Dietisten: 8 klassiska salladsmisstag

Publicerad 2016-08-17

Att äta sallad är inte nödvändigtvis nyttigt Läs varför här

Att äta sallad är nyttigt och får dig garanterat att gå ner i vikt. Eller? Nja, riktigt så enkelt är det inte, menar dietisten Josefine Jonasson. Här varnar hon för 8 vanliga misstag.

Med våren blir många av oss sugna på lite lättare mat. Så fort solen och värmen kommer drar vi ut på picknickfiltar och uteserveringar. Och vad passar då bättre än att köpa med sig en enkel sallad? Det är både enkelt, gott och lätt att ta med sig ut. Dessutom är det ju supernyttigt och hjälper garanterat till om man vill gå ner i vikt. Eller...?
– Visst är sallader smidiga på flera sätt, samtidigt ska man vara lite uppmärksam på vad som egentligen finns i, säger Josefine Jonasson, dietist på Viktklubb.

Var försiktig med ...
1) Stora mängder pasta. Undvik sallader där basen till största delen består av pasta. För är det mer pasta än grönsaker är det plötsligt en pastarätt – och det betyder fler kalorier.

2) Vitt, luftigt bröd. Ofta ingår en bit vitt bröd till salladen. Men finns det redan pasta, bulgur, matvete eller någon annan kolhydratkälla kan du lika gärna skippa det. Och finns det inte kan du alltid fråga efter ett grövre bröd som ger lite mer mättnad och näring.

3) Dressing. Vill du hålla koll på din vikt är det bättre att strunta i den feta dressingen helt eller åtminstone bara ta lite. Att dränka en sallad i massa onödiga kalorier är så synd.

4) Marinad. Ibland upptäcker man dessutom, tyvärr oftast när man är klar, att det flyter ett lager olja i botten av förpackningen. Och då har det förmodligen funnits en hel del olja i salladen också.
5) Ost. Visst kan det vara OK med lite ost. Men även om den är en bra proteinkälla är den också relativt fet- och energirik. Så se till att den verkligen fungerar som smaksättning och inte som enda proteinkälla.

6) För mycket sallad. Det är absolut inte fel om det är mycket salladsblad i din sallad – tvärtom. Det är både gott, energisnålt och ger volym. Men om det innebär att salladen består av väldigt lite kyckling till exempel, är risken att du inte blir mätt. Och blir du inte mätt är det lätt att du faller för något mindre nyttigt till eftermiddagsfikat.

7) Nötter. Nötter innehåller både proteiner och bra fetter, men är samtidigt väldigt energirika. En sallad kan därför lätt bli lite för energirik om det är för mycket nötter i.

8) Söta drycker. Precis som alltid bör du undvika att dricka dina kalorier. Så även om det ingår lättdryck eller läsk till din sallad är det ändå alltid tveklöst bäst att välja vatten.

... Men välj gärna det här
Så hur ska en riktigt bra sallad se ut då? Jo enligt Josefine Jonasson får den gärna bestå av lite grövre grönsaker som till exempel morötter, blomkål, broccoli eller vitkål.
– Även bönor och ärtor är bra för proteinets skull samt matvete, quinoa, råris och eventuellt lite frön för det där lilla extra. Det allra bästa är att det är så enkelt att göra en egen sallad hemma och ta med ut i parken eller till jobbet. Då bestämmer du själv exakt vad du vill ha i den, slipper köa på lunchen och kanske till och med hinner ta en skön promenad istället