Annons

”Så bygger du din egna pengamaskin”

Framgångsrika investeraren Andra Farhad tipsar

En liten detalj är avgörande för att få en ekonomisk stabil framtid.

Det anser den framgångsrika investeraren Andra Farhad som driver bolaget Börshajen.

– Det kapital man sparat ihop ska sättas i arbete, säger hon.

Väldigt många människor jobbar hårt för att tjäna mer pengar men placerar dem helt fel varje månad när lönen kommer in på kontot.

– Sju av tio låter pengarna vara trots att de får noll procent ränta och trots att det finns fler alternativ på marknaden än ett nollräntekonto, säger Andra Farhad.

Hon anser att man ska vara medveten om den finansiella världen och ta reda på hur man kan hitta nya möjligheter att få passiva inkomster – eftersom det är avgörande för en ekonomisk stabil framtid.

– Det kapital man sparat ihop ska sättas i arbete. Har du sparat ihop ett kapital har du möjlighet att få mer pengar utan att göra något annat än att äga dem.

Det finns några enkla knep på hur du kommer igång och hur du bygger din egna pengamaskin.

Så hur gör man för att komma igång?

1. Starta ett investeringssparkonto (ISK) hos din bank

Ett ISK-konto är som en tom ”sparbox” som du kan fylla med olika innehav. Du kan till exempel spara i aktier, fonder och andra finansiella produkter. Det som skiljer ISK från ett vanligt aktie- eller fondkonto är att du slipper betala skatt när du säljer med vinst och du betalar i stället en årlig schablonskatt på värdet av ditt sparande.

– Det blir med andra ord billigare och besparar dig en hel del administrativt arbete, säger Andra Farhad.

EXTERN LÄNK:

Kom igång med ditt sparande i dag

2. Gör en plan

Steg två är att fylla ditt ISK-konto med olika innehav. Men först behöver du göra en plan för detta så att du har något konkret att utgå ifrån. Här är det viktigt att du bestämmer dig för två saker, dels hur länge du vill avvara ditt kapital, dels vilken risk du är beredd att ta. Du kan även dela upp pengarna och skapa olika portföljer.

– Jag har till exempel en pensionsportfölj med rätt låg risk där jag har runt 70 procent av mitt kapital och sparar för min pension. Jag har också en framtidsportfölj för cirka 5-10 år fram med medelhög risk där ytterligare 20-25 procent av kapitalet ligger och växer för större händelser i livet som till exempel att skaffa familj eller köpa större hus.

Hon har också en ”kortsiktig” portfölj med hög risk där endast 5-10 procent av det totala kapitalet för cirka 1-3 år fram ligger.

– Där investerar jag i bolag som jag anser vara i ett spännande skede men som jag inte vill behålla på längre sikt.

3. Investera endast i pengar du har råd att förlora

Att investera i finansiella produkter innebär alltid en risk. Även om börsen gått bra historiskt sett finns det alltid en risk för att din investering tappar i värde.

4. Lägg inte alla ägg i samma korg

Försök att diversifiera – alltså sprida riskerna – så gott det går i portföljen. Investera kapitalet i olika bolag, i olika branscher och fördela det på både aktier och fonder.

– Det är viktigt att ha en rad olika aktier och fonder, gärna minst 12-15 olika innehav i olika branscher. På så sätt får de en riskspridning vid en eventuell nedgång.

5. Var långsiktig och spara regelbundet

Ju längre tid du kan avvara dina pengar desto bättre. Genom att vara långsiktig och spara på månadsbasis minskar du riskerna vid en eventuell nedgång.

Vid långsiktiga investeringar har du även möjlighet att nyttja ränta på ränta-effekten, som kan liknas vid en snöbollseffekt. Ju fler aktieutdelningar du får och ju fler återinvesteringar du gör desto mer växer ditt kapital.

– På det sättet kan du enkelt bygga en egen pengamaskin som levererar passiva inkomster till dig själv – medan du sover.

EXTERN LÄNK:

Kom igång med ditt sparande i dag

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln