Annons

Är du inte försäkrad? Gör det här

Hjälp – är du inte försäkrad om olyckan skulle vara framme? Ingen panik, det är inte för sent att se över ditt försäkringsskydd.
Trygg-Hansas expert svarar på dina frågor.

Många känner av det ekonomiska läget när det är dyrare att bo och ännu dyrare att leva. Du är inte den enda som ser över sin privatekonomi just nu. Kanske funderar du över hur det skulle gå om du dessutom blev sjuk eller råkade ut för en olycka, har du ett ekonomiskt skydd för det?

– Det är inte för sent att teckna en försäkring trots att du är mitt i livet. Och det är inte heller krångligt, säger Lisa Halvorsen som är expert på personförsäkringar på Trygg-Hansa.

Här svarar hon på dina frågor om sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Lisa Halvorsen.

När bör jag teckna en försäkring? 

– Det är alltid läge att ta en titt på hur man är försäkrad. Men ett vanligt och bra tillfälle att se över sina försäkringar är när du har eller ska bilda familj, eller när du flyttar ihop med någon. Försäkringen fungerar som ett skyddsnät för både dig och din familj om du skulle bli sjuk till exempel.

Varför behöver jag en sjuk- och olycksfallsförsäkring?

– Om du arbetar har du förmodligen någon form av försäkring via din arbetsgivare eller facket. Hur starkt det skyddet är kan variera. Men ibland gäller de bara under arbetstid och i regel bara vid olycksfall. Med en privat sjuk- och olycksfallsförsäkring är du skyddad dygnet runt och även vid sjukdom.

Vad ingår i försäkringen?

– Bland annat kan du få en stor utbetalning på upp till 120 000 kronor direkt när du får vissa allvarliga diagnoser, som cancer och MS. Dessutom kan sjukhusvistelse eller sjukskrivning längre än 30 dagar i sträck också ge dig ekonomiska tillskott från försäkringen. Om sjukdomen eller skadan leder till att du inte kan jobba lika mycket kan du få ersättning för det med, liksom för rehabilitering eller kristerapi. Det här är en stor trygghet för både dig och familjen.

Hur går jag tillväga (och är det krångligt)? 

– Är du mellan 18 och 56 år kan du teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Du går in på trygghansa.se där du får svara på några frågor. Därefter fyller du i en hälsodeklaration med några basfrågor om din medicinska hälsa.

– Det kan ibland krävas några följdfrågor men det är inget krångligt och tar inte heller lång tid. Det enda du behöver tänka på är att svara sanningsenligt. Slutligen väljer du ett försäkringsbelopp. Det påverkar två saker – vilken ersättning du kan få samt priset på försäkringen. När du är klar får du ett mejl med resultat och information om försäkringen. 

”Känn dig lite duktig”

Svårare än så är det inte. Ändå kan det ta emot för en del.

– Det som kanske stoppar många från att teckna en sjuk- och olycksfallsförsäkring, eller en livförsäkring, är att du behöver tänka lite jobbiga tankar först. Du försäkrar dig ju mot en risk, att bli allvarligt sjuk eller råka ut för en olycka. Du behöver tänka igenom vad som skulle hända med dig, ditt boende och din familj om det blev så. Det kan vara lite jobbigt, men när du är klar kan du känna dig duktig, avslutar Lisa Halvorsen.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln