Bilinbrott för 300 miljoner – varje år

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2014-12-12

300 miljoner kronor. Så mycket kostar de tiotusentals bilinbrotten som sker varje år.

Nya tidens tjuvar stjäl både prylar och bildelar – men det finns sätt att skydda sig mot en rejäl förlust.

– De flesta bilinbrotten är organiserade på ett eller annat sätt, säger kriminalinspektör Lars Stervander.

Trots att antalet stölder ur fordon minskat stadigt de senaste åren anmäldes ifjol 52 145 stölder enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är 142 stycken om dagen. Nästan sex stycken i timmen – dygnet runt.

Men den klassiska bilstereo-stölden är ute. Nu fokuserar tjuvarna på bildelar, krockkuddar och backspeglar.

– Det gamla ”tillfället gör tjuven” gäller inte på samma sätt som tidigare. Det är en relativ liten del av de stölder som begås, nu är det organiserade ligor med vanetjuvar som håller på, berättar kriminalinspektör på Lars Stervander till Motorista.

– Det är stölder av delar som ska återanvändas i annat land, mest troligt Litauen som är centrum för Europas biltjuvsindustri.

Kräver ordentligt försäkringsskydd

Stölderna av bildelar kräver ofta kostsamma reparationer. Tidigare var det en fönsterruta. Nu är det ofta en hel instrumentpanel eller stora plåtreparationer, menar kriminalinspektören. Som bilägare är det svårt att skydda sig och de som drabbas får lita på sin försäkring.

– Stulna bildelar ersätts av bilens halvförsäkring som ersätter stöld ur och av bil, men för allt utöver biltillbehör krävs ofta en hemförsäkring. Ibland även en allriskförsäkring, säger Fredrik Kling, motorexpert på If som menar att bilinbrotten kostar mellan 250 och 300 miljoner varje år.

"Jag tror man slarvar mer i dag"

Den som får sin jacka stulen efter ett bilinbrott kan bli ersatt genom hemförsäkringen, men bara om man är på resande fot. Den som får bilen länsad när den står parkerad utanför hemmet ersätts inte. För det och för stöldbegärlig egendom som datorer och plånböcker kräv det att man tecknat en extra allrisk-försäkring.

– Förr i tiden pratades det väldigt mycket om man aldrig ska lämna saker i bilen, men det känns som man tappat den saken. Jag tror man slarvar lite mer i dag just eftersom stölderna inte är lika vanliga, säger Fredrik Kling.

"Det händer faktiskt att en del tjuvar grips"

Att skydda sig mot de klassiska bilinbrotten gör man enklast genom att tömma bilen, men nya tidens brott av organiserade ligor är desto svårare att förhindra. Lars Stervander råder bilägare att märka upp bildelar med smart-dna. Ett genomskinligt medel som penslas på och innehåller en unik kod som kan spåra delen till sin ursprungliga bil – och därmed binda tjuven till brottet.

– Det händer faktiskt att en del tjuvar grips, men då är det svårt att spåra gods för det inte är tillräckligt bra märkt eller förtecknat i polisanmälningarna.

Även Fredrik Kling på If rekommenderar kunderna att använda sig av smart-dna i kombination med en bilförsäkring som täcker stöld, hemförsäkring och en allriskförsäkring.

– DNA-märkning kan ha en avskräckande effekt för tjuven, men det gäller också att välja parkeringsplats med omsorg. Har man ett garage ska man parkera där, annars på upplysta ställen, aldrig lämna saker i bilen och se till att den är låst.