Hur jämställd ekonomi har ni?

Nyåret är här – och med det kanske även löftet om en ekonomisk nystart. Här ger Danske Banks familjeekonom några användbara tips på hur du kommer igång och gör din ekonomi mer jämställd.

Uppdaterad 2021-12-25 | Publicerad 2021-12-21

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Hur står det till med den ekonomiska jämställdheten i Sverige? Trots att vi svenskar gärna tror att vi är ett jämställt land finns det en hel del att förbättra.

Kvinnor tjänar mindre och tar ut fler föräldradagar. Sex av tio aktieägare är män och männen äger 68 procent av det totala värdet av hushållens aktieportföljer. Var fjärde kvinna i Sverige uppger att de inte skulle ha råd att separera från sin partner.

Jennie Sandén, familjeekonom.

– Det här sätter fingret på frågan varför en jämställd ekonomi är så viktigt. Det finns många risker med att stå utan sparkapital eller investeringar på börsen. Att inte kunna lämna en relation om man vill är kanske en av de tydligaste riskerna, säger Jennie Sandén, familjeekonom på Danske Bank Sverige.

Här ger Jennie Sandén några konkreta råd för att skapa en mer jämställd ekonomi.

1: Dela på ansvaret där hemma

– Denna fördelning är för många en osynlig faktor i ekonomin. Vem tvättar, handlar och lämnar barn på förskolan? säger Jennie Sandén.

 Enligt en rapport från SCB utför kvinnor 35 procent mer obetalt hem- och omsorgsarbete. Män å sin sida ägnar sig åt 25 procent mer betalt arbete. En jämnare fördelning av hemarbetet kan alltså ge kvinnor en större chans att få betalt för sitt arbete, exempelvis genom att slippa arbeta deltid.

En annan lösning är att kompensera den part som tar mer ansvar hemma.

– Hur ni fördelar denna tid mellan er och hur ni ska kompensera den part som tar största ansvaret hemma är något ni bör diskutera. Glöm inte att kompensera för såväl månatligt sparande som sparande till pensionen.

2: Det viktiga är att komma igång

Det viktigaste är inte exakt hur mycket du sparar utan att du kommer igång.

– Sätt undan så mycket som du klarar. Handlar det om någon hundralapp i månaden är det okej, säger Jennie Sandén.

Spara direkt när pengarna kommit in på kontot. Vänta inte tills månaden är slut – då kanske det inte finns några pengar kvar att spara. Skapa i stället en stående överföring från lönekontot till dina sparkonton.

Det finns många myter om att investera, och en av dem är särskilt seglivad – den om att man måste ha mycket pengar för att kunna investera. Det är bättre att spara 100 kronor i månaden än ingenting. Det bästa sparandet är det som faktiskt blir av.

– Även ett litet sparande kan bli större med tiden tack vare ränta på ränta-effekten.

3: Investera på börsen

Intresset för att köpa aktier och fonder har ökat de senaste åren. Men skillnaderna mellan könen består: betydligt fler män än kvinnor äger aktier och männen äger nästan två tredjedelar av marknadsvärdet.

– Kvinnor är lite mer försiktiga med sitt sparkapital. Risken är att pengar som står på sparkontot tappar i värde, säger Jennie Sandén.

För att komma igång och investera kan man välja fonder som investerar globalt, så att du sprider risken. Månadsspara gärna regelbundet också.  Då slipper du fundera över om det är bra eller dålig tajming att gå in på börsen.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Annika Panas
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET