Gå ner i vikt

Hur äter jag både nyttigt och billigt?

Av: 

Caroline Hougner

WELLOBE

Billigare mat är ofta också lite mindre hälsosam Här tipsar dietisten om hur du äter bra utan att betala dyrt för din mat

Billig mat är inte alltid hälsosam. Men det går att äta både nyttigt och billigt.
– Se upp för halvfabrikat och laga mat från grunden, tipsar Viktklubbs dietist Josefin Jonasson.

Funderar du på att storhandla inför helgen? Med lite planering går det att hitta billig mat som samtidigt  är nyttig. Billig mat är nämligen inte alltid nyttig. Ta blodpudding till exempel, den innehåller lika mycket socker som Coca cola. Korv är också billigt, men de flesta sorter innehåller mycket fett.
– För den som vill spara pengar och äta hälsosamt är det en bra idé att göra en veckomatsedel, menar dietisten Josefine Jonasson.

Planera i lugn och ro

Genom att i lugn och ro planera och sedan storhandla undviker du att gå i korvfällan en hungrig eftermiddag på Ica. Inte heller halvfabrikaten, ofta billiga men fulla av onyttigheter och tillsatser, är bra alternativ.
– Snabbmat kan också verka billigt, men det blir dyrt i längden, säger Josefine Jonasson.
Satsa istället på att laga själv. Gör inte mer mat än vad som behövs och tänk på portionsstorleken när du äter.

Handla efter säsong

– Om du redan har bra basvaror hemma behöver du inte spendera så mycket pengar på dina måltider, menar Josefine Jonasson.
Säsongens frukt och grönsaker är alltid billigast, satsa på dem när du handlar grönt. Och undvik småätandet mellan måltiderna, det är ofta både dyrt och onyttigt.

Korv

Kolla in kött- och fettprocenten på förpackningen innan du handlar korv. Den superbilliga falukorven innehåller oftast mest fett. Ju högre köttprocent desto bättre.

Pasta

Billigt och kolhydratrikt. Med rätt komplement är pasta en bra bas. Välj gärna fullkornspasta, även om den är något dyrare. Det mättar längre och innehåller fler nyttigheter.

Pannkaka

Lättlagat och billig men inte alldeles nyttigt. En pannkaksmiddag då och då är inte fel, men pankisarna bör kompletteras med fiberrika grönsaker och kanske en grovmacka för att mätta länge och ge kroppen det den behöver.

Omelett

Att göra en omelett är både gott och nyttigt. Dessutom är ägg en billig basvara och går att variera i oändlighet. Testa att göra med kalkon, fetaost eller en vegatarisk variant med säsongens grönsaker.

Köttfärs

Köp storpack, gärna mager nötfärs, och laga till en rejäl sats av något du gillar, frys in/lägg undan hälften innan ni sätter er för att äta. Exempel: kålpudding, lasagne, köttfärssås, köttbullar, pannbiff.

Färdigrätter

Är ofta billiga vid en första anblick, men vad får du för pengarna egentligen? Många färdigrätter och halvfabrikat är alltför kaloririka och innehåller många onödiga tillsatser.
 

Vill du ha fler tips på hur du ska äta bra? Kolla här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Gå ner i vikt

Kost

Sparande

Privatekonomi