick dem att samsas

Men I boken finns också ledtrådar till hur livet kan levas i stället. Hur saker kan ändras och hur gott kan komma ur allt. Hur vi alla kan förändra våra liv till det bättre.

Vändpunkten i relationen till sin mor var när hon födde sitt barn, Lea Luna, för tre år sedan.

– Vi har en jättebra relation i dag, konstigt nog. Min mamma reser hit jätteofta, kanske var tredje månad. Hon har blivit en ovärderlig person i familjen. Pappa också faktiskt. Jag har väl kommit till att acceptera att det var som det var, och det var väl kanske menat att det skulle vara så, säger hon.

För henne blev den första och kanske största vändpunkten i hennes liv flytten till Costa Rica.

– När jag började meditera och lägga om livet så kände jag mig ännu mer ensam för mina vänner fortsatte på samma spår som tidigare.

Så hon flyttade för gott.

 • Har du någonsin ångrat det?

– Aldrig.

Foto: Mikael Gustavsen
Laddar ...

Det här är Yoga girl

 • Namn: Rachel Bråthén Schoneveld

 • Ålder: 31

 • Familj: Dottern Lea Luna 2,5, maken Dennis Schoneveld och så hundarna Ringo, Ouila och Laika.

 • Bor: Oranjestad, Aruba i Karibien

 • Gör: Yogalärare, författare och entreprenör. Driver ett yogaimperium med 30 anställda i fyra olika länder. Har 2,1 miljoner följare på Instagram.

 • Aktuell: Har precis kommit ut med sin andra bok, ”To love and to let go”.

Så kan du skapa förändring och bättre hälsa

 • Terapi. Något som jag tycker är jätteviktigt om du mår dåligt är att gå i terapi. Jag menar, du kan dricka hur mycket gröna juicer som helst, yoga alla dagar i veckan och sätta dig på ett berg i Himalya och meditera, men du kommer ändå att må dåligt om du inte pratar om det. Jag brukar säga att yogan är ett verktyg, men den är inte allt, det krävs mer för att du ska må bra.

 • Rör på kroppen. Du behöver inte svettas som en galning i 90 minuter för att röra på dig. Gå en promenad eller prova yoga. Det viktigaste är att du rör på på dig inte hur du gör det.

 • Drick vatten. Det här är klyschigt, men ändå. Man ska inte underskatta hur viktigt det är att dricka jättemycket vatten för att spola ut det som är jobbigt i kroppen. Det är inte bara viktigt ur en fysisk synpunkt utan också emotionellt. 

 • Lägg till en hälsosam rutin varje dag. Gör något som du känner är enkelt. Kanske lägg till en grön juice varje dag, du behöver inte ändra om hela dieten direkt. Det kan vara att meditera fem minuter varje dag. Lägg till något positivt helt enkelt. 

 • Kramas. Speciellt om du inte mår bra. Det sägs ju att man behöver 19 kramar om dagen för att kunna må riktigt bra. Hitta någon som du känner dig trygg med och som det känns bra att krama. Kramar får oss att må jättemycket bättre.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM WELLNESS