Hur bra koordinationsförmåga har du?

Uppdaterad 2016-08-01 | Publicerad 2014-09-25

Så här gör du för att förbättra den

Brukade du rita en åtta på väggen och en cirkel på golvet när du var liten? Det kanske inte är lika enkelt idag. Se därför till att lägga in ett antal koordinationsövningar i din träning.

"Upp med höger ben och vänster arm och växla." Det kan låta hur enkelt som helst, men för många kan det vara en riktig utmaning. För att din kropp ska fungera optimalt behöver samspelet mellan nerv- och muskelsystemet dock vara vältränat. För precis som styrketräning, kondition och balans är även koordinationen en färskvara som ständigt behöver aktiveras.
Vill du ha fler träningsprogram – gratis? Kolla här

Träna hela tiden in nya rörelser

Varje gång du gör en rörelse så aktiveras ditt nerv- och muskelsystem, men när kroppen väl har lärt sig rörelsen stannar utvecklingen av koordinationen upp. Därför är det viktigt att du hela tiden tränar in nya rörelser. Se då till att underkroppen samarbetar med överkroppen och höger sida med vänster, och så vidare. Det samspelet styrs av hjärnan, som fungerar som en kopplingscentral.

Enkla vardagsgrejer

Börja med att lägga in ett antal koordinationsövningar i din träning. Du kan också testa enkla vardagsgrejer som att till exempel stå på ett ben när du borstar tänderna eller skriva sms med vänsterhanden om du normalt är högerhänt. Kasta även boll med barnen eller gör en kullerbytta då och då. Det är de små sakerna tillsammans som blir något stort och bra.

1. Superman

Gör såhär: Stå på alla fyra. Sträck ut motsatt arm och ben (gör det med motstånd som om du jobbar i vatten). Håll emot på tillbakavägen. Kryp ihop som en boll innan du byter sida för att utmana balansen och för att övningen ska bli mer dynamisk. Kom ihåg att inte sparka iväg armar och ben. Övningen ska vara kontrollerad.

Antal: 10 stycken på varje sida, ett varv. Gör gärna två varv till om det känns ok. Kom ihåg att det är först när du bryter dig loss från din bekvämlighetszon som det ger resultat.

Du tränar: Koordinationen, balansen, bålen och även lite rumpa och baksida lår

Foto: PRIVAT

2. Rygglyft

Gör såhär: Ligg på mage och sträck ut armarna framför kroppen. Tänk dig att du ska bli så lång som möjligt. Som om någon drar i dina armar åt ena hållet och dina ben åt det andra. Gör ett litet lyft med överkroppen, samtidigt som underkroppen och låt armar och ben pendla diagonalt.

Antal: Gör så många du orkar under 60 sekunder (räkna till 60) Kom ihåg att det är först när du bryter dig loss från din bekvämlighetszon som det ger resultat.

Du tränar: Koordination, rygg, baksida lår och rumpa, men även magen.

Foto: PRIVAT

3. Indianhoppet

Gör såhär: Gör ett litet utfallssteg bakåt och tar sats och gör sedan ett högt hopp. Om det blir för tungt, gå inte lika långt bakåt med benet. Ett annat alternativ är att göra indianhoppet som ett steg i rörelse. Då brukar det kallas för att ”hoppsa”. Om du inte vet hur det ser ut, fråga dina barn, de vet garanterat vad ett hoppsasteg är.

Antal: Gör 10 hopp på det ena benet och byt sedan. Gör gärna tio hopp till på varje ben om det känns ok. Kom ihåg att det är först när du bryter dig loss från din bekvämlighetszon som det ger resultat.
Du tränar: Koordination, balans, ben och explosivitet

Foto: PRIVAT
Få fler träningsprogram regelbundet som medlem

Shirin Djavidi

Följ ämnen i artikeln