Så påverkas du av att du snarkar

Uppdaterad 2016-12-06 | Publicerad 2016-09-21

"Stör omgivningen"

Snarkar du som en ångvält i sömnen?
Du är inte ensam. Men det finns hjälp att få.
– Snarkningar i sig är ingen sjukdom men det stör omgivningen. Har man däremot sömnapnésyndrom påverkas man av att man får dålig sömn och kan i förlängningen ha högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, säger Michael Lysdahl, överläkare och verksamhetschef på Aleris FysiologLab  i Stockholm.

De flesta av oss har någon gång snarkat i sömnen, åtminstone när man är förkyld. Men varför börjar man egentligen snarka och finns det någon hjälp? Vi frågade Michael Lysdahl, överläkare och verksamhetschef på Aleris FysiologLab Sömnkliniken i Stockholm.

– Man kan enkelt säga att det finns tre olika bakomliggande anledningar. Ärftlighet, ålder och övervikt.

Varför börjar man snarka?

– Konkret uppstår snarkningar bakom tungan vid gomseglet. Förklaringen till att överviktiga snarkar är att de har fett som lagras i vävnaden runt svalget och att det då blir trångt. Och när det blir trångt uppstår virvlar och det vibrerar. Sömnapné uppstår när ingen luft kommer igenom, då blir det ett andningsuppehåll som kan vara åtskilliga sekunder innan hjärnan väcker personen.

Behöver du gå ner i vikt? Bli medlem i Viktklubb här

På vilket sätt kan det vara ärftligt?

– Det är att man har ett kort svalg. Nästan alla smala personer som lider av sömnapnésyndrom eller snarkningar har en syster/bror eller förälder som snarkar.

Vad spelar åldern för roll?

– Allt blir lite slappare med åldern och det samma gäller här. För kvinnor är det vanligt att börja snarka efter klimakteriet.

Är det farligt att snarka?

– Nej, snarkning är inte farligt och stör inte heller den som snarkar, bara omgivningen.

Hur är det med sömnapnésyndrom?

– Det finns ingen risk att man kvävs i sömnen som en del tror men det sliter på kroppen. Eftersom din sömn blir rubbad så kan det i förlängningen leda till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Vad kan man göra om man snarkar, finns det någon hjälp?

– Ja absolut. Om man ”bara” lider av snarkningar eller har lindrig sömnapné kan man göra en rad saker hemma för att se om det blir bättre. Till exempel kan man börja med att försöka minska i vikt om man är överviktig och prova att sova med en näsvidgare. Om man har svårare problem bör man kontakta sin husläkare eller en sömnklinik för att få behandling.

Behöver du gå ner i vikt? Bli medlem i Viktklubb här